BMW Art Car #18 van Cao Fei voor het eerst in België.

‘Rijdende kunst’, dat is wat de Fransman Hervé Poulain voor ogen had toen hij in 1975 de eerste BMW Art Car liet ontwerpen. Dat is letterlijk te nemen, want élke BMW Art Car kwam ook aan de start van een internationale toprace. De 18e BMW Art Car, een BMW M6 GT3 met een multimediadesign ontworpen door de Chinese artieste Cao Fei, is voor het eerst in ons land. De wagen én de multimediatoepassing is nog tot 1 juni in de BMW Brand Store in Brussel te bewonderen binnen het concept van de Art & Design Expo. 

Deze unieke BMW Art Car is best live te beleven.

Macau (CHN) 16th- 19th November 2017. BMW Motorsport, FIA GT World Cup, Cao Fei (CHN).De BMW Brand Store biedt een tweeledige beleving aan voor zijn bezoekers. Enerzijds is de wagen uiteraard fysiek aanwezig, anderzijds krijgt men via een app de virtuele animatie te zien die bedacht is door de artieste Cao Fei en die integraal onderdeel is van de 18e BMW Art Car. Dit alles in het artistieke kader van de BMW Brand Store.

BMW is reeds meer dan 100 jaar bezig met design en kunst, het is dan ook niet verwonderlijk dat wij partner zijn van events als BRAFA en lokale instellingen als Flagey. We zijn er echter trots op dat we kunst óók in eigen huis kunnen laten ontdekken. We nodigen iedereen dan ook graag uit deze 18e BMW Art Car van Cao Fei te komen bewonderen in de BMW Brand Store aan de Waterloolaan in Brussel,” zegt Eddy Haesendonck, president & CEO van BMW Group Belux. 

Praktische info:

Tentoonstelling loopt tot 31 mei.

BMW Brand Store Brussel

Waterloolaan 23,24

1000 Brussel

Gratis toegang

Open van maandag tot en met zaterdag, van 10u tot 18u30.

www.bmwbrandstore.brussels

De BMW Art Car #18 ontworpen door Cao Fei.

Het is de achttiende BMW Art Car sinds de eerste in 1975. De BMW M6 GT3 Art Car is ontworpen door Cao Fei – geboren in 1978 en woonachtig in Beijing. Ze is de jongste en eerste Chinese kunstenaar die een BMW Art Car heeft ontworpen.

Cao Fei licht haar BMW Art Car toe: ‘Voor mij representeert licht gedachten. Aangezien de snelheid van gedachten niet kan worden gemeten, trekt Art Car #18 het bestaan van de grenzen van de menselijke geest in twijfel. We betreden een nieuw tijdperk waarin de geest direct objecten kan besturen en gedachten overgebracht kunnen worden, zoals met onbemande bediening en kunstmatige intelligentie. Welke houdingen en temperamenten hebben de sleutel om de deur naar het nieuwe tijdperk te openen?’

BMW Art Car #18 by Cao Fei: Augmented Reality still (detail). BMW Art Car based on the BMW M6 GT3. © BMW AG and Cao Fei StudioHet werk van Cao Fei geeft de snelle verandering in China weer, zowel traditioneel als op toekomstgebied. Met haar BMW Art Car duikt ze in een traject dat zich over duizenden jaren uitstrekt, maar eert ze ook de oude spirituele wijsheid van Azië, die in razendsnel tempo het derde millennium betreedt. De multimedia-kunstenaar benadert het concept van een BMW Art Car op haar geheel eigen manier, waarmee ze een parallel universum bouwt. Haar werkt bestaat uit drie componenten: een video die zich richt op een tijd die een geestelijke reist, augmented reality met kleurrijke lichtdeeltjes (via een speciale app genaamd BMW Art Car # 18) en de BMW M6 GT3 racer in de originele kleur carbon black. Als eerbetoon aan de koolstofvezelstructuur van de BMW M6 GT3 past Cao Fei veel niet-reflecterende zwarte lak toe, waardoor de mogelijkheden in de digitale wereld eindeloos toepasbaar zijn.

De toepassing van video en augmented reality creëert een omgeving waarin de BMW M6 GT3 een essentiële rol speelt. In haar video gebruikt Cao Fei spirituele bewegingen die zich uiten in kleurrijke lichtflitsen. Wanneer de app wordt gebruikt in de nabijheid van de auto, worden deze lichtaccenten omgetoverd in een augmented reality-installatie die boven en rond de BMW M6 GT3 zweeft. Daarmee wordt de toeschouwer op een interactieve manier betrokken bij het kunstwerk. Dit verhaal weerspiegelt een traditionele spirituele ceremonie die gebruikelijk is in heel Azië, waarin nieuwe objecten zoals auto’s worden gezegend. In dit geval wordt de auto en bestuurder veel succes toegewenst. Op een ander niveau spiegelen de lichtelementen, niet zichtbaar voor ogen en geest.

De BMW Art Car Collection

Special exhibition at the BMW Museum „BMW Art Cars | How a vision became reality.“ The initiators of the BMW Art Carproject: Jochen Neerpasch, former Head of BMW Motorsport GmbH and Hervé Poulain (r.), auctioneer and former race driver. (10/2018)Al sinds 1975 hebben in totaal negentien artiesten over de hele wereld BMW Art Cars ontworpen op basis van productiemodellen van BMW. De collectie begon toen de Franse autocoureur en kunstliefhebber Hervé Poulain in overleg met de toenmalige BMW Motorsport directeur Jochen Neerpasch de bevriende kunstenaar Alexander Calder vroeg een auto te ontwerpen. Het resultaat was een BMW 3.0 CSL die in 1975 deelnam aan de 24-uursrace van Le Mans en daar direct de publiekslieveling werd. De thuisbasis van de BMW Art Cars is het BMW Museum in München. De auto’s reizen regelmatig over de hele wereld voor exposities op evenementen en in musea.

Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Ernst Fuchs, Robert Rauschenberg, M. J. Nelson, Ken Done, Matazo Kayama, César Manrique, A. R. Penck, Esher Mahlangu, Sandro Chia, David Hockney, Jenny Holzer, Olafur Elíasson, Jeff Koons en John Baldessari gingen Cao Fei voor.