Vernieuwingen in boeiende klassieker

Vrijdag 31 augustus gaat de 59ste editie van de ConXioN Omloop van Vlaanderen van start. De klassieker in Roeselare is daarmee de oudste wedstrijd van het Jobfixers Belgian Rally Championship, dat toe is aan zijn 7de wedstrijd van het seizoen. Maar, dat wil niet zeggen dat de wedstrijd niet vernieuwend is. Integendeel. De nieuwe bestuursploeg onder leiding van voorzitter en voormalig F3000-racer Yves Olivier heeft enkele interessante nieuwigheden in petto voor de rallyfans. 

Vooral het rallycentrum aan het rond punt van de Zwaaikomstraat, recht tegenvoer de thuisbasis van TeamFloral, wordt anders ingericht. De servicezone wordt erg compact opgebouwd in de Zwaaikomstraat, het podium staat vlak voor het gebouw van het Rally HQ en meteen na het podium rijden de wagens naar de start van de Zoning, aan de kanaalzijde van het rond punt. Kortom, de “Zoning” ligt letterlijk op een boogscheut van het servicepark en het dichtste publiekspunt is bovendien volledig gratis voor de toeschouwers. 

“We willen iedereen, ook alle inwoners van Roeselare, de kans geven eens kennis te maken met de rallysport op dit punt. Hier kan iedereen even proeven van het rallyspektakel,” vertelt Yves Olivier. “Verder is de rally ook te gast in het centrum van Roeselare, waar we op vrijdag een hergroepering en media zone inrichten op het Polenplein. Zaterdag krijgen de mensen op de terrasjes rond het Polenplein nog meer spektakel te zien, want dan organiseren we twee keer een “tyre fitting zone”. Na de Zoning, waar de band rechts vooraan zwaar op de proef gesteld wordt door telkens bochten naar links te nemen, krijgen de teams de kans om hun banden te wisselen. Ze krijgen daarvoor 15 minuten de tijd, maar de bemanning moet het wel zelf doen, samen met één mecanicien, in die zone.”

Wat de klassementsproeven betreft, staan er vrijdag 5 klassementsproeven op het programma, goed voor een totaal van 39,97 km tegen de tijd. De wedstrijd start in Beveren om 18h02, waar de proef van 8,16 km een showgedeelte omvat op het oefenterrein van rijschool Lust. Daarna volgt de proef van De Ruiter (9,02 km). Na de service wordt deze lus nog eens afgewerkt, waarna de eerste passage op de Zoning (5,61 km) de openingsavond afsluit om 21h27. 

Zaterdag staan nog 13 klassementsproeven over 158,77 km op het menu, te beginnen om 10h01 met twee lussen van 5 proeven en afgerond met een lus van 3 proeven. De dag opent met de 26 km lange proef van Passendale, waar heel wat rijders het verschil willen maken. Deze marathonproef, die twee keer verreden wordt, zal wellicht cruciaal blijken. Verder volgen Houthulst (12,58 km), de Zilverberg (10,45 km), Rumbeke (8,82 km) en de Zoning (5,61 km). In de laatste ronde worden enkel de proeven van Houthulst, Zilverberg en Rumbeke afgewerkt.  

De slotproef gaat van start om 20h06, waarna de winnaar om 20h45 op het podium gehuldigd zal worden. Met 198,74 km tegen de chrono, belooft het op vrijdag 31 augustus en zaterdag 1 september een intense 59ste editie te worden van de ConXioN Omloop van Vlaanderen, de 7de manche van het Jobfixers Belgian Rally Championship.