Wereldpremière voor vijfde generatie Toyota Prius, 100% Plug-in Hybrid voor Europa

  • Een blijvende erfenis van innovatie strekt zich uit tot een vijfde generatie met de meest efficiënte Prius ooit
  • De Europese verkoop zal uitsluitend plug-in hybride elektrische voertuigtechnologie bevatten, wat toyota’s elektrificatieleiderschap benadrukt en de beschikbare opties in zijn hele assortiment versterkt.
  • Adembenemend nieuw aerodynamisch ontwerp en verbeterde acceleratie voor een boeiende rit
  • Wereldpremière vandaag in Japan en op Los Angeles Auto Show, Europese première volgt op 5 december

Toyota presenteert vandaag het volgende hoofdstuk in het Prius-verhaal van technische innovatie en opvallend design met de wereldpremière van zijn model van de vijfde generatie.

De Prius heeft sinds de lancering in 1997 een blijvende impact gehad op Toyota en de wereld en heeft zich gevestigd als een authentiek auto-icoon door de nadruk te leggen op elektrificatie en onbevreesd toekomstige trends te zetten. De nieuwe generatie, die in Europa exclusief als Plug-in Hybrid verkrijgbaar zal zijn, zet de volgende stap in die reis.

Toyota zet zich in voor koolstofneutraliteit en de hybridetechnologie die oorspronkelijk door de Prius werd ontwikkeld, blijft aanzienlijk bijdragen aan de overgang naar nulemissies. De nieuwe Plug-in Prius versterkt Toyota’s multi-technologische line-up, die ook batterij-elektrische (BEV) en brandstofcel elektrische (FCEV) oplossingen omvat, door een verhoogde efficiëntie en toegankelijke koolstofreductie te bieden.

Als padvinder voor nieuwe technologieën heeft de Prius altijd de toekomst van andere modellen geïnspireerd en de nieuwe generatie zet die pioniersgeest voort. Het introduceert Toyota’s nieuwe generatie Plug-in Hybrid-systeem, een allround evolutie met verbeterde output via een verhoogde batterij met hoge capaciteit.

Een krachtigere motorgenerator en een tweelitermotor prikkelen de zintuigen van de bestuurder met een gecombineerde 223 DIN-pk (164 kW) voor een sterke en responsieve acceleratie. Ondertussen is een herziene carrosserie aerodynamisch gestroomlijnd om de luchtstroom te optimaliseren en een uitstekende brandstofefficiëntie, handling en stabiliteit te bereiken.

De kenmerkende styling waar De Prius beroemd om is geworden, wordt naar een nieuw, dynamischer niveau getild door een coupé-achtig silhouet, dat een sterke emotionele reactie oproept. Het is gebouwd op het ga-c-platform van de tweede generatie van de Toyota New Global Architecture (TNGA), dat het gewicht vermindert en de stijfheid verhoogt. Een lager zwaartepunt wordt bereikt door de plaatsing van de batterij en de brandstoftank te optimaliseren, waardoor een boeiende rijervaring en een serene rit mogelijk wordt.

Een ruime cabine combineert rijplezier en opwinding en maakt gebruik van prius’ nieuwe “Island Architecture” -raamwerk voor een schoon en ruim interieur. De zitpositie is lager, waardoor een sportiever gevoel ontstaat, terwijl displays en bedieningselementen zijn gepositioneerd voor optimale bruikbaarheid.

 

Rijprestaties

Een hybridesysteem van de nieuwe generatie zorgt voor een algehele evolutie van de rijervaring op de plug-in Prius, met meer vermogen en meer efficiëntie. De TNGA 2.0l-motor produceert 148 DIN-pk (111 kW) en combineert met een nieuwe 160 DIN pk (120 kW) transaxle voormotor voor een totaal systeemvermogen van 223 DIN pk (164 kW). Vergeleken met de 122 DIN pk (90 kW) van de huidige generatie in Plug-in Hybrid configuratie, zorgt het verhoogde vermogen voor een sterke en responsieve acceleratie.

Met als doel om het grootste deel van de dagelijkse ritten in EV-modus mogelijk te maken, is het EV-bereik verbeterd en is het meer dan 50% langer dan de huidige generatie. Dit dankzij een nieuwe 13,6 kWh lithium-ion batterij. Cellen met een hogere energiedichtheid zorgen voor een optimale verpakking en het batterijpakket is daarom compact genoeg om onder de achterbank te worden geïnstalleerd, waardoor het zwaartepunt wordt verlaagd.

In de zoektocht naar maximale efficiëntie kan optioneel ook schone energie worden opgewekt via zonnecellen op het dak.

 

Design – Exterieur

De iconische wigvorm, een Prius-origineel sinds de tweede generatie, is geëvolueerd en omarmt elegante moderne lijnen. Een glad, slank silhouet is gemaakt door de totale hoogte met 50 mm te verlagen, de dakpiek naar achteren te verplaatsen en banden met een grotere diameter aan te nemen, tot 19 inch.

Onnodige vormen en lijnen werden weggegooid, waardoor een eenvoudig en schoon totaalontwerp overbleef dat geïnspireerd was op de natuurlijke luchtstroom. De opvallende vorm wordt versterkt door een 50 mm langere wielbasis, vergeleken met de vorige generatie. Tegelijkertijd is de totale lengte met 46 mm verminderd.

Met een breedte van 22 mm dan zijn voorganger is de houding van de Prius dynamisch en op de voorkant integreert een hamerkopmotief elegant lichten die de onderscheidende vorm accentueren. Het achteraanzicht wordt geaccentueerd door een driedimensionaal lineair verlichtingselement dat de nadruk legt op progressief ontwerp en de aandacht vestigt op het gedurfde Prius-logo.

 

Design – Interieur

Het zwart-gebaseerde interieur is verdeeld in drie zones volgens Prius’ nieuwe “Island Architecture”: omgeving, drivermodule en zwevend instrumentenpaneel.

Voor zowel bestuurder als passagiers is de omgeving ruim en opgebouwd uit stijlvolle, hoogwaardige materialen, geaccentueerd door harmonieuze accenten die een dynamisch gevoel en gevoel van doelgerichtheid benadrukken.

De bestuurdersmodule is gebaseerd op het zeven inch TFT LCD-scherm dat direct in het gezichtsveld zit, waardoor de veiligheid wordt verbeterd door de ogen van een bestuurder op de weg te houden.

Een nieuw ontworpen instrumentenpaneel geeft prioriteit aan cabinecomfort, een schone lay-out met minimale inbraak in het zicht, de bruikbaarheid en het uiterlijk van de bestuurder. Het combineert een discreet, lager centraal scherm en slanke airconditioningbedieningen, terwijl de verlichting van het instrumentenpaneel is gekoppeld aan meldingen van Toyota Safety Sense en waarschuwingen weergeeft via kleurveranderingen.

Of het nu gaat om zijn onverwachte rijprestaties, zijn verbeterde efficiëntie of zijn slanke, dynamische ontwerp van binnen en van buiten, de nieuwe generatie zal een innovatieve traditie voortzetten die 25 jaar geleden begon. Dit nieuwe hoofdstuk in het unieke Prius-verhaal begint en zet nieuwe referenties op het gebied van technologie, efficiëntie en gemoedsrust, wanneer de vijfde generatie Plug-in Prius in het voorjaar van 2023 in Europa wordt geïntroduceerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait