Formule E: E-Prix van New York City 2022 – Race 2

Stoffel Vandoorne betaalt het harde werk van het hele team terug met een P2 in New York City

Het Mercedes-EQ Formule E-team  plukt de beloning voor een intensieve nachtdienst na het ongeluk van zaterdag, want de tweede van twee ABB FIA Formule E-wereldkampioenschapsraces in de straten van New York City levert een podium op voor Stoffel Vandoorne en een P7 voor Nyck de Vries.

Na de zware crash van Stoffel in natte omstandigheden in de eerste race op zaterdag, werkte het hele team ’s nachts onvermoeibaar om zijn auto op tijd klaar te maken voor de derde vrije training op zondagochtend. Ze hebben de klus geklaard dankzij een fantastische teamprestatie.

Stoffel zette de op twee na snelste tijd neer in zijn kwalificatiegroep om door te gaan naar de duels waar hij met een tiende van een seconde verloor van Nick Cassidy en zich kwalificeerde op P6. Een retrospectieve penalty voor Cassidy stootte hem vervolgens op naar de vijfde plaats op de grid.

Nyck kwalificeerde zich als derde in zijn groep voor de onderlinge confrontatie waarin hij het in de kwartfinales opnam tegen Antonio Felix da Costa. In een spannend duel werd hij uitgeschakeld met een marge van anderhalve tiende. Net als Stoffel schoof ook Nyck een positie op de grid op naar de zevende plaats.

Formel E – Mercedes-EQ Formel E Team, New York E-Prix 2022. Stoffel Vandoorne
Formula E – Mercedes-EQ Formula E Team, New York E-Prix 2022. Stoffel Vandoorne

Stoffel won bij de start twee posities en nestelde zich op P3. Met nog 20 minuten op de klok zette hij een sterke inhaalbeweging op Alexander Sims en rukte op naar P2. Hij was toen betrokken bij de klassieke kat-en-muis achtervolging van Antonio Felix da Costa, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats aan het einde van de 39 ronden durende afstand.

Het was Stoffels 13e podiumfinish in de Formule E en zijn zesde dit seizoen. Voor de Mercedes-EQ Formula E Team was het de 19e podiumfinish in de volledig elektrische raceserie.

Nyck schoof in de beginfase drie posities op naar P4, waardoor hij vlak achter Stoffel kwam te staan. Nadat hij in de slotfase van de race de druk van Mitch Evans had weerstaan, ging hij op pad om Alexander Sims aan te vallen in de strijd om de laatste podiumplek, maar verloor de controle op een hobbel en viel terug van het veld. Uiteindelijk kwam hij op P7 over de finish, waarbij zijn auto zichtbare tekenen van schade vertoonde.

Stoffel (155 punten) leidt de  D-C-hampionship met elf punten voorsprong op Edoardo Mortara (144 punten).  Nyck (83 punten) staat op de achtste plaats.

Het Mercedes-EQ Formule E Team (238 punten) leidt momenteel de Team C-voorsprong op Venturi Racing (228 punten).

De volgende twee rondes van het ABB FIA Formula E World Championship 2021/22 worden in het weekend van 30/31 juli in Londen verreden.

Formel E – Mercedes-EQ Formel E Team, New York E-Prix 2022. Stoffel Vandoorne
Formula E – Mercedes-EQ Formula E Team, New York E-Prix 2022. Stoffel Vandoorne
piloot KP3 Kwalificatie Ras Standen
#5

S. Vandoorne

 

P13

1:09.334

16 ronden

P6 (kwartfinale)

1:08.765

P2

Rooster: P5

FL: 1:11.181

P1

155 Punten

#17

N. de Vries

P15

1:09.572

16 ronden

P8 (kwartfinale)

1:08.880

P7

Rooster: P7

FL: 1:10.933

P8

83 Punten

Stoffel Vandoorne:

“De tweede plaats is een geweldig resultaat. Al met al verliep het hele weekend hier in New York City goed voor ons qua resultaten, met een P4 gisteren en P2 vandaag. Zeker na wat er gisteren gebeurde met die grote valpartij in de eerste race. Het team moest van de ene op de andere dag het chassis vervangen en een volledig nieuwe auto opnieuw bouwen – maar ze hebben me vandaag weer een goede gegeven. Veel dank aan het hele team voor hun inspanningen – dit resultaat is voor hen. Het is de negende keer op rij dat ik in de punten eindig. Ik ben altijd consistent geweest, maar vorig seizoen was het moeilijker om dat te laten zien met het meer willekeurige kwalificatieformat. Dit jaar is het mogelijk om wat meer uit te blinken. Tot nu toe hebben we een zeer goede run gehad, maar de concurrentie is supersterk. Het komt allemaal neer op kleine details, en we moeten ze bijhouden. “

Grillen de Vries:

“We hadden een geweldig pakket vandaag, hoewel we een beetje worstelden met de balans, we maakten goed gebruik van ons gereedschap in de auto en slaagden erin om er bovenop te blijven, dus ik voelde me behoorlijk competitief. Het gevecht was goed, hoewel ik natuurlijk teleurgesteld ben dat het niet is gelukt. Die hobbel in het baanoppervlak is behoorlijk gevaarlijk, en het verraste me – ik verloor de controle over de auto, en dat was het. Daarna was mijn stuur gebogen en kon ik het niet meer zo makkelijk bijhouden als voorheen. Afgezien daarvan denk ik dat het een goed uitgevoerde race van het team was en het tempo was sterk. Toch ben ik teleurgesteld dat ik niet meer punten kon scoren voor het team, wat zeker is wat ze verdienden. ”

Formel E – Mercedes-EQ Formel E Team, New York E-Prix 2022. Stoffel Vandoorne
Formula E – Mercedes-EQ Formula E Team, New York E-Prix 2022. Stoffel Vandoorne

Ian James, teambaas:

“Het verhaal van onze dag vandaag is gisteren echt begonnen. Na het chaotische einde van race 1, waarin de auto van Stoffel zwaar beschadigd raakte, stond het team voor enorm veel werk om een nieuw chassis te bouwen en de andere Power Unit te installeren. Maar door tot aan de avondklok te werken, om ons voor te bereiden op de controle om 05.30 uur vanochtend, zorgden ze ervoor dat we de start van FP3 konden maken. Vanochtend kreeg het team de volgende uitdaging aangeboden toen Nyck tijdens de vrije training de muur raakte en we meerdere elementen op de auto, waaronder de batterij, moesten wisselen in het krappe gat tussen FP3 en de kwalificatie. Dit werd nog verergerd door het moeten demonteren van een deel van stoffel’s auto om een defect weefgetouw te vervangen. Dus 2,5 verbouwingen in iets meer dan 12 uur…  een fenomenale prestatie!

 

Hun harde werk betaalde zich later in de kwalificatie uit. Zowel Nyck als Stoffel wisten door te stoten naar de kwartfinales, waardoor uiteindelijk P5 en P7 op de grid kwamen te staan. Vanaf daar waren we in een solide positie om de race te starten en ons met beide auto’s een weg naar voren te vechten. Op een bepaald moment van de race leken zowel Stoffel als Nyck op het podium te kunnen eindigen. Helaas werd Nyck betrapt toen hij een putdeksel raakte terwijl hij een concurrent probeerde in te halen – waardoor hij terugviel, hoewel hij nog steeds zevende werd. Stoffel kende een vlottere race en klom op naar een welverdiende P2 – een podiumfinish die voor hem geweldig moet hebben gevoeld. Ik weet dat het voor het team heeft gedaan!

Formel E – Mercedes-EQ Formel E Team, New York E-Prix 2022. Stoffel Vandoorne
Formula E – Mercedes-EQ Formula E Team, New York E-Prix 2022. Stoffel Vandoorne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *