ALPINE VOERT INNOVATIE BIJ GROUPE RENAULT AAN MET EXCLUSIEVE SPORTWAGENS

  • Alpine Cars, Renault Sport Cars (RSC) en Renault Sport Racing (RSR) worden verenigd onder het Alpine-label
  • De nieuwe Alpine-entiteit zal technologische uitmuntendheid en passie voor competitie combineren om performante, authentieke en exclusieve sportwagens te ontwikkelen
  • Een volwaardige entiteit van de ‘nieuwe generatie’, die de unieke technische expertise van RSC en RSR combineert met de fabriek van Dieppe, de media-aandacht van de Formule 1 en de erfenis van het merk Alpine
  • Een 100% elektrisch gamma met geavanceerde technologieën uit de Formule 1
  • Een protocolakkoord met Lotus, de marktleider in lichte en iconische sportwagens, om een nieuwe generatie zuiver elektrische sportwagens te ontwikkelen
  • Maximaal gebruik van de troeven van Groupe Renault en de RNM-alliantie voor een optimale competitiviteit op kostenvlak
  • Een beoogde rentabiliteit tegen 2025, inclusief de investering in de autosport

Alpine heeft vandaag zijn groeiprojecten op lange termijn aangekondigd als merk van Groupe Renault dat gewijd is aan innovatieve, authentieke en exclusieve sportwagens.

De huidige activiteiten van Alpine Cars, Renault Sport Cars en Renault Sport Racing zullen worden samengevoegd tot één enkele entiteit onder de merknaam Alpine. Alpine zal voortbouwen op de geloofwaardigheid van een authentiek merk, de gespecialiseerde productie, de uitzonderlijke technische knowhow en de immense media-aandacht van de Formule 1.

Samen geven deze activiteiten Alpine een nieuwe dimensie en leggen ze de basis voor een automerk van de ‘nieuwste generatie’, dat waarde creëert en bestemd is voor veeleisende en gepassioneerde klanten.

Huidige troeven en nieuwe synergieën voor nieuwe uitdagingen

Alpine is zonder twijfel de belichaming van de Franse auto. Het is een erkend merk dat steunt op een glorieus competitie-erfgoed en vooraanstaande specialisten die de A110 produceren in de fabriek van Dieppe.

Renault Sport Cars omvat een team van 300 mensen die ervaring hebben met de ontwikkeling van sportwagens. Ze bezorgden Groupe Renault emblematische producten zoals de R5 Turbo, de Clio V6, de Mégane RS Trophy en de nieuwe Alpine A110.

Renault Sport Racing en zijn gelijknamige F1-renstal verenigen 1.200 mensen, die voor de autosport het equivalent van ‘de hoogste horlogecomplicaties’ ontwikkelen, waaronder enkele van de beste stroomlijndeskundigen, mecaniciens en motoringenieurs. De Formule 1 biedt ook een immens marketingplatform met een half miljard fans, wat een unieke kans inhoudt om het imago van Alpine wereldwijd te versterken.

Alpine zal steunen op de omvang en de middelen van Groupe Renault en de RNM-alliantie, waaronder technologieën zoals het native EV-platform van de Alliantie, de wereldwijde industriële voetafdruk, de koopkracht om een optimale kostencompetitiviteit te garanderen, het wereldwijde distributienet en de financiële diensten van RCI. Het doel is om tegen 2025 het break-evenpoint te bereiken, investeringen in de autosport inbegrepen.

A110 Légende GT

Een zuiver elektrische Alpine-garage

De nieuwe organisatie, de intensivering van de synergieën met Groupe Renault en de Alliantie, en de samenwerking met geselecteerde partners zullen essentieel zijn om het productplan van Alpine te ondersteunen:

  • een zuiver elektrische compacte sportieveling (B-segment) op basis van het CMF-B EV-platform van de Alliantie;
  • een zuiver elektrische sportieve cross-over (C-segment) op basis van het CMF-EV-platform van de Alliantie;
  • een zuiver elektrische vervanger voor de A110, ontwikkeld in samenwerking met Lotus.

