Goodyear ’66: het bandenverhaal achter de strijd tussen Ford en Ferrari

Le Mans ‘66, de nieuwe film die vanaf medio november in bioscopen in heel Europa zijn debuut beleeft, vertelt het verhaal van het legendarische duel tussen Ford en Ferrari tijdens de iconische race op Le Mans in 1966. De banden van Goodyear spelen een belangrijke rol in het heldenverhaal: ze hebben een grote bijdrage geleverd aan de overwinning van Bruce McLaren en Chris Amon.

De zege van coureurs McLaren en Amon in de 24 uur van Le Mans in 1966 was niet alleen voor Ford, maar ook voor Goodyear een belangrijk moment in de autosportgeschiedenis. De beroemde zwarte GT40 Mark II reed op Goodyear-banden – ook al was hij begonnen aan de race op het rubber van de grote concurrent, Firestone. “De overwinning van McLaren en Amon in hun Ford was voor Goodyear de tweede overwinning op Le Mans”, legt Mike Rytokoski, Vice-President en Chief Marketing Officer Europe van Goodyear uit. “We zijn bijzonder trots op onze rol in deze historische overwinning in de autosport. We zijn dan ook verheugd met de verfilming en eren het met een speciale campagne”.

De film
De hoofdrollen in de nieuwe film, die in Nederland ‘Ford v Ferrari’ heet, worden gespeeld door Academy Award®-winnaars Matt Damon en Christian Bale. De film zoomt in op het opmerkelijke, waargebeurde verhaal van de visionaire Amerikaanse auto-ontwerper Carroll Shelby (Damon) en de onverschrokken Britse coureur Ken Miles (Bale), die samen vochten tegen de natuurkundewetten om een revolutionaire raceauto te bouwen voor Ford Motor Company, die het kon opnemen tegen de dominante raceauto’s van Enzo Ferrari tijdens de 24 uur van Le Mans.

De race
De 24 uur van Le Mans in 1966 begon in vochtige omstandigheden en het werd al snel duidelijk dat het beter was om op Goodyears te rijden dan op Firestones. Twee van de deelnemende Shelby raceauto’s – de # 1 van Ken Miles / Denny Hulme en de # 3 van Dan Gurney / Jerry Grant – presteerden perfect op hun Goodyear-banden, maar McLaren die op Firestones reed, verloor stukken loopvlak op de Mulsanne Straight. Tijdens de pitstop, vóórdat Amon instapte, onderhandelde het team met Firestone om over te stappen op Goodyear-banden. Dat lukte, en op de nieuwe Goodyears haalden Damon en Bale hun achterstand rap in en wonnen ze de iconische race.


Goodyear Racing
Sinds 1966  heeft Goodyear liefst 14 overwinningen behaald in de 24 uur van Le Mans en 368 zeges in de Formule 1 Grand Prix – een ongeslagen record. Voor het seizoen 2019-20 is Goodyear teruggekeerd naar internationale races in het FIA World Endurance Championship en in 2020 zal het merk opnieuw racen op Le Mans in de LMP2-categorie. “Het verhaal achter de 24 uur van Le Mans in 1966 weerspiegelt perfect de geest van Goodyear vol passie en innovatie”, aldus Rytokoski. “Met diezelfde geest hebben we eerder dit jaar besloten om opnieuw bandenleverancier te worden voor het FIA World Endurance Championship. We kijken ernaar uit om volgend jaar weer op de grid te staan in Le Mans. ”

 www.goodyear.eu