Knappe 13de plaats na een feilloze wedstrijd

De Ypres Rally 2017 was een van de sterkst bezette edities van de voorbije jaren. Met 35 R5’s aan de start en de komst van de voltallige Britse rallytop, was het startveld ronduit indrukwekkend in de Kattenstad. In zijn eerste Ypres Rally bij het moderne geweld, reed Pieter-Jan Maeyaert een sterke en regelmatige wedstrijd, bekroond met de 13de plaats, goed voor de punten van de 6de plaats in het Belgisch kampioenschap.

De voorbereiding verliep door de drukte op het bedrijf nogal moeizaam voor Pieter-Jan, die het in Ieper zonder zijn vaste copiloot Yves Dewulf moest doen. Yves, herstellend van een ongeval, werd vervangen door Bert Feys. Nochtans was het gevoel van Pieter-Jan goed na de Qualifying Stage, waar hij slechts de 28ste tijd reed.


“Onze chrono weerspiegelt niet de werkelijke prestatie. Tijdens de verkenningen had ik al een goed gevoel en op de Qualifying Stage reed ik met vertrouwen. We waren op weg naar een tijd rond de 15de plaats, maar op de Markt in Nieuwkerke had Philip Cracco de strobalen geraakt, waardoor ik verrast werd. Ik geraakte niet in één keer rond op de handrem, waardoor ik nogal wat tijd verloor. Dat was het verschil tussen een mooie tijd en deze 28ste plaats,” vertelde Pieter-Jan, die vrijdagavond de eerste etappe kon afsluiten op de 18de plaats.
“Het was verrassend glad en ik ben rustig begonnen,” vertelde Maeyaert. “We zitten in het spoor van Didier Duquesne en we volgen kort achter Davy Vanneste en Cédric De Cecco. Dat lijkt me een mooi groepje om mee te strijden.”

Zaterdag ging Pieter-Jan verder op zijn elan, met hier en daar een spannend momentje. “In de eerste ronde was er die fameuze jump op de Kemmelberg, maar we hadden vooral een hachelijk momentje in een snelle bocht in 5de versnelling. Halfweg de bocht besefte ik dat het eigenlijk geen ‘à fond’ was. De wagen brak flink uit in vijfde versnelling, maar gelukkig had ik de juiste reflex om extra gas bij te geven…”

Met een prachtige 11de tijd algemeen, rukte de Ford-rijder op naar de 13de plaats. Een positie die hij tot de finish zou behouden.
“En daar ben ik heel tevreden mee,” vertelde Pieter-Jan Maeyaert. “Het was mijn eerste Ieper met een topwagen en we hebben weer veel bijgeleerd. We eindigen niet zo ver achter Davy Vanneste, die veel meer ervaring heeft met zijn Fiesta R5 en we eindigen voor Didier Duquesne met zijn Fiesta RRC. Ik voel me steeds beter in de Ford Fiesta R5 en dat was onze doelstelling hier in Ieper.”