In het kader van de ontwikkeling van de Alpine Business Unit hebben Groupe Renault en Groupe Lotus een protocolakkoord ondertekend om verschillende samenwerkingsdomeinen te bestuderen, waaronder de gezamenlijke ontwikkeling van een elektrische sportwagen. De teams van Alpine en Lotus zullen een volledige haalbaarheidsstudie uitvoeren voor de engineering, het ontwerp en de gemeenschappelijke ontwikkeling van een dergelijk model op basis van de middelen, de expertise en de installaties van de respectieve entiteiten in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Alpine zal de innovatie bij Groupe Renault aanvoeren, of het nu gaat om technologie, distributie, klantenervaring of elk ander domein dat waarde creëert voor het merk en zijn klanten. Zo zal de volgende generatie Alpine-producten steunen op de nieuwste innovaties van Groupe Renault en profiteren van de technologie en expertise van de F1: een efficiënt energiebeheer, veiligheidssystemen en connectiviteitsoplossingen afgeleid van de uiterst performante F1-oplossingen op het vlak van gegevensanalyse en -verwerking, die de Alpine-producten een aanzienlijk concurrentievoordeel zullen opleveren.

“De nieuwe Alpine-entiteit combineert drie merken met verschillende troeven en uitmuntendheidsdomeinen om er een unieke en autonome onderneming van te maken. De knowhow van onze fabriek in Dieppe en de uitmuntende engineering van onze Formule 1- en Renault Sport-teams zullen schitteren in ons zuiver elektrische en hoogtechnologische gamma dat op die manier de naam Alpine in de toekomst verankert. Zowel op het circuit als op de weg zullen we ons presenteren als authentiek, hoogtechnologisch, baanbrekend en gepassioneerd.” Laurent Rossi, Algemeen Directeur van Alpine

Voortzetting van de competitie

Alpine en Renault kunnen terugblikken op een lange geschiedenis in de competitie en domineerden verscheidene categorieën, zowel in de Formule 1 als in de rally en de Endurance. De competitie blijft centraal staan in de ambitieuze projecten van Alpine, aangezien de Formule 1 een centrale plaats inneemt in de sportstrategie van het merk.

Vanaf 2021 zal het F1-team van Alpine de meest prestigieuze namen in de autosector het vuur aan de schenen leggen door toe te treden tot het uiterst selecte clubje van fabrieksteams.

 “Een sterke en specifieke identiteit geven aan de Formule 1, maar ook aan het hele competitieprogramma van Alpine is een vanzelfsprekende keuze en een grote opportuniteit. Door de autosport centraal te stellen in onze strategie, wordt de grafische identiteit cruciaal. De livrei die vandaag wordt voorgesteld, is de eerste realisatie van die nieuwe identiteit van de renstal Alpine F1 Team. Bepaalde grafische structuurelementen blijven behouden op de raceversies terwijl andere zullen evolueren. Het extra grote Alpine-logo en de driekleurige grafische afwerking vormen het krachtigste symbool van de merkidentiteit in de competitie. Blauw, wit en rood verwijzen naar de kleuren van de Franse en Engelse vlag, wat voor ons heel belangrijk is. Er zullen nog verscheidene uitvoeringen volgen op maat van de verschillende competitieactiviteiten.” Antony Villain, Directeur Design bij Alpine

Een merk uit de competitie voor de competitie

Alpine werd in 1955 opgericht door Jean Rédélé, een jonge man met een passie voor autosport, wiens favoriete speelterrein – de Alpen – de inspiratie bood voor zijn merknaam.

Toen de oorspronkelijke A110 in 1962 op de markt verscheen, nam het merk een hoge vlucht. In die tijd werkten Alpine en Renault nauw samen aangezien de Alpine-modellen werden verkocht en onderhouden door de concessiehouders van Renault. In het begin van de jaren zeventig maakte Alpine deel uit van de rally-elite. In 1971 palmde Alpine het volledige podium van de befaamde Rally van Monte Carlo in, een fabelachtige prestatie die het merk in 1973 nog eens over deed. In dat jaar kroonde Alpine zich bovendien tot Wereldkampioen Rally.

Parallel daarmee zag Alpine ook de verkoop van zijn seriemodellen toenemen. Het merk besliste vervolgens om een speciale fabriek te bouwen in Dieppe, die in 1969 in gebruik werd genomen en die vandaag nog steeds de nieuwe A110 bouwt. In 1971 verscheen de A310 op het toneel, twee jaar voordat Alpine door Groupe Renault werd overgenomen.

Alpine boekte zijn grootste autosportsucces in 1978, door de 24 Uren van Le Mans op zijn naam te schrijven. Gedurende de jaren zeventig en tachtig bleef Dieppe innovatieve nieuwe modellen lanceren, waaronder de A310 V6 en de GTA, tot de productie in 1995 uiteindelijk werd stopgezet. In 2017 lanceerde Alpine de nieuwe A110, een model dat trouw blijft aan de tijdloze principes van de originele A110 en daarmee onmiddellijk succes oogstte bij de liefhebbers en tal van internationale prijzen in de wacht sleepte.