De Watersnood in Wallonië en de ellende.

Hierbij willen wij in de eerste plaats ons medeleven betuigen met de duizenden die door deze natuurramp getroffen zijn. Maar onvermijdelijk roept dit gebeuren ook vragen op en zal er voor de toekomst moeten worden uitgekeken naar oplossingen en maatregelen om het onvermijdelijke beter te behappen. Zo kregen we ook volgende reactie binnen ze verdient minstens enige reflectie:

In  Wallonië, Duitsland en voor een deel ook in Nederland zijn het uiteraard verschrikkelijke taferelen.

 

Alles door de klimaatopwarming… ok, maar ze vergeten er bij te vertellen dat de politiekers samen met hun beste vrienden bouwpromotoren alles, maar ook alles (ook de ongeschikte terreinen) verkopen en  volbouwen. Dat ze daarbij veel nuttig groen kapot maken. Dat de politiekers na iedere vorige ramp er alles aan gingen doen om zoiets in de toekomst te vermijden, maar dat dit steeds dode letter bleef! Dat politiekers, eens aan de macht, enkel willen besparen en hun beloftes gauw vergeten zijn. Dat de infrastructuur dus steeds ouder en gebrekkiger wordt.

 

De oplossing ligt bijgevolg in het bannen van de interne verbrandingsmotor?

 

Wel, bij zo’n ramp is, zoals we nu zien, het eerste gevolg dat er geen telefoonverkeer meer is, geen internet (chaos) maar… er vooral ook geen elektriciteit meer is!

 

Dan geef ik geen cent voor de hulp die in zo’n geval geboden zal moeten worden met elektrische voertuigen (vrachtwagens, ziekenwagens, hopelijk staan ze om te starten al  goed volgeladen) en  wie dan zelf ook nog wil weg geraken met zijn privé elektrische auto… hmmm.

 

Ik wacht met spanning (ah sorry, da’s een woordspeling 😂) op de toekomst…

 

Ondertussen kunnen we misschien een steentje bijdragen om het leed te verlichtten:

Hoe kan je helpen?

Rode Kruis-Vlaanderen en Croix-Rouge de Belgique slaan de handen in elkaar om de noodhulp naar aanleiding van de  overstromingen te coördineren.

Het Rode Kruis is op heel veel plaatsen aanwezig en kan daardoor snel in actie schieten en noodhulp bieden. Sneller en efficiënter dan wie ook. Daarom lijsten we nu in eerste instantie de heel concrete noden in de getroffen regio’s op. Op basis van die analyse zullen concrete noodhulpacties ondernomen worden.

De beste manier om de getroffenen vooruit te helpen is een financiële gift. Of je kandidaat te stellen als helpende hand.

Hoe kan je nu hiertoe bijdragen?

Financiële solidariteit

Via het rekeningnummer BE70 0000 0000 2525 kan je je gift storten. (BIC: BPOTBEB1)

Voor een giftbedrag vanaf € 40 op jaarbasis ontvang je een fiscaal attest. Hiermee is het giftbedrag voor 45% fiscaal aftrekbaar. 

 

Als vrijwilliger meewerken

We zullen nood hebben aan veel handen. Meld je hier aan als kandidaat vrijwilliger en we houden je verder op de hoogte over de taken die zich aandienen.

Wil je als bedrijf een bijdrage leveren, contacteer dan relatiebeheer@rodekruis.be.

 

Goederen doneren: goed idee?

We appreciëren de bereidheid van de mensen om in actie te schieten en talrijke initiatieven te nemen. We krijgen veel vragen over waar en hoe er goederen kunnen gedoneerd worden. We zijn nog in de acute fase: de lokale overheden brengen de schade in kaart. Dat vraagt nog even tijd. We vragen jullie geduld en vragen om geen goederen binnen te brengen. Als we de schade en noden kennen, zullen we gericht helpen en op dat moment ook communiceren.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait