“Een stap dichter bij de titel”

Season 2018 – Press release 8
Kobus Tuning Competition   –   Hermen Kobus / Erik de Wild   –   Škoda Fabia R5
Kobus en de Wild winnen de GTC Rally
“Een stap dichter bij de titel”
GTC Rally 2018

Vorig jaar werden Hermen Kobus en Erik de Wild nog derde in de GTC Rally, hoewel ze op de proeven duidelijk het snelste waren. Pech hield hen toen van de overwinning. Deze keer hebben ze hun revanche te pakken. Hermen Kobus en Erik de Wild domineerden de GTC Rally, die ze met bijna drie minuten voorsprong wonnen. Een verlenging van de titel is in zicht…

Na drie klassementsproeven was het nog razend spannend in de GTC Rally, die dit jaar van start ging op Breda International Airport. De afstellingen van de Skoda Fabia R5 waren niet helemaal optimaal, maar toch had Hermen de leiding genomen, al stonden Bob de Jong en Hans Weijs Jr nog binnen de 3 seconden. Maar, op de vierde proef, de tweede passage op de rondkoers op het vliegveld, moesten zowel Bob de Jong als Hans Weijs opgeven met mechanische pech na een zware klap door een diepe kuil. Hermen was meteen verlost van zijn twee belangrijkste rivalen.

“Wij openden het parcours op de rondkoers en we hadden ook geluk op het onverhard. De Skoda kreeg flinke klappen en had wat esthetische schade aan de bumpers, maar de mechaniek was sterk genoeg. Zo zie je maar dat een Skoda toch erg sterk blijft. Het was voor de wedstrijd wel bijzonder jammer dat Hans en Bob moesten opgeven, want het zou een prachtige strijd geweest zijn,” vertelt Hermen Kobus, die op de volgende 8 klassementsproeven kon controleren.

“Ik had nog twee spannende momentjes. Een keer toen de motor niet wilde starten bij de start van een proef. Precies toen de starter bij het aftellen aan 0 was, sloeg de motor aan en konden we met een kleine vertraging vertrekken. Wat een opluchting! En in Achtmaal maakte ik ’s avonds een remfoutje, waardoor ik achteruit moest. Ook daar sloeg de motor af en duurde het 15 seconden voor ik verder kon. Piet van Hoof kwam terug tot op 17″, maar ik werd niet nerveus. Ik wist dat ik nog een marge onder de voet had. Het kon sneller als het moest,” lacht Hermen, die alles duidelijk onder controle had.

Deze overwinning, zijn eerste in de GTC Rally, doet deugd en brengt hem dichter bij de verlenging van zijn Nederlandse titel. Maar, het kampioenschap is zeker nog niet beslist.
“Ik doe een goede zaak voor het Nederlands kampioenschap, de Eurol R5 Challenge en de Benelux European Rally Trophy, maar er is nog niets beslist. Wegens professionele verplichtingen zal ik de Hellendoorn niet kunnen rijden, dus ik moet in elke wedstrijd nog vol aan de bak.”

foto’s vrij van rechten Erik van ’t Land/RallyPicture