BMW blikvangers van de Zoute Grand Prix 2018.

De nieuwe BMW 8 Reeks met Roberto Martinez, bondscoach van de Rode Duivels, én de BMW 507 van Elvis Presley worden de blikvangers van de Zoute Grand Prix 2018.

De BMW 8 Reeks Coupé zal ‘gecoacht’ worden door Roberto Martinez tijdens de Zoute GT Tour.

De geheel nieuwe BMW 8 Reeks Coupé zal aan de start van de Zoute GT Tour staan. Een avant-première, aangezien de wagen pas in november commercieel gelanceerd wordt. De nieuwe high-end sportcoupé zal door Roberto Martinez, bondscoach van de Rode Duivels, bestuurd worden in ware ‘gentleman’s driver’ stijl. Zijn co-piloot wordt Eddy Haesendonck, voorzitter & CEO van BMW Group Belux. “Ik kijk er enorm naar uit om achter het stuur van deze auto te stappen. Het summum van BMW’s geavanceerde technologie. De BMW 8 Reeks profiteert eveneens van de ontwikkelingen van de BMW M8 GTE, die deelneemt aan het World Endurance Championship (WEC)”, verduidelijkt Eddy. De BMW 8 Reeks Coupé is bij de lancering verkrijgbaar als de 320pk sterke 840d of de nog krachtigere M850i met maar liefst 530pk.

 

Van Hans Stuck naar Elvis tot Koning Boudewijn.

De BMW 507 met chassisnummer 70079 heeft een buitengewone geschiedenis. Nadat de wagen in 1957 op de autoshow van Frankfurt werd voorgesteld, nam Hans Stuck de auto mee naar Londen om tentoongesteld te worden op het autosalon. Op de terugweg naar München stopte de bekende heuvelklimkampioen in Brussel om de BMW 507 te laten zien aan de Koning der Belgen, Boudewijn de Eerste. Hans Stuck nam vervolgens met succes deel aan heuvelklimraces races tussen mei en augustus 1958. Na deze sportieve carrière werd de wagen te koop gezet bij een BMW-dealer in Frankfurt. Daar was de “King” op slag verliefd na een eerste kennismaking met de wagen. Hij kocht de auto onmiddellijk aan om hem te gebruiken voor zijn dagelijkse ritten tijdens zijn militaire dienst in Duitsland. Omdat vrouwelijke fans de witte BMW 507 dagelijks bedekten met rode lippenstiftberichtjes besliste hij om de auto rood te spuiten. Nadien bracht hij de wagen naar de USA waar hij uiteindelijk werd verkocht.

 

De auto werd nadien gebruikt om te racen, maar dan met een Amerikaanse motor onder de motorkap. Om die motor te laten passen werd de carrosserie van de auto omgebouwd. Uiteindelijk kwam de wagen in 1968 in handen van ruimtetechnicus Jack Castor. Die droomde ervan om de auto te restaureren en terug te brengen naar zijn oorspronkelijke staat. Castor nam contact op met een Amerikaanse journalist van het magazine Bimmer, die al jarenlang op zoek was naar de op mysterieuze wijze verdwenen auto. Nadat ook de BMW Classic-teams op de hoogte werden gebracht zijn ze op jacht gegaan naar informatie om de oorsprong van deze auto te verifiëren. Dankzij hun onderzoek waren ze zeker van de geschiedenis en begon BMW aan de restauratie van de wagen. Na twee jaar van verbouwingen met reserveonderdelen en met behulp van 3D-printtechnieken om de ontbrekende onderdelen te maken, werd de auto tentoongesteld tijdens de Concours d’Elégance in Pebble Beach, ter ere van Elvis natuurlijk, maar ook van zijn laatste eigenaar Jack Castor die kort na de overhandiging van de wagen aan BMW Classic overleed.

 

Voor het eerst sinds 1957 keert deze auto terug naar België om deel te nemen aan het Concours d’Elégance van het Zoute.

 

BMW Classic aan de start van de Zoute GP met een BMW 1800 TiSA.

Voor de eerste keer zal ook een team van BMW Classic aan de start van de Zoute Grand Prix staan. De keuze van de specialisten voor de renovatie van de BMW Group-modellen en het behoud van de BMW-archieven was gebaseerd op de BMW 1800 TiSA. Dit uitzonderlijke model heeft een rijke geschiedenis, vooral in België. Aan het stuur van een dergelijke auto wonnen Pascal Ickx en Gérald Langlois van Ophem in 1965 de eerste van in totaal 24 overwinningen van BMW op de 24 Uur van Francorchamps. Er werden slechts 200 exemplaren van deze sportieve versie van de “Neue klasse” geproduceerd in 1965. Met zijn 130 paarden was de wagen bedoeld voor wedstrijden.

 

De nieuwe BMW Z4 en BMW X5 in Belgische première tijdens de Zoute GP.

De Zoute GP zal ook de gelegenheid zijn voor het grote publiek om in Belgische première de nieuwe BMW Z4 en BMW X5 te ontdekken. En dat slechts enkele dagen na de wereldpremière op het autosalon in Parijs. De BMW Z4 zal net als de BMW 8 Reeks worden tentoongesteld op het BMW podium op het Albertplein. De derde generatie van de BMW X5 zal op zijn beurt te bewonderen zijn in het BMW paviljoen op de dijk.