Eerste scratch voor Sébastien Bedoret!

Aan het stuur van hun ŠKODA FABIA R5 zetten Sébastien Bedoret en Thomas Walbrecq hun steile opgang in het Belgische rallykampioenschap verder. In de Omloop van Vlaanderen, zevende manche van het seizoen, volgden de twee protégés van ŠKODA België gedurende de twee wedstrijddagen in het spoor van de leiders. Als vierde waren de Henegouwenaars nooit zo dicht bij de besten… en op de proef van Houthulst wisten ze zelfs hun allereerste scratch te laten optekenen.

“Freddy Loix had ons voor de start carte blanche gegeven, maar dat betekende niet dat we ineens zomaar vanalles zouden uitsteken”, glimlacht de rijder van de ŠKODA FABIA R5 ingezet door het Pevatec team. “Ik wou zeker aan de finish staan. Ik begon dus voorzichtig, misschien zelfs iets te. Vrijdagavond volgden we op 33 seconden van leider Kris Princen en ik was niet helemaal tevreden. Op zaterdagochtend verloor ik in de eerste twee chronoritten opnieuw wat tijd. Maar vanaf dan ging het beter. Meer dan eens zetten we een tweede tijd neer en het verschil met de snelste rijder werd steeds kleiner. En dan volgde er die eerste scratch in Houthulst, als kers op de taart. Het is de allereerste keer dat op een proef niemand sneller is dan ons, en dat is een beetje een vreemd gevoel. Ik weet dat we nog niet in staat zijn om een rally te winnen. Ons volgende doel wordt strijden met de besten, maar dan op iedere klassementsrit. We moeten er in slagen om sneller in het ritme te geraken en wat regelmatiger zijn. Daar gaan we hard aan werken!”

 

Uiteindelijk finishten Sébastien en Thomas op minder dan vijftien tellen van het podium, na een verstandige wedstrijd. “Ik voel echt dat Sébastien stap na stap vooruitgang boekt”, stelt de corijder. “Als we naar het uiteindelijke verschil met de winnaar kijken, minder dan een minuut, dan stellen we vast dat we over de hele rally ongeveer drie tienden van een seconde per kilometer verloren. Die laatste loodjes zullen het zwaarst wegen… Maar geloof me maar, mijn rijder en ik zijn ontzettend gemotiveerd om ze te gaan halen!”

Ook Freddy Loix was tevreden. “Omdat ik ze carte blanche had gegeven had ik ze voor de start gezegd dat ik niet boos zou zijn mochten ze naast de baan schuiven”, stelt de coach van het jonge duo. “Maar ik ben heel blij dat zonder één fout te maken aan de finish staan! Dat bewijst nog maar eens dat ze de zaken intelligent en methodisch aanpakken. De tijden aan het eind van de rally, en dan zeker die scratch, bewijzen dat ze het potentieel hebben om in de toekomst helemaal voorin te strijden. Afspraak eind deze maand, in de East Belgian Rally, voor het vervolg!”

 

Sébastien, Thomas en Freddy zijn zaterdagavond niet lang in Roeselare blijven hangen. Ze reden al snel richting Spa-Francorchamps om er deel te nemen aan de ŠKODA Spa Cycling, een uithoudingswedstrijd met de fiets op het ‘mooiste circuit ter wereld’. Het competitiebloed kruipt waar het niet gaan kan…