Alpine breidt autosportprogramma verder uit.

36 LAPIERRE Nicolas (fra), NEGRAO André (bra), THIRIET Pierre (fra), Alpine A470 Gibson team Signatech Alpine Matmut, action during the 2019 FIA WEC World Endurance Championship 1000 miles of Sebring, United states of America, from march 13 to 15 – Photo Francois Flamand / DPPI
  • Alpine maakt zijn competitieprogramma voor seizoen 2019 en 2020 bekend.
  • Het Signatech Alpine-team, dat al sinds 2013 meedraait in de LMP2, zet zijn zinnen op nieuwe titels in het FIA World Endurance Championship.
  • De vorig jaar gelanceerde A110 GT4 en A110 Cup blijven de naam van het merk verdedigen op de mooiste circuits ter wereld.
  • Op het einde van het jaar maakt Alpine zijn langverwachte comeback in de rally.

ALPINE BLIJFT IN DE ENDURANCERACERIJ

Toen in maart 2013 de terugkeer van Alpine in de autosport werd aangekondigd, was het merk vijfendertig jaar niet aanwezig geweest in de enduranceracerij.

Het programma in samenwerking met Signatech vormde de basis van de sportieve ambities van Alpine, met twee opeenvolgende titels in de European Le Mans Series (2013 en 2014) en de eerste plaats in het FIA World Endurance Championship in 2016.

Alpine behaalde ook twee overwinningen in de LMP2-klasse tijdens de 24 Uur van Le Mans 2016 en 2018, het jaar van de veertigste verjaardag van de zege van de Alpine A442B op het Circuit de la Sarthe.

Ook voor het seizoen 2019-2020, met als startschot de 4 Uur van Silverstone (op 1 september), gaat het team Signatech Alpine Matmut opnieuw de strijd aan om de wereldtitel te heroveren. Het team zal kort na de 24 Uur van Le Mans (15-16 juni) onthuld worden.

ALPINE WEET TE VERLEIDEN OP DE CIRCUITS

Enkele maanden na de voorstelling van de nieuwe Alpine A110 in maart 2017, en onmiddellijk na de eerste leveringen aan het net, stelde Alpine de A110 Cup voor, die bestemd was voor de Alpine Elf Europa Cup, de eerste cup die het merk in dertig jaar organiseerde.

Met de wendbaarheid, het lage gewicht en alle intrinsieke kwaliteiten van het seriemodel wist de Alpine A110 Cup snel vele rijders voor zich te winnen, die voor een titel wilden gaan, maar ook voor de kans om testritten te maken met de Alpine A470 of Alpine A110 GT4.

Met een eerste succesrijk seizoen biedt het aan Signatech toevertrouwde klantencompetitieprogramma een aanlokkelijk schouwspel, dat in volle expansie is met ruim een twintigtal wagens die het tegen elkaar opnemen op de mooiste circuits van Europa.

Alpine schittert ook in de strijd met andere constructeurs, dankzij de A110 GT4, die onthuld werd tijdens het Autosalon van Genève 2018.

Teams, rijders en liefhebbers waren bijzonder enthousiast over de door Signatech ontwikkelde en verkochte versie, die zich in slechts enkele maanden tijd wist te onderscheiden op het Franse (Championnat de France FFSA GT), Europese (GT4 European Series) en internationale (GT4 International Cup) niveau.

De veelzijdige en op bijzonder uiteenlopende circuits sterk presterende Alpine A110 GT4 groeide snel uit tot een groot succes, op sportief vlak maar ook commercieel want de eerste vijftien exemplaren zijn allemaal de deur uit. Voor het tweede verkoopjaar zal het accent gelegd worden op het internationale niveau om de naam Alpine te laten schitteren in de vier uithoeken van de wereld.

DE GROTE TERUGKEER NAAR DE RALLYSPORT

Als wereldkampioen van 1973 schreef Alpine enkele van de mooiste pagina’s uit zijn geschiedenis in de rallysport, en het minste wat je kan zeggen is dat veel deelnemers en toeschouwers stevig uitkeken naar de terugkeer van het merk in de klassementsproeven.

Signatech werd ingeschakeld voor het ontwerp, de ontwikkeling en de verkoop van een rallyversie van de Alpine A110 op basis van een door Alpine vastgelegd algemeen kader dat de troeven en de spirit van het seriemodel moest vrijwaren. Net als voor de GT4’s en Cups zal de organisatie van Philippe Sinault nauw samenwerken met de Alpine-teams.

De van de A110 Cup afgeleide versie met tweewielaandrijving zal bijna 300 pk ontwikkelen. Ze richt zich hoofdzakelijk op de proeven op het asfalt en op rijders die op zoek zijn naar een krachtige, innemende en gemakkelijk te besturen wagen. De homologatie en klassering worden momenteel besproken met de FFSA en de FIA. Het technische bestek en de prijs van de rallyversie zullen bekendgemaakt worden bij de comeback.

De eerste exemplaren van de Alpine A110 “Rally”, die te koop is in de tweede helft van 2019, zullen in twee fasen geleverd worden tegen het einde van het jaar, eerst in Frankrijk en daarna in Europa.

Régis Fricotté, Commercieel en Competitiedirecteur van Alpine

“We zijn zeer blij met de verdere uitbreiding van het autosportprogramma van Alpine. Onze deelname in de LMP2-klasse geeft ons een visitekaartje op het internationale niveau, waar we al sinds 2013 goede resultaten neerzetten. Onze community begrijpt onze aanpak en je hoeft maar naar Le Mans te gaan om te beseffen welke uitstraling Alpine heeft in de enduranceracerij. Wat de klantencompetitie betreft, hebben de A110 Cup en de A110 GT4 dankzij hun sterke prestaties, betrouwbaarheid en toegankelijkheid al hun publiek gevonden. Hun succes was een basisvoorwaarde voor een terugkeer naar de rallysport, een sporttak die diep verankerd zit in ons DNA. We zetten onze vertrouwensrelatie met Signatech en hun zeer waardevolle knowhow voor de ontwikkeling van de autosportversies van de A110 voort. Zoals alle fans kunnen we niet wachten om de naam Alpine weer te zien schitteren in de klassementsproeven!”

Philippe Sinault, Directeur van Signatech

“Het is een fantastische kans om te kunnen samenwerken met een merk dat zowel het circuit als de rallysport als speelterrein heeft. We zijn er trots op Alpine te vertegenwoordigen in het World Endurance Championship, een gevoel dat met elke podiumplaats, overwinning en titel nog sterker wordt. Dankzij de komst van het seriemodel konden we de Alpine A110 GT4 en Cup lanceren. Hun eerste verkoopjaar is nog niet afgelopen, maar ze hebben ongelofelijk snel een plaats veroverd in de autosport in Europa. Nu moeten we voluit gaan voor de terugkeer van Alpine in de rallysport.”