42ste Internationale Sezoensrally Podium absolu, victoires en GT et en Junior pour BMA !

Het Belgian Rally Championship 2018 was afgelopen zaterdag in de buurt van Bocholt al toe aan zijn vijfde wedstrijd. Deze keer stond de Sezoensrally op het programma. Een rally die heel geliefd is bij de fans, want grote delen van de klassementsproeven worden op vlot berijdbaar onverhard afgewerkt, wat uniek is in ons land. Team BMA van Bernard Munster was op volle sterkte van de partij, met de Skoda Fabia’s R5 van Kris Princen en Yannic Sterken, Steve Matterne en Rik Vanlessen, maar ook Didier Duquesne en François Geerlandt, zonder de Porsche 997 GT3 van Patrick Snijers en Davy Thierie en de Opel Adam R2 van Grégoire Munster en André Leyh te vergeten.

Deze keer was er geen zege in het algemeen klassement, al begon Kris Princen sterk aan de wedstrijd. Hij nam de leiding voor Vincent Verschueren, zijn grootste concurrent in de race voor de titel… tot een foutje bij het inklokken van zijn copiloot het team van de Skoda Fabia R5 van BMA 3 minuten straftijd kostte… “Zoiets is altijd frustrerend, maar je kan een copiloot die nog maar zijn vierde rally ooit rijdt weinig verwijten. Hij reed om te leren, naast een rijder die de overwinning ambiëerde,” vertelt Bernard Munster. “Zonder de aanwezigheid van Yannic Sterken stond Kris misschien zelfs niet aan de start. De reactie van de piloot was heel mooi. Hij trok alle registers open, klokte toptijden en sleepte nog een 3de plaats algemeen uit de brand, goed voor een pak punten.”

 “Natuurlijk is dit geen goede zaak voor het kampioenschap, maar we hebben de schade nog goed beperkt,” vertelde Kris Princen laconiek. Hij was al blij dat er nog een podiumplaats in zat.

De wedstrijd van de andere twee Fabia’s R5 ingezet door BMA was delicater. “Steve Matterne zet zijn aanpassingsperiode verder. Hij wisselde goede zaken, zoals de 2de tijd op KP 12 voor de latere winnaar Vincent Verschueren, af met kleine foutjes die hem vaak veel tijd kosten,” analyseert Bernard Munster. “We mogen niet vergeten dat het 10 jaar geleden was dat Steve nog gereden had. Wat de prestaties betreft, had hij de snelheid voor de Top 5 of zelfs een 4de plaats. Wanneer hij geen fouten maakte, zat hij telkens in de buurt van Bedoret. Naarmate hij meer rally’s in de benen krijgt, bouwt hij ervaring op met de Fabia. Dat is het belangrijkste.”

Didier Duquesne ging op de openingsproef van de rally rond. Hij realiseerde een knappe remonte, tot de derde Fabia R5 van BMA van de baan ging, verrast door veel grind in een bocht. Gelukkig zonder erg voor de bemanning, maar de wedstrijd was wel meteen afgelopen voor de bemanning.

Na een sterke Rally van Wallonië, realiseerde Patrick Snijers weer een schitterende prestatie met de BMA Porsche 997 GT3 die hem op het lijf geschreven lijkt. “Hij was weer onberispelijk,” lacht Bernard Munster. “Afgezien met een probleem met een waterdarm, was hij verbluffend. Hij stond zelfs 4de algemeen na de 1ste proef, voor een hele reeks R5’s! Nochtans is de Porsche niet meteen in het voordeel op dit parcours, met heel wat stroken onverhard! Maar, Snijers voelt zich één met deze Porsche en hij scoort telkens een erg mooi resultaat…”

Blijft Grégoire Munster, de zoon van Bernard, die in Noord-Limburg zijn derde overwinning in het Pirelli Junior BRC veroverde. Eens te meer hanteerde de jonge kerel met zijn Opel Adam R2 de perfecte strategie: met een beetje reserve onder de voet de nota’s verifiëren in de eerste ronde om vervolgens het ritme te verhogen. Grégoire stond even achter Jean Dilley, maar hij nam in de tweede ronde de leiding over en won vervolgens overtuigend. “Na mijn twee opgaves in het begin van het seizoen en rekening houdend met het feit dat ik de East Belgian Rally niet kan rijden wegens samenloop met een wedstrijd van de Duitse ADAC Opel Rally Cup, moet ik absoluut de wedstrijden uitrijden,” vertelt Grégoire Munster. “Die aanpak, waarbij ik niet alles geef op de eerste proeven, blijkt goed te werken. In elk geval kan ik daarna bevrijd aanvallen. Dat loont, zoals we zaterdag hebben gezien in Bocholt…”

Volgend weekend reist team BMA weer af naar Duitsland, waar Christian Riedemann met een BMA Skoda Fabia R5 de Sachsen-Rallye, tevens de tweede manche van de ADAC Opel Rally Cup, zal afwerken. Grégoire Munster zal er weer rijden met de Opel Adam Cup. De wedstrijd zal wel minder specifiek zijn dan de Saarland-Pfalz, die begin maart nog in winterse omstandigheden werd verreden…

(Einde)