BENTLEY VIERT 70STE VERJAARDAG VAN DESIGN IN CREWE

  • 0 jaar geleden dat Bentley een eigen ontwerpafdeling oprichtte in Crewe
  • De eerste Bentley ontworpen in Crewe was de R-Type Continental in 1951
  • Het ontwerpproces is gerijpt van wassnijwerk en aquarellen tot virtual reality, met behulp van de nieuwste geavanceerde technieken
  • Ontwerpmethoden floreren ondanks wereldwijde pandemie door diversiteit
  • Ontwerpafdeling groeit de afgelopen 20 jaar 10 keer groter om aan de vraag te voldoen en bentley design-DNA voortdurend te ontwikkelen
  • Locatie voor nieuwe Design Studio wordt opgesteld als een van de volgende Crewe Campus-ontwikkelingen
Bentley Motors viert de 70þ verjaardag van de oprichting van een eigen ontwerpafdeling in Crewe. De eerste door Crewe ontworpen Bentley was de R-Type Continental in 1951 en was de verantwoordelijkheid van John Blatchley, het hoofd van styling. John’s eerdere ervaring als hoofdontwerper van Gurney-Nutting, de carrosseriebouwers die verantwoordelijk zijn voor de iconische ‘Blue Train’ Bentley, betekende dat hij een scherp gevoel voor proportie en vorm had.

 

Andreas Mindt, Bentley’s Director of Design, merkt op:
“Het leiden van de volgende evolutie van Bentley’s ontwerp-DNA is een ware eer, vooral na zoveel decennia van voortreffelijk ontwerp in onze studio in Crewe. Er zijn iconische Bentleys die hier zijn gemaakt – prachtige auto’s die de tand des tijds hebben doorstaan en die onze stylingsignalen tot op de dag van vandaag inspireren.

“Ons team van ontwerpers is nu bezig met hun volgende kans : het creëren van Bentley’s eerste BEV, die die klassieke vormen en details moet vertalen en hervormen naar een echt toekomstgericht ontwerp. Niet alleen dat, de auto moet op meer manieren duurzaam zijn dan alleen elektrisch zijn – daarom onderzoeken we duurzame materialen, recycleerbaarheid en nieuwe manieren van werken om ervoor te zorgen dat de auto gedurende zijn hele levenscyclus een lage CO2-voetafdruk heeft. Door dit ontwerp absoluut perfect te krijgen, kunt u het volgende hoofdstuk in deze verbazingwekkende geschiedenis van Bentley Design garanderen.”

Toen het werd opgericht in 1951, was de belangrijkste verantwoordelijkheid van de ontwerpafdeling om ideeën en ontwerpvoorstellen te communiceren en hun visie te delen met andere gebieden van het bedrijf. Dit werd bereikt door ontwerpschetsen vast te leggen als aquarelkunstwerken, met de hand geschilderd – prachtig vervaardigd maar zonder de mogelijkheid om op een knop ‘ongedaan maken’ te klikken als er een fout werd gemaakt.

De aquarelrekken werden vervolgens gereproduceerd in schaal- of full size technische tekeningen met zij-, voor-, achter-, planhoogten en sectionele aanzichten langs de carrosserie om de modelbouwers de vorm van de nieuwe auto te beschrijven.

 

Modelbouwers van de laatste tijd volgen dezelfde processen als in de jaren vijftig. Om de tekeningen in drie dimensies te visualiseren, is een metalen raamwerk bedekt met een kneedbaar materiaal (historisch was en meer recent klei) dat vervolgens nauwkeurig is gevormd om de vorm van het nieuwe voertuig te beschrijven. Vervolgens konden metingen uit het model worden genomen en naar achteren worden verwezen om ervoor te zorgen dat de tekeningen representatief waren.

 

Tegenwoordig maken meetarmen en scanapparatuur een snellere beoordeling van driedimensionale modellen mogelijk, met nauwkeurigheid tot honderdsten van een millimeter, en bieden gegevens als numerieke afdrukken of cloudgegevens die rechtstreeks in de ontwerpstudio worden geüpload voor directe virtuele referentie.

Virtual Reality en wereldwijde pandemieën

Het nieuwste tijdperk van ontwerp is nu sterk computerafhankelijk en kan worden weergegeven in virtual reality. Ontwerpers kunnen nu schetsen in een virtuele wereld die kan worden ervaren, ongeacht de geografische locatie op schermen of via headsets en augmented reality. Zelfs met nieuwe gereedschappen en technieken zal, zodra het ontwerp volledig volwassen is, nog steeds een full size model worden gemaakt, zodat alle fijne details perfect zijn voordat ze worden vrijgegeven voor productie.

