“Tractie wordt cruciaal…”

Vincent Verschueren – Stéphane Prévot

De 46ste editie van de TAC Rally wordt een belangrijke afspraak voor Vincent Verschueren. Na zijn vijfde plaats in de Rally van Haspengouw, waar twee lekke banden voor tijdverlies zorgden, en het forfait voor Spa, wil de piloot van de Skoda Fabia R5 van GoDrive voor de zege strijden in zijn thuisrally. Het belooft een bijzonder spannende strijd te worden op de 14 proeven rond Tielt, want alle titelkandidaten komen aan de start. 

Vincent Verschueren, die in Tielt genavigeerd zal worden door Stéphane Prévot, die herstel is van zijn rugblessure opgelopen in de Dakar, bleef in Spa aan de kant, maar afgelopen weekend ging de Belgische kampioen van 2017 wel testen in Trois-Ponts, waar hij prompt de wedstrijd won. 
“We hebben er dit seizoen voor gekozen om met Pirelli’s te rijden, enerzijds omdat we een erg mooi voorstel kregen van Pirelli België, maar ook omdat ik als enige van de R5-toppers het nieuwe gamma van de Italiaanse bandenfabrikant zal gebruiken. Het kan ons misschien helpen om de strijd aan te gaan met de nieuwe generatie R5’s. Om dat nieuw bandengamma te leren kennen, hebben we in Trois-Ponts getest. Gelukkig lagen de proeven er ’s ochtends nog nat bij, zodat ik alle types van banden heb kunnen testen. Het gevoel na die bandentest met de nieuwe Pirelli’s is goed, maar natuurlijk zal ik pas in Tielt een echte referentie hebben,” vertelt Vincent Verschueren. 

Op de vier gekende klassementsproeven van de TAC Rally zijn de verschillen traditioneel erg klein. Het vermogen aan de grond krijgen op het gladde asfalt is cruciaal.
“Ik verwacht een moeilijkere wedstrijd dan in Haspengouw,” is Vincent eerlijk. “Om in Tielt snel te zijn, moet je veel grip en tractie hebben. Dat is precies het sterke punt van de nieuwe generatie R5’s, zoals de Polo R5 van Kris Princen en Cédric Cherain. Zij gaan sterk voor de dag komen. We spreken maar van kleine verschillen, dus ik geef me zeker niet gewonnen. Onze troef is zeker de betrouwbaarheid van de Skoda Fabia R5, die ongelofelijk sterk is. We zullen al veel weten na de eerste ronde. Heel vaak wordt de rally in Tielt beslist in de openingsronde…”

Om goed voorbereid aan de start te komen, zullen Vincent Verschueren en Stéphane Prévot woensdagavond de Shakedown rijden. 
“We hebben vorig weekend wel een honderdtal kilometer gereden, maar de proeven in Trois-Ponts zijn niet te vergelijken met de smalle baantjes rond Tielt. Ik wil onze vertrouwde afstellingen voor Tielt nog eens aanvoelen en terug even het gevoel krijgen op de smalle, gladde baantjes. Dat moet volstaan om er zaterdag vanaf de eerste meter tegenaan te gaan.”

Want, met een dozijn R5’s aan de start, zal elk tijdverlies afgestraft worden. Het belooft weer een intense strijd te worden.
“Nadat we niet in Spa aan de start stonden, kijk ik ongelofelijk uit naar de strijd in Tielt,” besluit Vincent Verschueren, die conditioneel heel scherp staat. “We zullen moeten knallen, want het startveld is erg sterk met Princen, Cherain, Fernémont, Snijers, Bedoret, Demaerschalk…”

Afspraak zaterdag 13 april vanaf 8h bij de Europahal in Tielt voor de start van de TAC Rally, de derde manche van het Jobfixers Belgian Rally Championship.