Eerste zege bij de Juniors voor Grégoire Munster

“Ik ben blijven aanvallen voor de bonuspunten”
In de Spa Rally, de tweede manche van het Pirelli Junior Belgian Rally Championship, onderstreepte Grégoire Munster zijn titelambities. In het begin van de wedstrijd moest de 19-jarige rijder uit Verviers zijn meerdere erkennen in Jean Dilley, die met een Ford Fiesta R2 erg snel was op de openingsproeven. Maar, vrijdagavond in het donker zette de zoon van Bernard Munster de strijd bij de jongeren helemaal naar zijn hand.

Nadat hij vorig weekend derde werd in de Opel Adam Cup in de ADAC Saarland Pfalz Rallye, een wedstrijd verreden in de sneeuw, kwam Grégoire Munster met veel ritme aan de start van de Spa Rally. Toch moest hij in zijn thuisrally aanvankelijk zijn meerdere erkennen in Jean Dilley, maar vrijdagavond sloeg de zoon van Bernard Munster toe. De Opel-rijder sloeg een beslissende kloof, al bleef hij zaterdag aanvallen om zoveel mogelijk snelste tijden te rijden. Het leverde hem 6 bonuspunten op en natuurlijk 4 nieuwe Pirelli’s.

“Deze overwinning is prachtig, want de Spa Rally is in feite mijn thuisrally,” genoot de 19-jarige Opel-piloot. “Maar, in het begin van de wedstrijd stond de vering te hard afgesteld en had ik niet de juiste banden. Na de eerste service voelde de wagen beter aan en kon ik aanvallen. Zeker op de laatste proef, met veel mist en modder, kon ik het verschil maken. Ik had vertrouwen in de nota’s en ik hield het gas open in de mist.”

Zaterdag bleef Grégoire wel aanvallen. “In het Pirelli Junior BRC bedraagt het verschil tussen een zege en een tweede plaats slechts 2 punten. Maar, voor elke snelste tijd krijg je wel een bonuspunt. Ik moest dus blijven aanvallen om zoveel mogelijk punten te scoren.”

Uiteindelijk bedraagt de puntenwinst van Grégoire Munster 16 punten, waarmee hij nadert op leider Niels Reynvoet, die in Haspengouw 20 punten pakte. Jean Dilley, die eveneens een erg sterke wedstrijd reed met zijn Ford Fiesta, behaalde 13 punten, dankzij een tweede plaats en 5 snelste tijden.

“We hebben alles gegeven, maar die Opel van Grégoire is erg sterk,” lachte Jean, die bekende in de mist op de proef van Mont-Rivage het gas gelost te hebben. “Ik wilde geen overdreven risico’s nemen in de mist. Daar heb ik teveel tijd laten liggen om een gooi te doen naar de overwinning. Ik reed hier vooral om ervaring op te doen en om te finishen.”

De derde plaats ging uiteindelijk naar Tobias Brüls, die op de laatste drie proeven het tempo moest laten zakken. “We hadden een alarm op het dashboard. Er was geen oliedruk meer. Gelukkig heeft de motor het uitgehouden tot de finish, maar ik nam geen risico’s meer. Deze derde plaats is een mooi resultaat, zeker omdat het nog een nieuwe Pirelli oplevert,” lachte de Peugeot-rijder in de 208 R2 van Chazel.

Thibaud Mazuin, lang in strijd voor de derde plaats met Tobias Brüls, moest met technische problemen opgeven.

Stand na 2/9 manches: 1. Reynvoet 20; 2. Munster 16; 3. Dilley 13; 4. Mazuin 8; 5. Brüls 7; 6. Pacolet