In de auto met Kuifje

Tot eind oktober kan je in het prachtige Hergé-museum van Louvain-la-Neuve de tentoonstelling ‘In de auto met Kuifje’ bezoeken.

Zoals we in een eerder verslag schreven, biedt deze vervelende ‘corona-tijd’ net de mogelijkheid om uitstappen en bezoeken meer in eigen land of regio te organiseren. 

Voordeel: het is allemaal dichterbij, je bent dus niet zo lang onderweg en leert eindelijk (!) wat meer over ons eigen landje te ontdekken.

Daarenboven is het voor velen de ideale gelegenheid om hun gratis ‘Hello Belgium Railpass’ te gebruiken…

Het Hergé-museum is ondergebracht in het opvallende, moderne gebouw ontworpen door de Franse architect Christian de Portzamparc, dat op zich loont ook al de moeite.

Naast de verschillende zalen waar het leven en oeuvre van Hergé belicht worden, is het leuk om de rijk gevulde museumshop en boekhandel te bezoeken of iets te verbruiken in het aangename ‘Le petit vingtième’ restaurant.  

Maar terug naar de expo ‘In de auto met Kuifje’.

Georges Remi, alias Hergé, was naast de befaamde tekenaar van de ‘klare lijn’ ook een man met brede interesses. De technische evolutie en de vele politieke omwentelingen van de twintigste eeuw hebben een duidelijke invloed op de avonturen van zijn bekendste stripheld Kuifje.

Raketten, schepen, treinen, (water-) vliegtuigen en vooral ook auto’s spelen een vooraanstaande rol in de tumultueuze belevenissen van de kleine reporter. Die auto’s vind je terug in de vele vitrines van de tentoonstelling, alles voorzien van de nodige toelichting. 

Hergé was zelf een fan van snelle wagens en had daarbij een goede smaak, zo bezat hij onder meer een Alfa Romeo Giulietta Sprint Veloce, een Lancia Aprilia en een blauwe Porsche 356. Zijn voorkeur ging blijkbaar naar snelle Italiaanse wagens. In de verhalen duiken sommige van zijn eigen auto’s op: zo bijvoorbeeld de Opel Olympia Cabrio-Limousine (De scepter van Ottokar), de Impéria TA 7 Mésange (De krab met de gulden scharen), de Lancia Aprilia (in ‘Kuifje en het zwarte goud’, en waarvan Hergé fier beweerde dat je er makkelijk 140 km/u mee kon halen…) of de blauwe Porsche 356 die even te zien is in ‘Cokes in voorraad’.

Zoals eerder vermeld, deze tentoonstelling loopt nog tot eind oktober en je kan, als je wil, ook deelnemen aan een leuke quiz. 

Duizend bommen en granaten! 

Allicht krijg je door bijgaande foto’s de smaak te pakken om erheen te gaan!

Openingsuren:

Di-Vrij: 10.30-17.30u

Za en Zo: 10.30-18.00u

www.museeherge.com

Tekst en foto’s: Vincent Arpons