Weer een podium voor Rodrigue Gillion en zijn coach Nico Verdonck

Nico Verdonck, al meer dan 15 jaar professioneel coureur, heeft naast zijn sportieve carrière als racer een activiteit als coach ontwikkeld. “Ik verzeker je dat het nog geen vroegtijdige en definitieve reconversie is,” lacht de 33-jarige Belg. “Ik zet natuurlijk mijn carrière als coureur verder, maar ik moet bekennen dat coaching me ook erg boeit… en dat die activiteit blijft toenemen. Ik geef al lang tips en advies aan piloten van alle leeftijden en in uiteenlopende disciplines. De ene keer geef ik les aan kinderen in indoorkarting en de volgende dag help ik een gentleman-driver die zich wil amuseren aan het stuur van een mooie bolide, modern of klassiek. Ik heb zelfs rijders begeleid die vervolgens de 24 Uren van de Nürburgring of Le Mans reden. Vorig jaar won ik ook de Spa 6 Hours historic met Marcus von Oeynhausen in zijn Ford GT40. Maar, in de loop der jaren heb ik de kans gekregen om een nieuwe, meer algemene benadering door te voeren.”

Concreet biedt Nico Verdonck tegenwoordig een volledige hulp voor de verdere ontwikkeling van een piloot aan. “Ik ben daarmee begonnen bij Rodrigue Gillion,” vertelt hij. “Ik besefte al snel dat hij aanleg had en een goede aanpak. We hebben een vervolmakingsprogramma uitgestippeld, helemaal op maat, natuurlijk gebaseerd op het racen, maar ook op andere vlakken zoals de fysieke conditie, de mentale kracht, het werk op de simulator, globale car control en de relatie met teamgenoten en ingenieurs.”

Na minder dan een  jaar werpt die aanpak zijn vruchten af. “Samen met Rodrigue heb ik een plan opgemaakt in functie van zijn ambitie, zijn capaciteiten en zijn budget,” verduidelijkt Nico. “We hebben daarin twee belangrijke luiken gepland in 2019, met een tiental races op het programma. Nadat we de 24U van Dubaï reden, zullen we deelnemen aan vijf manches van de VW Fun Cup met team DRM Motorsport en aan vijf wedstrijden van de 24U Series van Creventic met een Aston Martin Vantage GT4 van team PROsport Performance, een formatie waarmee ik al vaak heb samengewerkt in het verleden.  Het is een team dat ik goed ken en dat heel professioneel werkt.”

Na de podiumplaats in Dubaï en een veelbelovende première in de VW Fun Cup in Mettet, reden Rodrigue Gillion en Nico Verdonck vorig weekend de 12U van Mugello met de Indiër Akhil Rabindra. Dankzij een mooie tweede plaats in GT4, stonden ze – net als in de Verenigde Arabische Emiraten begin januari – op het podium.

“Sinds de 12U van Spa 2018 werk ik samen met Nico Verdonck, die zowel mijn coach is als mijn teamgenoot tijdens de races,” aldus een tevreden Rodrigue Gillion. “Naast een fantastische piloot met veel goede raad, is hij een uitstekende coach die me veel structuur heeft bijgebracht, zowel op als naast het circuit. Samen hebben we een plan opgesteld om me te perfectioneren en Nico heeft me geadviseerd over de keuze van het kampioenschap, de wagens en de teams. Omdat ik redelijk laat begonnen ben in de autosport, is dit de beste manier voor mij om snel progressie te maken!”

De nieuwe Aston Martin Vantage GT4 heeft bewezen goed ontwikkeld te zijn. De wagen is heel baanvast en geeft zijn rijder – zowel amateur als professioneel – veel vertrouwen. Met die wagen zullen Nico en Rodrigue opnieuw voor eigen publiek rijden, op het mooiste circuit ter wereld, tijdens de 12 Uren van Spa op 19 en 20 april.

“Ons team is volledig voor die race, maar we hebben nog mogelijkheden voor de wedstrijden in Brno, Portimao en Texas, op het Circuit of the Americas,” vertelt Nico. “Elke geïnteresseerde rijder kan me trouwens per e-mail contacteren op communication@nicoverdonck.be om mee te doen in dit avontuur. We beloven een serieuze aanpak en een maximum aan plezier.”

Kalender 2019

24h Series/Creventic:

18-20 april: 12h Spa-Francorchamps (BEL)

23-25 mei: 12h Brno (CZ)

04-07 juli: 12h Portimao (P)

29-31 augustus: 24h Barcelona

14-17 november: 24h COTA (USA)

VW FunCup:

11-14 juli: 25h Spa-Francorchamps (BEL)

14-15 september: 8h Zandvoort (NL)

12-13 oktober: 8h Zolder (BEL)

02-03 november: 8h Assen (NL)

HISTORICS:

27-28 september: Spa 6 Hours Classic