Renties Ypres Rally – 27-29 juni 2019

Een vernieuwd en compact parcours

Ook dit jaar zullen de Belgische, Britse en internationale rallytoppers een uitdagend en vooral vernieuwd parcours voorgeschoteld krijgen in de Renties Ypres Rally, die mee zal tellen voor het Jobfixers Belgian Rally Championship, het British Rally Championship, de FIA ERT Benelux Rally Trophy en de FIA R-GT Rally Cup. De namen van de klassementsproeven klinken vertrouwd in de oren, maar de teams zullen toch flink aan het werk moeten om de vernieuwde stroken in precieze nota’s om te zetten. Het parcours blijft erg compact, want meer dan de helft van de totale afstand zal op snelheid worden afgewerkt.

Na de gekende Qualifying Stage/Shakedown donderdagavond en de handtekeningensessie gevolgd door het kiezen van de startposities vrijdagmiddag, opent de wedstrijd vrijdagmiddag om 16h50 met de KP van Zonnebeke (9,48 km), die lichtjes gewijzigd werd bij de start. Daarna volgen de proeven van Hollebeke (8,50 km) en Mesen (7,72 km), beiden in omgekeerde richting verreden in vergelijking met vorig jaar. De lus wordt afgerond met de KP’s van Mesen (12,35 km), die deels nieuw is, en de Kemmelberg (13,09 km), die verhuist van zaterdag naar de openingsavond. Na een hergroepering en service in Ieper, wordt een tweede lus van 4 proeven afgewerkt zonder Zonnebeke, wat het totaal voor de eerste avond op 92,80 km tegen de klok brengt.

De tweede etappe op zaterdag 29 juni start vroeger dan de voorgaande jaren. En deze keer start de Renties Ypres Rally simultaan met de Las Vegas Ypres Historic Rally en de SAS Pils Ypres Classic Rally. Zo krijgen de Historic-deelnemers proeven propere, nog niet bereden proeven voor de wielen in hun eerste lus. 

De Renties Ypres Rally opent in Dikkebus (12,53 km), gevolgd door Westouter-Boeschepe (19,94 km), de langste klassementsproef met finish in Frankrijk die grotendeels omgekeerd verreden wordt, en Zillebeke (14,31 km). Na de hergroepering en service, volgt de tweede halve lus met Langemark (8,32 km, ongewijzigd), Reninge (11,92 km, ongewijzigd), Vleteren (10,84 km, licht aangepast en 1 km langer) en Watou (14,02 km), een proef die omgekeerd wordt verreden en die in de tweede ronde de wedstrijd mag afsluiten. De 7 klassementsproeven worden twee keer afgewerkt, wat het totaal op 183 km brengt op zaterdag. De 23 klassementsproeven samen zijn goed voor 276,56 km tegen de chrono. 

De winnaar van de Renties Ypres Rally zal om 21h32 de champagne laten knallen op het finishpodium, na ongetwijfeld weer een razend spannende topwedstrijd.