Munster meesterlijk

Rally van Wallonië – 26-28 april
  In de Rally van Wallonië, de vierde manche van het Belgisch rallykampioenschap en tevens de vierde wedstrijd van het Pirelli Junior Belgian Rally Championship, heeft Grégoire Munster zijn meesterschap nog eens getoond. De Opel-rijder won niet alleen de strijd bij de jongeren. Hij maakte er ook een erezaak van om Guillaume Dilley te verslaan in R2 en met 16 bonuspunten voor evenveel snelste tijden in klasse RC4 doet de titelverdediger een gouden zaak in het kampioenschap.

Na een eerder voorzichtige start, verhoogde Grégoire Munster zaterdagmiddag het tempo in de 3, de 36ste Rally van Wallonië, die geteisterd werd door bijzonder regenachtig en wisselvallig weer. Hij reed weg van de concurrentie bij de jongeren, maar hij passeerde ook Guillaume Dilley, voormalig Belgisch algemeen vice-kampioen. 
“In het begin had ik wat moeite om het vertrouwen te vinden na onze zware klapper in Tielt, maar al snel kwam het goede gevoel terug. Het was jammer dat ik de leiding zaterdagavond weer uit handen moest geven na een lekke band op de voorlaatste proef. Ik reed gewoon lek op de rand die gevormd werd bij de overgang van onverhard naar verhard op een recht stuk. Die lekke band kostte me anderhalve minuut,” vertelde Grégoire Munster, die zondag meteen weer de leiding nam. “Ik hou wel van dit wisselvallig weer en moeilijke omstandigheden. Ik kan weer met vertrouwen naar mijn volgende afspraak. Vanavond neem ik het vliegtuig vanuit Eindhoven naar de Canarische Eilanden, waar ik volgend weekend de kleuren van Opel zal verdedigen.”

De strijd voor de tweede plaats was erg boeiend. Gilles Pyck startte sterk, maar zaterdagnamiddag ging hij twee keer van de fout met zijn Peugeot 208 R2. “Het is de eerste keer dat ik hier aan de start sta. Geen makkelijke wedstrijd, zeker niet met het regenweer. We schoven in een veld op dezelfde plaats als Sébastien Bedoret, maar uiteindelijk verloor ik de meeste tijd toen ik vast reed op het moment dat ik terug op de baan kwam.” 

Pyck zette de achtervolging in, maar hij strandde op de vierde plaats. In een erg spannende slotfase moest Tobias Brüls zich schrap zetten om de tweede plaats vast te houden. De Peugeot-rijder uit de Oostkantons had bij de finish 5″1 voorsprong op Thibaud Mazuin, die in zijn thuisrally een sterke finale reed. Mazuin verloor kostbare tijd toen hij zaterdag een foutje maakte en 45″ vast stak in de modder. Maar, in de tent van San Mazuin was van teleurstelling geen sprake, want “hun” piloot, Adrian Fernémont, won deze Rally van Wallonië met zijn Skoda Fabia R5.

Valentin Vertommen startte met ambitie in zijn Ford Fiesta R2T, zeker omdat hij voor de tweede keer aan de start stond in Jambes, maar door de natte omstandigheden moest hij het tempo wat laten zakken. “Ik mis vertrouwen en ervaring in de regen om echt aan te vallen. Jammer, want ik ben er zeker van dat ik bij droog weer dichter had kunnen finishen.”

Glenn Snaet had minder geluk. Hij ging op de eerste proef, in Natoye, van de baan op dezelfde plaats waar David Bonjean een kwartier eerder het huis ramde. De Peugeot van Snaet werd zwaar toegetakeld.

Tussenstand (4/9) : 1. G. Munster 69; 2. T. Brüls 20; 3. Th. Mazuin 18; 4. G. Snaet 15; 5. G. Pyck 12; 6. J. Wagemans 10; 7. V. Vertommen 9; 8. A. Molle 8; 9. Charles Munster 2…