70 JAAR FERRARI. Jan Wintein

 

Op 12 maart 2017 werd het officiële startschot gegeven voor de viering van 70 jaar Ferrari en voor de gelegenheid werd een foto genomen van een Ferrari 125 S en een gloednieuwe Ferrari LaFerrari Aperta vóór de ingangspoort van de fabriek aan de via Abetone in Maranello.

Op woensdag 12 maart 1947 rond vier uur in de namiddag startte Enzo Ferrari de motor van de Ferrari 125 S, de eerste auto die officieel zijn naam mocht dragen en die de Cavallinno Rampante als merkenschild droeg. Op 11 mei van dat jaar werd de wagen ingeschreven voor een wedstrijd op het Circuito di Piacenza met Franco Cortese aan het stuur. Een beloftevolle start waaraan echter door mechanische pech vroegtijdig een einde kwam. Negen dagen later, op 20 mei 1947, reed diezelfde Franco Cortese met de 125 S als eerste over de aankomstlijn van de Gran Premio di Roma en dat was het begin van een ellenlange lijst overwinningen op alle circuits van de wereld…

Met het aantal boeken dat in de loop der jaren over Ferrari is verschenen, kan al een heel mooie bibliotheek worden samengesteld en het einde is zeker nog niet in zicht. Omdat beelden vaak meer zeggen dan woorden, hebben wij ervoor gekozen om ons in dit artikel te beperken tot een reeks ‘sfeerbeelden’ die een indruk geven van de magie waarmee de naam Ferrari is verweven.

Dit jaar staan er natuurlijk een massa activiteiten op het programma in het kader van de viering van die verjaardag in meer dan 60 landen onder het motto ‘Driven By Emotion’ . Voor de apotheose moet je in het weekend van 9 en 10 september naar de heilige grond in en rond Maranello, waar duizenden Ferrari’s zullen samenkomen voor een Cavalcade Classiche !
Tegelijk kan je de Ferrari-fabriek aan de buitenkant bewonderen, proberen een glimp op te vangen van de tests op de Pista di Fiorano, een bezoek brengen aan de Ferrari Store, het Ferrari Museum in Maranello en het Ferrari Museum in Modena in combinatie met een bezoek aan het Pavarotti Museum en een degustatie van lokale specialiteiten, of een tafeltje boeken in Ristorante Montana, waar tal van piloten en teamleiders een persoonlijk aandenken hebben nagelaten of waar je met enig geluk kan eten in het gezelschap van Sebastian Vettel of Kimi Raikkonen aan een andere tafel…

Eigenlijk zou u nu al op weg moeten zijn naar een reisbureau voor een boeking…

Jan Wintein.