BMA : EEN EERSTE PODIUM VOOR MAXIM DECOCK. CRACCO GLIJDT IN SLOTFASE VAN DE BAAN

Maxim Decock en zijn co-piloot Colin Van Renterghem (Opel Corsa Rally4) hebben in hun nog maar derde wedstrijd hun eerste podium in het Junior BRC beet.  Het duo eindigde in de TAC Rally bij de youngsters op de derde plaats, goed voor de dertiende plaats algemeen. Pieter-Jan Michiel Cracco en Jasper Vermeulen (Hyundai i20 N Rally2) maakten aanspraak op het algemene podium tot die fatale slipper in de dertiende klassementsrit van de dag. Ondanks de opgave onthoudt PJ Cracco vooral het potentieel van zijn nieuwste rallywagen.

De TAC Rally staat algemeen bekend als zijnde een verraderlijke rally met een bijzonder glad parcours. Pieter-Jan Michiel Cracco ruilde in het tussenseizoen zijn vertrouwde Skoda Fabia R5 in voor de Hyundai i20 N Rally2, een wagen van de nieuwe generatie. Na hun prima seizoen van vorig jaar, met daarin eindwinst in de BRC Ypres Rally, was de beloftevolle rijder toe aan een nieuwe stap in zijn carrière. “Gino Bux en Vincent Verschueren waren een maatje te sterk. Eigenlijk wist ik dat al op voorhand”, begint PJ Cracco zijn analyse van de wedstrijd. “Voor mij was het belangrijk om kilometers te maken met de Hyundai en, net als in het verleden, stapsgewijs progressie proberen te maken. Vergelijk het met een leerling die opnieuw gaat studeren, maar dan een graad hoger. Ik was meteen onder de indruk van het potentieel van de Hyundai maar besefte ook dat er nog een lange weg te gaan was. Na de opgave van Gino Bux reed ik lange tijd in tweede positie tot de koppeling het begaf. Dat dit gebeurde is wellicht een gevolg van mijn onervarenheid met de wagen. In vergelijking met de Skoda is de startprocedure van de Hyundai helemaal anders. Tijdens de testen heb ik wellicht té veel geëist van de koppeling waardoor die het op zaterdag begaf.”

Na de tweede ronde van vier klassementsritten werd de koppeling vervangen. PJ Cracco kwam drie minuten té laat aan de start, goed voor een halve minuut straftijd waardoor hij van de tweede naar de vierde plaats zakte. “Op zich was dat geen probleem want we waren gekomen om te leren. Maar goed, het competitiebeest komt dan toch boven en met nog maar twee ritten te rijden besloten we om de setup aan te passen. Van zacht naar hard, een wereld van verschil. Ik voelde meteen de vooruitgang en dat was ook te zien aan mijn tijd. Na vijf kilometer waren we al zes seconden sneller in vergelijking met eerdere passages. Dat zou fantastisch geweest zijn. Zou, want niet veel later liet ik me verrassen en gleed vervolgens van de baan. Einde wedstrijd, einde verhaal. Sorry voor mijn fans, voor mijn sponsors en voor het team dat me een fantastische wagen bezorgde. Ik wou hen bedanken met een podium, maar het heeft niet mogen zijn. Op naar de rally van Wallonië.”

Maxim Decock zette in Tielt zijn leerproces achter het stuur van de Opel Corsa Rally4 verder. Met succes want de jongeling eindigde als derde Junior. “Voor het eerst op een podium te staan is fantastisch”, zegt Maxim Decock. “Er zijn heel wat rijders die daar veel langer op hebben moeten wachten. Voor mezelf en Colin is het al heel snel raak. Voor mij was dit nog maar mijn derde wedstrijd in het BRC. Voor Colin was het zelfs nog maar zijn tweede rally. Rijden en lezen gaat voor ons steeds beter, ook al beseffen we dat we nog heel veel progressie kunnen maken.”

Het duo maakte in Tielt voor het eerst kennis met het gladde parcours. “Het was opvallend hoeveel mensen ons op voorhand gewaarschuwd hebben voor het gladde asfalt. Tijdens de eerste lus van vier klassementsritten kregen we twee keer een normtijd omdat er telkens een probleem was met een andere deelnemer. Toen al bleek de moeilijkheid van deze rally. In de tweede andere ritten ondervonden we het zelf aan den lijve. Dat er zoveel verschillende soorten asfalt waren die elk op hun eigen manier grip, of geen grip, boden was interessant om ondervinden. Uitrijden en kilometers opdoen met het oog op de toekomst was de opdracht. Met een podium er bovenop zijn we geslaagd met brio. Samen met Colin kijk ik uit naar de volgende rally. Dat is wellicht de Rally van Wallonië.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *