BMA scoort op het vlak van prestaties en zeges

Rally van Ieper & Marokko Historic Rally

BMA scoort op het vlak van prestaties en zeges

Het midden van het rallyseizoen is traditioneel een erg intense periode voor BMA, het team van Bernard Munster. De voorbije dagen was de formatie uit Thimister-Clermont actief op de internationale historische scene, met twee Porsches 911 in de Marokko Historic Rally, georganiseerd door Yves Loubet en zijn team, en natuurlijk in de meest prestigieuze Belgische rally, de Rally van Ieper.

In de Westhoek was BMA erg sterk vertegenwoordigd, met maar liefst drie Skoda Fabia’s R5, een Porsche 997 GT3 en een Opel Adam R2. “En de balans is goed… al kon het nog beter,” vertelt Bernard Munster. “Zeker omdat vrijdag in de vooravond Bryan Bouffier en Xavier Panseri aan hoge snelheid van de baan gingen, met een harde klap op het chassis als gevolg! Bryan werd met een ingeklapte ruggenwervel afgevoerd. Na het ongeval gaf BMA blijk van een enorme teamspirit. De Duitser Christian Riedemann, die het Duits kampioenschap rijdt met een van onze Fabia’s R5 en die eind vorig jaar het slachtoffer werd van een gelijkaardig ongeval, nam meteen contact op met een befaamde Duitse chirurg die hem in 2017 behandelde. Zondagochtend werd Bryan Bouffier overgebracht naar Mannheim, waar hij enkele uren later geopereerd werd. De operatie verliep perfect. Bryan zal minder lang moeten revalideren dan aanvankelijk gevreesd. Het was een harde klap, maar de opluchting was groot toen er positief nieuws kwam uit Duitsland.”

Kris Princen en Bram Eelbode hebben in Ieper hun duel met Vincent Verschueren voor de titel van Kampioen van België Rally verdergezet. “In het spoor van Thierry Neuville, kregen we opnieuw een fantastische strijd tussen de twee Fabia’s R5,” vervolgt Bernard Munster. “Kris stond in het begin van de wedstrijd voor Vincent, maar het verschil bedroeg nooit meer dan tien seconden. Dat zegt veel over de intesiteit van het duel. Op de laatste proeven waagden Kris en Bram nog een gok door de afstelling van de kas nog te versoepelen. Het leverde drie snelste tijden op KP 20, KP 21 en KP 23 op! Uiteindelijk haalde Vincent Verschueren het toch met 8″7 voorsprong, maar voor de titel blijft alles mogelijk. Wie twee van de drie laatste rally’s wint, en dat zijn de Omloop van Vlaanderen, de East Belgian Rally en de Condroz Rally, is kampioen! Alles blijft mogelijk…”

Voor Didier Duquesne en François Geerlandt was het een bewogen wedstrijd met hun Skoda Fabia R5. Ze gingen hard van de baan. Zonder erg voor hen, maar een toeschouwer werd wel ongelukkig geraakt door de slippende wagen. De betrokkene was licht gewond, maar Duquesne en Geerlandt bleven wel ter plaatse tot de hulpdiensten arriveerden en zich konden ontfermen over de ongelukkige toeschouwer. Daarna kregen ze groen licht om hun wedstrijd verder te zetten. Ze kregen een normtijd waarmee ze in de buurt van de Top 10 algemeen bleven. Het bewijs dat de Wedstrijdleiding perfect reageerde op het incident, want het team ondervond er geen schade van in het klassement.

“In die omstandigheden is het natuurlijk moeilijk om meteen weer in het ritme te komen,” analyseert Bernard Munster. “Het team behaalde uiteindelijk een 12de plaats. De doelstelling, een plaats in de top 10, was zeker mogelijk, maar in andere omstandigheden. Didier en François hebben de wedstrijd wel uitgereden en dat is belangrijk voor hun ervaring in deze moeilijke wedstrijd.”

Patrick Snijers, opnieuw genavigeerd door Davy Thierie, domineerde de andere deelnemers in de categorie R-GT met zijn Porsche 997 GT3 van BMA. De wagen werd uiteindelijk toch niet aangedreven door de 3,8 liter die voorzien was en die geprepareerd zou worden door André Chipeaux. De oliedruk bleek te laag, waardoor het team besliste uit voorzichtigheid om een andere, tweedehandse motor te huren. De ex-Europese kampioen reed een erg sterke wedstrijd, maar helaas verspeelde hij de overwinning door koppelingsproblemen in de slotfase. Gelukkig geraakte de Porsche nog wel over het finishpodium. Het werd dus een zilveren medaille in R-GT en een prima zaak voor het kampioenschap…

Grégoire Munster, net als een week eerder genavigeerd door Louis Louka in de cockpit van zijn de Opel Adam R2 van BMA, ontdekte de Westhoek, nadat hij uit een lange examenperiode kwam, die pas enkele uren voor de Shakedown werd afgerond! “De omstandigheden waren dus niet optimaal. Ik heb hem gezegd dat hij bij zijn debuut in Ieper geduldig moest zijn om eerst de valstrikken te leren kennen,” verklaart Bernard. “Grégoire was een beetje gefrustreerd dat hij niet meteen kon rivaliseren met de tijden van de Brit James Williams en van de Belgen Wagemans, die met banden van een ander merk reed, en Pyck, een streekrijder die de baantjes natuurlijk goed kent. Uiteindelijk werd hij 3de in RC4… van de 30 teams aan de start, met als bonus de zege voor het Junior BRC! Wat wil je meer bij je debuut in de Westhoek? Jean Dilley, die ook mikt op de titel, was nooit sneller dan Grégoire en Louis. Dat zegt veel over hun prestatie. Opdracht dus meer dan volbracht, wat mij betreft…”

“Ik was inderdaad onder de indruk van de tijden van Gilles Pyck en Joachim Wagemans,” bekent Grégoire Munster. “Het is een heel moeilijk en ingewikkeld parcours. De grip verandert voortdurend. Na snelle waaiers volgen trage en hobbelige bochten met veel grind op de baan. Het was lastig om een goed compromis te vinden voor de afstellingen. Ik had deze overwinning niet meer verwacht. Natuurlijk ben ik erg blij met het eindresultaat…”

Champagne in Marokko voor Deveza en Vilmot !

In de Marokko Historic Rally, van 17 tot 23 juni georganiseerd door Yves Loubet, schitterde BMA opnieuw op het toneel van de internationale rally’s voor klassiekers. Deze 9de editie werd gekenmerkt door een erg spannend duel tussen twee Porsches 911, die van Alain Deveza en Maxime Vilmot, ingezet door BMA, en die van Alain en Sylvie Oreille afkomstig van het team van Romain Dumas. Het verschil tussen de twee tenoren bleef erg klein in deze lange wedstrijd met 28 klassementsproeven. Alain Deveza maakte er een erezaak van om in de slotfase een reeks snelste tijden te rijden. Zo won hij met panache, zoals we hem in alle omstandigheden kennen…

“Eens te meer kon ik rekenen op een auto die niet het minste probleem kende en op een team dat uitzonderlijk werk leverde, ook zoals gewoonlijk,” vertelt Alain Deveza opgetogen! “Wat een plezier om voor elke seconde te strijden met Alain Oreille, van maandag tot vrijdag! Na deze dag stond hij met amper 2 seconden aan de leiding! Hij had een schakelprobleem en daarvan heb ik geprofiteerd om het verschil te maken. Zaterdag stonden er nog 4 proeven op het programma. Ik wilde met panache winnen. Daarom heb ik nog 3 snelste tijden gereden en een gedeelde scratch! Het is een mooie en grote overwinning. Ik ben heel blij!”

Minder geluk was er uiteindelijk voor de tweede Porsche 911 van BMA in Marokko, bemand door Karim Wissanji en Amaar Slatch, die voor de eerste keer een wedstrijd op nota’s reed. Het duo stond toch in de top 15, tot ze tijd verloren door een schakelprobleem en een olielek. Het team nam de beslissing om niet meer van start te gaan voor de vierde dag, hoewel hun Porsche 911 daartoe nog perfect in staat was.

Na deze twee grote wedstrijden op de kalender, kan team BMA nog niet genieten van de zomervakantie, want Grégoire Munster zal meer dan waarschijnlijk aan de start komen van de Rally van Luxemburg op 13 en 14 juli, gevolgd door de Rallye Terre de Langres in Frankrijk (20-22 juli) en de ADAC Wartburg Rally op 27 en 28 juli. Die laatste wedstrijd telt mee voor de ADAC Opel Rallye Cup en daar komen ook Christian Riedemann en Michael Wenzel weer aan de start met de Skoda. Daarna volgt de ADAC Rallye Deutschland, de WK-wedstrijd die tevens de topwedstrijd van de ADAC Opel Rallye Cup is. Actie!

(Einde)