Darren Day, Hoofd Interieurontwerp – en het langst dienende lid van het Bentley-ontwerpteam, merkt op:
‘Ondanks de wereldwijde pandemie hebben we moeten leren om ons aan te passen en de tools om ons heen te gebruiken om de manier waarop we ontwerpen te blijven ontwikkelen. Ik had ten minste twee van mijn ontwerpcollega’s die op verschillende locaties over de hele wereld werkten vanwege de pandemische reisbeperkingen die hun terugkeer naar Crewe verhinderden. Met virtual reality konden we ontwerpbeoordelingen houden, details beoordelen, textuur afwisselen, kleur kiezen, materialen ruilen en toch vooruitgang boeken en onze deadlines halen.’

 

Darren kwam 27 jaar geleden bij Bentley’s ontwerpteam en was een van de vijf. Vandaag de dag is het ontwerpteam aanzienlijk gegroeid en zijn er nu meer dan 50 personen die ontwerpaspecten behandelen voor het interieur, exterieur, gebruikerservaring, kleur en materialen, op maat gemaakte verzoeken en samenwerkingen.

 

Kijkend naar de toekomst van batterij elektrische voertuigen, wordt verwacht dat het ontwerp meer dan ooit een belangrijk aspect zal spelen voor klanten, vanwege overeenkomsten die worden aangeboden door elektromotoren en andere soortgelijke componenten. Design zal niet alleen een rol spelen in voertuigen van klanten, maar met verbeterde technologie zullen ze ook verweven zijn met hun levensstijl.
Het ontwerpteam heeft al samengewerkt met andere luxefabrikanten die kennis en technieken delen om bentley’s ontwerptaal naar andere gebieden dan luxevoertuigen te brengen.

Voorbij luxe voertuigen

Gemaakt met passie en afgewerkt met liefde, gaat het ontwerp van Bentley nu verder dan luxe voertuigen en biedt het ook lifestyle-opties. Bentley Home-meubels kunnen worden aangepast aan de persoonlijke smaak van de klant en passen bij elk elegant huis. Met een passie voor individualiteit kunnen meubels worden aangepast in de afwerkingen die het Britse merk uniek hebben gemaakt, van de meest exquise leersoorten en houtfineer.

 

Elk stuk wordt individueel met de hand afgewerkt en combineert traditioneel vakmanschap met nieuwe technologie, die de technieken en principes van moderne luxe belichaamt die integraal deel uitmaken van Bentley Motors.

 

Chris Cooke, Lead Designer, commentaar:

“We werken nauw samen met onze collega’s van Bentley Home om ervoor te zorgen dat het meubilair dat we maken de veeleisende standaard belichaamt in ontwerp en productie die we in onze auto’s hebben.

 

“Van de taal en flow van de oppervlakken tot de gedetailleerde uitvoering van het fineerproces, het Bentley Home-assortiment is een goed voorbeeld van waar we het beste in zijn, luxe producten maken voor veeleisende klanten.”

De opvallende meubelstukken laten zich inspireren door zowel een lang gevestigd als modernistisch design en interpreteren de persoonlijkheid en veeleisende esthetiek van Bentley Motors. De silhouetten en iconische vormen van Bentley-modellen nieuw en oud, naast de kostbare materialen die het interieur van de auto kenmerken, zijn te zien in de ontwerptaal van de prachtige woonstukken van Bentley Home.

 

Als meubels op maat niet genoeg zijn, zijn ’s werelds eerste woningen van het merk Bentley in Sunny Isles Beach, Miami. Elke residentie is gebouwd voor eigenaren van luxe auto’s en beschikt over een garage voor meerdere auto’s en een gepatenteerde autolift, naast alle meest wenselijke luxevoorzieningen.

 

De toren biedt een ononderbroken uitzicht op de oceaan en de waterwegen, waardoor de schoonheid van het buitenleven in elk nieuw huis wordt gebracht. Duurzame materialen zijn overal te zien en met een focus op wellness, zijn de woningen gemaakt om de meest veeleisende klanten aan te spreken.

De toekomst van design

Pyms Lane is het middelpunt gebleven van bentley’s hoofdkwartier in Crewe sinds de fabriek werd gebouwd in 1938. Deze focus zal alleen maar toenemen met Bentley’s plannen om verdere delen van de site te ontwikkelen om Bentley’s reis naar elektrificatie te ondersteunen. Na 70 jaar design zou het alleen maar gepast zijn dat een van de meest inspirerende gebieden van het bedrijf zal verhuizen naar een van de meest iconische gebouwen op de campus voor het volgende tijdperk, met de bouw van een nieuwe Design Studio in de komende maanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *