Veel tevredenheid over de Skoda Fabia’s R5 van BMA

Veel tevredenheid over de Skoda Fabia’s R5 van BMA

Het Kampioenschap van België Rally was afgelopen weekend al toe aan zijn vierde manche met de erg populaire en moeilijke Rally van Wallonië. Kris Princen en Peter Kaspers kwamen niet aan de start in Jambes, zoals ze eerder al hadden aangekondigd, maar team BMA van Bernard Munster zette wel twee Skoda Fabia’s R5 in voor Ghislain de Mevius en Johan Jalet enerzijds en Xavier Bouche en Laurent Royer anderzijds.

De wedstrijd in Namen begon uitstekend voor het team uit Petit-Rechain, want Xavier Bouche reed de eerste scratch op de esplanade van de Citadel, voor enkele duizenden toeschouwers. Na de eerste avond stonden Bouche en Royer zelfs aan de leiding in het algemeen klassement, maar de volgende dag kostte een moment van onoplettendheid 30 seconden straftijd aan het duo Bouche-Royer. Ze verloren voeling met de kopgroep. Na een moeilijke, lange en fysiek zware wedstrijd eindigden ze op de 7de plaats algemeen, zonder het minste technische probleem op de auto.

Ghislain de Mevius en Johan Jalet stonden vrijdagavond op de 4de plaats. Zaterdag waren ze de ganse dag verwikkeld in de strijd voor de derde plaats. Na een foutloze wedstrijd en met een technisch onberispelijke Skoda, sloten ze deze Rally van Wallonië af op een schitterende 2de plaats, amper 46 seconden van de winnaar. Een perfect resultaat voor Ghislain, die voor de start nochtans een gebrek aan ritme had.

Het was inderdaad al een tijdje geleden dat ik nog gereden had. Daarom wist ik, samen met Johan, niet goed waar we ons zouden situeren in het klassement,” vertelt Ghislain. “Het geheim van deze rally was de regelmaat die we konden aanhouden. Afgezien van een lekke band die een tiental seconden kostte, hebben we foutjes kunnen vermijden en rukten we plaats na plaats op. BMA heeft weer uitstekend werk geleverd. De Fabia R5 was voortdurend in topvorm. Deze wagen is echt top. Daardoor konden we rivaliseren met Guillaume Dilley en Vincent Verschueren. Die twee lieten het tempo nooit zakken, dus moesten we ook tot de finish blijven aanvallen. Mijn broer Guillaume won de strijd in het Junior BRC en wij werden 2de algemeen. Je mag dus gerust spreken van een topweekend voor ons…”

We zullen Ghislain de Mevius dit seizoen met de Skoda Fabia R5 van BMA nog aan het werk zien in WRC-2 in de ADAC Deutschland Rally in het Wereldkampioenschap, maar ook in de East Belgian Rally en de Condroz Rally, de twee laatste manches van het Belgisch kampioenschap. “Het is niet uitgesloten dat we voor Duitsland nog een voorbereidingswedstrijd rijden. Voor het overige kiezen we voor rally’s met een interessant parcours. Ik kijk al uit naar het vervolg,” besluit Ghislain.

Bij BMA was men heel tevreden over de prestaties van hun twee teams in deze Rally van Wallonië… “Onze Skoda Fabia’s R5 hebben het feilloos gedaan in deze lastige en zware wedstrijd,” vertelt Bernard Munster. “Bij de start moest Ghislain zijn draai nog vinden, maar hij was meteen mee. In vergelijking met piloten zoals Abbring, Verschueren of Dilley, die al heel wat rally’s hebben gereden, vertrok hij met een nadeel, zeker omdat hij de Belgische rally’s ook minder goed kent. Dat maakt zijn prestatie des te mooier. Dit is een heel straffe tweede plaats. Xavier kreeg mentaal een tik door die straftijd, maar hij bewees dat hij een steengoede piloot blijft, ondanks zijn gebrek aan ritme in vergelijking met de vaste tenoren van het Belgisch kampioenschap.”

De kleuren van BMA werden eveneens verdedigd door Grégoire Munster, de zoon van Bernard. Die reed, met Jean-François Elst naast zich, met zijn vertrouwde Opel Adam Cup. Kortom, het beroemde duo ‘Munster-Elst’ van destijds kreeg een nieuwe invulling… Zoals in de eerste wedstrijden van het seizoen, positioneerde hij zich in de kopgroep van de R2’s met een auto die geen R2 is! Helaas kwam er een einde aan zijn wedstrijd op de proef van Arbre, waar hij aan hoge snelheid van de baan ging. “Dat maakt deel uit van het leerproces,” vertelt Bernard Munster. “Toen hij in de fout ging, stond hij 4de in R2 met een minder competitieve Cup-versie. In de verkenningen lag er op die plaats geen grind op de baan. Dat is rally… Hij zal nog wel vaker van de baan gaan. Maar, het belangrijkste is het vervolgen van zijn leerproces in de best mogelijke omstandigheden…”

Meteen na deze Rally van Wallonië, zullen Grégoire Munster en Johan Jalet volgend weekend deelnemen aan de tweede manche van de ADAC Opel Rally Cup, georganiseerd in het kader van de Rallye Rund um die Sulinger Bärenklaue. “Omdat veel data samenvallen met onze andere programma’s, wordt de service van de Opel Adam Cup van Grégoire uitbesteed aan een Duits team, Schmack Motorsport, dat de eerste twee edities van deze ADAC Rallye Cup heeft gewonnen,” verduidelijkt Bernard Munster. “Maar, na zijn sortie in de Wallonie, moet de kas vervangen worden. Schmack Motorsport heeft dinsdagochtend een nieuwe kas binnen gekregen… De wagen zal volledig nieuw opgebouwd worden voor de Shakedown van de wedstrijd, nu donderdag. Een huzarenstuk waarvoor we hen alvast willen bedanken!”

 

Bij BMA wordt na deze Rally van Wallonië uitgekeken naar Marokko, waar van 7 tot 14 mei de Historic Rally van Marokko verreden wordt. Drie Porsches 911 type Safari zullen ingezet worden door BMA, respectievelijk voor Grégoire de Mevius en Alain Ghuehennec, Alain Deveza en Maxime Vilmot (met de Porsche die de laatste Legend Boucles in Bastenaken won met Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul), maar ook voor Gérard Brianti en Freddy Delorme. Het belooft een intense strijd voor de zege te worden tussen Rabat en Agadir, via Marrakech. Het Belgische team wil weer van zich doen spreken. Actie!

(Einde)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait