Comeback van historische kleuren voor alle Porsche modellen

Stuttgart. Met de nieuwe opties Paint to Sample en Paint to Sample Plus breidt Porsche Exclusive Manufaktur zijn assortiment speciale exterieurkleuren voor alle modelseries uit. De focus ligt op de beschikbaarheid van klassieke Porsche-kleuren, herkenbaar van door de jaren heen. Voor met name individuele verzoeken is er ook de mogelijkheid om op maat gemaakte tinten te maken volgens klantspecificaties. “Ongebruikelijke lakafwerkingen zijn bekend in de geschiedenis van ons merk en zijn een belangrijk onderscheidend kenmerk”, zegt Alexander Fabig, hoofd individualisering en klassiek. “Met dit aanbod doen we cultklassiekers herleven en breiden we het uitgebreide assortiment standaard- en speciale kleuren in alle modelseries uit met meer dan 160 tinten.”


De laatste jaren is de vraag naar op maat gespoten Porsches sterk gestegen.
Met zijn nieuwe opties heeft Porsche Exclusive Manufaktur de capaciteit op dit gebied aanzienlijk verhoogd. In de hoofdfabriek in Zuffenhausen is een nieuwe kleurmengbank in gebruik genomen, waar verfspecialisten enkele tientallen ingrediënten tot op de laatste milligram mengen om de gewenste tint te bereiken. Elke batch is verdeeld in twee verfpotten voor carrosserie en add-on onderdelen. De op het voertuig te schilderen gebieden bestaan grotendeels uit aluminium, kunststoffen en koolstof/glasvezelcomposieten. Deze mix van materialen en de verschillende toepassingsmethoden en droogtemperaturen vereisen iets verschillende verfsamenstellingen, afhankelijk van het onderdeel. Batchvergelijkingsplaten worden geschilderd en dienen als kleurreferentiemonsters tijdens de eindcontrole van het voertuig. Paint to Sample: cultkleuren vieren comeback
Porsche breidt zijn kleurengamma niet alleen uit, maar herstructureert het ook: Custom Colour is omgedoopt tot Paint to Sample.

Deze categorie omvat vooraf gedefinieerde kleuren die al technisch zijn goedgekeurd door de lakspecialisten van Porsche. Voorbeelden hiervan zijn Maritime Blue, Rubystar en Mint Green. Deze kleurrijke keuzes uit de jaren 1990 genieten een cultstatus onder Porsche-fans. In het verleden werden ze aangeboden op de 911 (Type 964). Als onderdeel van Porsche’s verbeterde individualiseringsstrategie vieren de legendarische laktinten nu een comeback. Dankzij Paint to Sample kunnen de huidige Porsche-modellen in deze opvallende klassiekers worden gespoten.
Het assortiment is erg divers en afhankelijk van de modelserie en productielocatie.
Voor de modelseries 911 en 718 zijn er meer dan 100 extra lakkleuren om uit te kiezen. Voor de Panamera, Macan en Cayenne zijn er meer dan 50 opties, terwijl nog eens 65 kleuren het assortiment voor Taycan-klanten compleet maken.
Paint to Sample kan worden besteld als onderdeel van nieuwe voertuigconfiguraties bij Porsche
Centres. Het voegt ongeveer drie maanden toe aan de levertijd in vergelijking met standaardkleuren. Prijzen binnen de modelserie variëren afhankelijk van de afgeleide. Paint to Sample kost bijvoorbeeld voor de meeste 911- en 718-modellen 8.806 euro; voor de 718 GT en 911 Turbo, Turbo S en de GT-modellen kost hij 9.877 euro¹.
Het aanbod wordt vanaf begin 2022 geïntegreerd in de Porsche Car
Configurator. Online filteropties, bijvoorbeeld op kleurfamilie, en achtergrondinformatie over de afzonderlijke kleuren volgen achtereenvolgens. Paint to Sample Plus: uitgebreide haalbaarheidscontrole
Voor vooral individuele kleuraanvragen gaat Porsche Exclusive Manufaktur nog een stap verder: met Paint to Sample Plus is de lakafwerking vrijwel geheel vrij te kiezen.


Deze optie is beschikbaar voor de modellijnen 911, 718 en Taycan.
De procedure is als volgt: de klant overhandigt een monster van de gewenste kleur aan het Porsche Centre – alles is denkbaar, van een handtas tot een nagellakkleur.
Dit monster wordt vervolgens naar Porsche AG gestuurd. Daar wordt voor elke aanvraag een afzonderlijke haalbaarheidscheck uitgevoerd, die afhankelijk van de werkzaamheden enkele maanden kan duren.
Van daaruit creëren de coloristen van Porsche de
formule. Deze experts ontwikkelen de tint op basis van de beschikbare verfcomponenten. Vervolgens wordt in meerdere rondes de kap verder ontwikkeld zodat deze ook overeenkomt met het monster onder verschillende lichtbronnen, zoals daglicht of kunstlicht. Vervolgens wordt de haalbaarheid van de kleur onder productieomstandigheden getest op de carrosserie en aanbouwdelen. Het is ook essentieel om de laagdikte te definiëren, wat processtabiele, reproduceerbare en foutloze verf mogelijk maakt. Voordat het voertuig van de klant wordt gespoten, wordt de kleur aangebracht op een testlichaam. Als blijkt dat de gewenste kap niet volgens de gebruikelijke kwaliteitsnormen kan worden gerealiseerd, draagt Porsche de kosten van de haalbaarheidstest. Prijsvoorbeelden voor Paint to Sample Plus: 17.612 euro voor de meeste 911- en 718-modellen en 19.754 euro² voor 718 GT- en 911 Turbo-, Turbo S- en de GT-modellen. Over Porsche Exclusive Manufaktur
Een sportwagen zo individueel als uw eigen vingerafdruk, zo onmiskenbaar als uw eigen levensstijl: in een samenspel van vakmanschap en aandacht voor detail creëert Porsche Exclusive Manufaktur uiterst persoonlijke klantenvoertuigen.

Hooggekwalificeerde medewerkers met tientallen jaren expertise besteden hun volledige aandacht aan elk detail en verbeteren het door handwerk. De experts kunnen putten uit een breed scala aan visuele en technische aanpassingsmogelijkheden voor het exterieur en interieur. Aan de hoogste normen wordt voldaan met betrekking tot materiaal en afwerking. Naast de individuele klantenvoertuigen produceert Porsche Exclusive Manufaktur ook beperkte kleine series en edities. Hier worden hoogwaardige materialen gecombineerd met moderne productietechnologieën om een harmonieus totaalconcept te creëren. Porsche Centres adviseren over het aanbod en de mogelijkheden van Porsche Exclusive Manufaktur als eerste aanspreekpunt naast de online Car Configurator. Ongeveer 100 exclusieve Manufaktur-partners zijn beschikbaar voor klanten over de hele wereld om te helpen bij het vervullen van bijzonder individuele wensen. Dit zijn Porsche Centra die speciaal zijn uitgerust en opgeleid om advies te geven over het Exclusive Manufaktur productassortiment. Daarnaast is advies beschikbaar voor alle modellen in het hart van het merk in Stuttgart-Zuffenhausen, in samenwerking met het Porsche Centre en op basis van een commissienummer. De hoofdfabriek is gespecialiseerd in individuele lakafwerkingen: Werk 1 heeft de grootste collectie Porsche-kleurmonsters en monstervoertuigen die in Paint to Sample zijn gespoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *