Nieuwe boeken voor de autofan. 01/2021

The straight eight engine. Powering Premium Automobiles.

 

Uitgever Dalton Watson staat bekend om zijn prestigieuze edities en als je dit boek ter hand neemt merk je dat meteen. Lay-out en illustraties, kortom de hele presentatie is van de bovenste plank.

Onderwerp van het boek is de ‘in lijn 8 cilinder motor’, die je in het Interbellum bij vele merken onder de (lange) motorkap kon vinden.

De ‘straight eight’ werd eigenlijk al voor WO I ingezet in de racerij en enkele niet zo goed bij kassa zittende merken, zoals Packard en Studebaker, gebruikten het principe zelfs nog tot in de jaren ’50.

Uiteindelijk werd het ‘8 in lijn’ concept verlaten om constructieve redenen.

Het mooie aan het boek is dat de technische uitleg aan het begin van het boek voor de modale lezer nog begrijpelijk blijft, terwijl er ook een uitgebreide alfabetische presentatie is van alle merken die ooit de ‘8 in lijn’ produceerden. In dat opzicht volgt het zo ongeveer de formule die Roy A. Schneider in zijn boek ‘Sixteen cylinder motorcars’ hanteerde, terwijl de ‘V12 Engine’ van Karl Ludvigsen daarentegen een weergaloos meesterstuk is, maar in zijn technische diepgang voor de modale lezer niet altijd leesbaar blijft.

Dit boek is een schat van informatie voor wie, zoals de meesten onder ons vermoed ik, gefascineerd is door de prachtige auto’s die tijdens de jaren ’20 en ’30 geproduceerd werden. Achteraan vind je een verhelderende lijst van de technische begrippen die in het boek gehanteerd worden. Een index met namen en merken was echter welkom geweest.

Wat mij betreft: Een must en uitblinker in de boekenkast!

 

Auteur: K. Ray. Taal: Engels.

ISBN:978-1-85443-306-0. 23 x 30 cm. 403 blz.

Uitgever: Dalton Watson Fine Books USA. daltonwatson.com

 

Working Class Lancias. 60 Years of commercial vehicles.

 

 

Lancia associëren we als autoliefhebber vooral met prestigieuze en uitzonderlijke wagens met geraffineerde techniek.

Dat Lancia echter ook knappe utilitaire voertuigen produceerde is velen zelfs onbekend. Ik herinner me als kind de prachtige Lancia bussen met koetswerk van firma’s zoals Desot of Latré uit Gits.

Net als bij de personenwagens, legde men bij Lancia de lat zeer hoog voor de constructie van onderstellen voor autocars, bussen en vrachtwagens.

De boeiende geschiedenis van Lancia’s werkpaarden wordt in dit boek op heldere en mooi geïllustreerde wijze uit de doeken gedaan.

De interessante tekst, vele tijdsfoto’s, folderafbeeldingen en technische tekeningen worden nog eens vervolledigd door een uitvoerige lijst met technische specificaties. Een prachtig werk dat in de boekenkast niet mag ontbreken!

 

Auteurs: W. O. Weernink/ O. Mouissie. Taal: Engels.

ISBN: 978-90-80649-65-1. 22 x 29 cm. 120 blz.

Uitgever: Simon Stevin (B).

 

Ford Mustang.

 

Uitgever ETAI brengt met de regelmaat van de klok mooie titels uit in de reeks Top Model, ditmaal is de iconische ‘ponycar’ aan de beurt. Ik was eerlijk gezegd verbaasd dat auteur Patrick Lesueur erin geslaagd is, om na alles wat reeds eerder over de Mustang verscheen, nog zo’n boeiend boek samen te stellen. In het eerste deel van het werk schept hij een heel interessant beeld van hoe de Mustang kon ontstaan en met welke wapens de concurrentie reageerde. Dat dan ook nog eens geïllustreerd met tal van zeldzame foto’s van prototypes en mensen die aan de wieg van Ford’s best bekende sportwagen stonden. Bijzonder knap gedaan.

Vervolgens komen de verschillende generaties van het model aan de beurt en wordt afgesloten met een speciale blik op het avontuur van de Mustang in ‘la douce France’. Mooi!

 

Auteur: P. Lesueur. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0425-6. 25 x 30 cm. 181 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. infopro-digital.com

 

Die grossen Citroën. Avantgarde aus Frankreich.

 

Citroën staat bekend om zijn goed geveerde, comfortabele reiswagens en auteur Mikloweit verkoos om in zijn relaas hierover te starten met de Traction Avant 15 Six H, bij de bewonderaars terecht bekend als ‘La Reine de la Route’. Dit model diende, zoals we weten, als rijdend laboratorium voor de geniale DS. Verder neemt hij in dit boek de majestueuze SM, de vooruitstrevende CX, de knappe XM en de opvolgers C5 en C6 onder de loep. Zelfs de Maserati modellen uit het Citroën tijdperk worden niet vergeten, alles voorzien van technische gegevens. De grote Citroëns krijgen hier een verdiend eerbetoon, nu een dergelijk ‘haut de gamme’ model (voorlopig nog) ontbreekt in het Citroën aanbod.

 

Auteur: I. Mikloweit. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613—04318-3. 24 x 27 cm. 207blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart. motorbuch.de

 

Chevrolet Pickup Trucks 1973-1987. Built to stay tough.

 

De Canadese auteur Norm Mort is een specialist en vaste waarde wat ‘Detroit Iron’ betreft.

Ditmaal richt hij zijn blik op de ½ ton C/K-series pickup trucks. Met de gebruikelijke kleurfoto’s, fabrieksafbeeldingen en technische info kan de lezer de nodige kennis opdoen over de werkpaarden van het ‘Bow tie’ merk uit de periode 1973-1987. Een beperkte index sluit dit handig boekje af.

 

Auteur: N. Mort. Taal: Engels.

ISBN: 978-1-787113-11-4. 19 x 21 cm. 96 blz.

Uitgever: Veloce Books UK. veloce.co.uk

 

Aston Martin. Panorama illustré des modèles.

 

De titel van dit boek geeft de inhoud perfect aan. Het is niet opgevat als leesboek maar is een nuttige oplijsting van de Aston Martin modellen vanaf de eerste Singer Bamford & Martin uit 1913, telkens met wat technische gegevens en productie-aantallen. Naast de interessante foto’s worden ook de verschillende versies aangegeven en is er een korte beschrijving.

Een echt naslagwerk met op het eind een overzicht van de door de tijd gebruikte logo’s en tevens tabellen met technische gegevens, bouwjaren en koetswerkversies.

Beautiful!

 

Auteur: D. Bordes. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0466-9. 25 x 30 cm. 160 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. editions-etai.fr

 

Alfa Romeo Tipo 105 RHD.

 

Auteur Patrick Dasse is een Alfa Romeo specialist en bracht onlangs een reeks boeken over de Tipo 105, telkens met nieuwe, onuitgegeven foto’s.

Ditmaal leert hij ons alles over de ‘right hand drive’ Alfa’s, de rechts gestuurde vierwielers uit Milaan.

Weerom een bijzonder verzorgd boek dat onmisbaar is voor wie het Italiaanse merk in zijn hart draagt. Molto bello, een aanrader!

 

Auteur: P. Dasse. Talen: Engels/Duits.

ISBN: 978-3-87166-096-2. 23 x 26 cm. 264 blz.

Uitgever: Dingwort Verlag D. dingwort-verlag.de

 

Peugeot 204 et 304. Une révolution à Sochaux.

 

Peugeot stond met zijn 203, 403 en 404 na WO II bekend als een serieus merk dat mikte op solide techniek en zich ver hield van al wat te opzichtig was. Het stond niet voor niets bekend als ‘bon chic, bon genre’.

Aan het begin van de jaren ’60 tekende zich echter een omwenteling in onze samenleving af. En dat op alle vlakken.

Het is kenmerkend voor het merk uit Sochaux dat het in beslissende of moeilijke momenten in zijn geschiedenis telkens de reddende beslissing neemt. Dat was bijvoorbeeld zo in de financieel bedreigende situatie van 1930 met de 201 of de 205 in 1983.

Zoals gezegd waren ‘the times a’changing’ in de jaren zestig en Peugeot nam dan ook de moedige beslissing om over te schakelen op voorwielaandrijving. Die technische oplossing pasten ze wel reeds toe op hun D3 en D4 bestelwagens, maar die waren een erfenis uit de overname van Chenard & Walcker. De 204 betekende dus een revolutie voor de ernstige constructeur uit Sochaux. Een model dat meteen in de hitlijsten klom en de vakkennis van Peugeot onderstreepte. Het model kende verschillende afgeleiden, waaronder coupé en cabriolet, maar gaf tevens het stokje door aan de 304.

Beide modellen verdienen een belangrijke vermelding in de geschiedenis van Peugeot en dit boek uit de reeks ‘Top Model’ van E.T.A.I. is dan ook echt welkom. De tabellen met technische gegevens, productie-aantallen en kleuren vervolledigen een puik samengesteld werk. Parfait!

 

Auteur: F. Metz. Taal: Frans.

ISBN: 979-10-283-0458-4. 25 x 30 cm. 192 blz.

Uitgever: E.T.A.I. France. infopro-digital.com