Renties Ypres Rally – 21-23 June 2018 Na KP 5: Bouffier en Abbring uit koers

Het duo Neuville-Gilsoul (Hyundai i20) heeft de leiding in handen in deze 54ste editie van de Renties Ypres Rally na de eerste lus. Na het bekende duo uit het Wereldkampioenschap, dat zich niet helemaal in zijn sas voelde en zelfs een hachelijk moment beleefde in Hollebeke (KP 5), volgen op minder dan 10 seconden de Skoda Fabia’s van Princen-Eelbode (ondanks kleine problemen met de pop-off) en Verschueren-Hostens.

Zoek in het klassement niet langer naar Bryan y Bouffier of Kevin Abbring. Ze zijn er niet meer bij! Na een scratch op de 9 km lange openingsproef van Langemark, ondanks zijn 17de plaats in de startorde, ging de Fransman van de baan op de volgende proef. De Nederlander stond met een beschadigde voorwielophanging aan de kant. Exit de twee belangrijkste concurrenten van de fabrieksrijder van Hyundai.

Achter het leidende drietal volgen Kevin Demaerschalk, enthousiast over zijn gloednieuwe Citroën C3 R5, en Keith Cronin, de leider in de strijd voor het Brits kampioenschap. Daarna volgen een reeks Skoda’s tot de 12de plaats, enkel onderbroken door de Ford Fiesta van Matt Edwards. Adrian Fernémont en Davy Vanneste vervolledigen de Top 10, gevolgd door Sébastien Bedoret op 2″3. De Peugeot 208 T16 van Guillaume de Mevius et Martijn Wydaeghe volgt op de 13de plaats.

Na een eerste scratch op Langemark (KP 1), moest Claudie Tanghe de wet van Patrick Snijers ondergaan in de officieuze Porsche Cup. Het verschil bedraagt momenteel amper 13″7. Fredericq Delplace volgt op 16″2 van de Europese kampioen van 1994. Tim Van Parijs moest al opgeven voor de start van de eerste klassementsproef door een probleem met de versnellingsbak.

In R2 staat Joachim Wagemans aan de leiding met zijn Peugeot 208, gevolgd door de Belgische Juniors Grégoire Munster en Jean Dilley op respectievelijk 32″0 en 41″8.

Quotes

Kobus : “Ik ben niet tevreden. Ik heb geen vertrouwen in de auto en als je een beetje tijd verliest, dan verlies je veel. In de erg snelle waaiers moet ik van het gas. We moeten de afstellingen aanpassen…”

Bogie : “Vorig jaar vielen we vroeg uit, dus ik heb het nadeel dat ik de proeven nog niet op snelheid gezien heb. Het is al beter dan vorig jaar. Ik ben tevreden…”`

Snijers : David Richard is als grote baas van de Britse autosportfederatie van de partij in Ieper. De vroegere patron van Prodrive ging een babbel doen met zijn vroegere rijder: “Ik kan niet geloven dat jij nog altijd rally’s aan het rijden bent,” lachte Richards. Een trotse Patrick Snijers antwoordde: “Ja, ik amuseer me en we staan aan de leiding bij de Porsches. Geweldig toch.”

HIGHLIGHTS

Tussen podium en KP 1

– Van Parijs : opgave (versnellingsbak)

KP 2

– Bouffier : opgave (van de baan)

– Yates : kort gestopt na een foutje

KP 3

– Abbring : opgave (van de baan)

STAND NA KP 5

Neuville-Gilsoul (Hyundai i20 R5 #5), 26’53″40 ; 2. Princen-Eelbode (Skoda Fabia R5 #6), + 3″30 ; 3. Verschueren-Hostens (Skoda Fabia R5 #46), + 8″00 ;  4. Demaerschalk-Vanneste (Citroën C3 R5 #10), + 12″2 ;  5. Cronin-Galvin (Hyundai i20 R5 #3), + 21″7 ;  6. Cherain-Cuvelier (Skoda Fabia R5 #14), + 25″4 ;  7. Veiby-Skjaermoen (Skoda Fabia R5 #4), + 29″7 ;  8. Edwards-Garrod (Ford Fiesta R5 #35″3 ;  9. Fernemont-Maillen (Skoda Fabia R5 #15), +35″9 ;  10. Vanneste-Snaet (Skoda Fabia R5 #18), + 39″7 ;  …