Kevin Abbring wint de Rally van Wallonië

“Blij voor het team en voor Peugeot!”

Niet alleen de jarige Kris Princen (43) vierde vandaag feest. Ook Kevin Abbring mocht een feestje bouwen, samen met zijn copiloot en 8-voudig Belgisch kampioen Pieter Tsjoen en het voltallige team van Peugeot Belux en DG Sport. De jonge Nederlander won immers overtuigend de 34ste editie van de Rally van Wallonië met de Peugeot 208 T16. Daarmee profiteerde hij optimaal van de afwezigheid van Princen om terug aansluiting te vinden in het kampioenschap, waarin Vincent Verschueren blijft domineren.

De eerste avond van de Rally van Wallonië werd gedomineerd door Xavier Bouche, maar toen de piloot uit Marche zaterdagochtend te laat aan de start van de tweede proef verscheen en 30″ straftijd kreeg, nam Kevin Abbring definitief de leiding over. De Peugeot-piloot kon zaterdag niet echt uitlopen, want Vincent Verschueren bleef op een 13-tal seconden hangen, maar toen de Skoda-rijder zondag lek reed in Crupet, was de kloof op Ghislain de Mevius groot genoeg om freewheelend naar de zege te rijden. De eerste overwinning van Kevin Abbring in het Belgisch kampioenschap en de eerste zege van een buitenlander in de Rally van Wallonië.

“In Spa heb ik lessen getrokken. Ik heb jaren geen volledig kampioenschap gereden en ik werd altijd aangetrokken om one-shots te rijden of om auto’s te ontwikkelen. Deze keer heb ik al die zaken gewoon uit mijn hoofd gezet en heb ik gereden om deze rally te winnen, zonder meer. Het werkte, want ik was heel relax en sinds onze testen met de Peugeot heb ik het volste vertrouwen in de afstellingen. Ik moest niet forceren, al lang het tempo wel erg hoog,” lachte Kevin, die pas voor de tweede keer aan de start stond van de Rally van Wallonië, na een eerdere deelname met een kleine Renault Clio in 2009. “Het parcours is echt schitterend. De proeven zijn kort, maar uitdagend en erg snel. Bovendien is de sfeer geweldig. Ik heb ervan genoten!”

Voor Pieter Tsjoen was het zijn eerste overwinning als copiloot op nationaal niveau. In 1996 won Pieter als eens als navigator van Frank Broekaert in Sombreffe en later won hij 8 Belgische rallytitels en 8 keer de Rally van Wallonië als piloot. “Dit is wel speciaal,” lachte Pieter. “Maar, mijn rug heeft er wel onder geleden, want als copiloot zie je bepaalde bulten of oneffenheden minder goed aankomen…”

Vincent Verschueren wist zijn leidersplaats in het kampioenschap te behouden met een knappe derde plaats. De Skoda-rijder moest lossen in de strijd voor de zege op de derde proef zondagochtend in Crupet. “Ik ben voortdurend blijven aanvallen om in de buurt te blijven van Kevin, maar in Crupet reed ik vooraan lek en moesten we de rol lossen. We verloren 42″ en ik moest achtervolgen op Guillaume Dilley, die ik op de laatste proef terug kon pakken met een halve seconde verschil. Het was alles of niets op de laatste proef,” vertelde Verschueren.

Ghislain de Mevius werd tweede in zijn eerste rally van het jaar, maar wel zijn thuisrally voor eigen publiek in Jambes: “Ik ben hier opgegroeid en ken de baantjes heel goed, dus het is speciaal om hier goed te scoren. Ik had gehoopt om het tempo dat ik in de Condroz Rally had te kunnen bevestigen en dat is me goed gelukt. We hebben drie dagen hard aangevallen en het duel met Guillaume Dilley was heel amusant,” vertelde de oudste van de broers de Mevius. Guillaume, de jongere broer, was ruim de snelste in R2 en in het Junior BRC.

Guillaume Dilley, die op de slotproef met een geblokkeerd gaspedaal te kampen had, viel met een halve seconde verschil naast het podium, maar hij toonde wel dat de Hyundai i20 R5 potentieel heeft in de Belgische rallysport. Kevin Demaerschalk behaalde een uitstekende vijfde plaats met de DS 3 R5 van J-Motorsport. De eerste wedstrijd met de Evo-kit leverde meteen de beoogde top 5 op. Zesde werd Adrian Fernémont, man van de streek, die zondag een paar kanontijden liet noteren. Helaas verloor de Ford-rijder teveel tijd door technische problemen (lekke band KP 1, stuurbekrachtiging KP 2, remproblemen,…) om nog dichter aan te sluiten vooraan. In elk geval remonteerde hij zondag Xavier Bouche, die de motivatie even verloor na zijn straftijd van een halve minuut.

Polle Geusens eindigde op de 8ste plaats na een erg regelmatige wedstrijd, waarin hij dicht bij zijn eerste besttijd kwam, maar in de slotfase verloor de Fiesta tijd door problemen met het differentieel. De Top 10 werd vervolledigd door Cédric De Cecco, die zondag even van de baan ging in Wartet en een remleiding scheurde, en Michaël Albert. Melissa Debackere en Edwin Schilt eindigden net buiten de Top 12.

Cédric Cherain was aanvankelijk ook mee in strijd voor de zege, maar de Citroën-rijder moest van bij het begin in de achtervolging, na een foutje op de Citadel. In Mohiville ging hij, mede door een lekke band, over de limiet. De wagen ging rond en daarbij werd de uitlaat beschadigd. Omdat de bemanning vervolgens bedwelmd werd door uitlaatgassen, zette Cédric zijn Citroën noodgedwongen aan de kant, al speelde een straftijd van 1’40” ook een rol bij die beslissing. Benoît Allart, aanvankelijk mee in strijd voor het podium, ging al vroeg van de baan in Mohiville met de Skoda Fabia R5. Met een afgebroken wiel was de strijd meteen gestreden.

Bij de Juniors ging de zege, zoals al gezegd, naar Guillaume de Mevius, terwijl Pierre Vauterin, tweede, beloond werd met de Junior Award. In Historic maakte Robert Droogmans indruk door de leiding te nemen, ondanks koppelingsproblemen, tot de ontsteking van de Opel Manta 400 het liet afweten in Arbre. De zege ging zondag met ruime voorsprong naar Robin Maes met zijn prachtige BMW M3, terwijl Stefaan Prinzie, na een opgave zaterdag, de punten van de 4de plaats pakte, in het spoor van Gillot en Caprasse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait