Porsche jaagt op titels in de Formule E en het World Endurance Championship

Stuttgart. Porsche begint het autosportseizoen 2022 met ambitieuze doelen en uitgebreide programma’s. De belangrijkste focus zal liggen op de twee fabrieksinschrijvingen in het ABB FIA Formula E World Championship en het FIA World Endurance Championship. De uitbreiding van de klantensportactiviteiten en de intensieve voorbereiding op het nieuwe LMDh-programma zijn nu toegevoegd aan het activiteitenschema. “De autosport heeft altijd een speciale rol gespeeld in de bedrijfsstrategie van Porsche en al meer dan 70 jaar gebruiken we het racepodium als testterrein voor onze nieuwste technologieën. We staan vandaag voor grote uitdagingen – zowel op sportief als organisatorisch gebied. We zijn vastbesloten om een actieve rol te spelen bij het vormgeven van de toekomst, terwijl we ervoor zorgen dat we ons autosport-DNA behouden”, zei Oliver Blume, voorzitter van de raad van bestuur van Porsche AG tijdens de digitale Porsche Night of Champions.
“We plaatsen duurzaamheid en elektrificatie zeer hoog op onze prioriteitenlijst”, voegt Michael Steiner, lid van de Raad van Bestuur voor Onderzoek en Ontwikkeling, toe. “Dit is iets dat ook terug te zien zal zijn in de autosport van de toekomst. Zoals je kunt zien aan de ontwikkeling van eFuels in samenwerking met ExxonMobil, zijn naast onze Mission R concept car nu de eerste grote stappen in deze richting zichtbaar geworden.” De volledig elektrische Mission R-racewagenstudie zorgde bijvoorbeeld voor opschudding toen deze werd onthuld op de IAA MOBILITY 2021 in München. Deze spectaculaire vierwielaangedreven racewagen die tot 800 kW (1.088 pk) levert, is de visie van een potentiële klantensportwagen van de toekomst.

 

TAG Heuer Porsche Formula E Team mikt op het behalen van zijn eerste raceoverwinningen
De ABB FIA Formula E World Championship Series begint in 2022 aan zijn achtste seizoen.


Het TAG Heuer Porsche Formule E Team heeft zichzelf een ambitieus doel gesteld voor de volgende 16 wereldkampioenschapsevenementen: de Porsche 99X Electric zal naar verwachting zijn grote potentieel omzetten in een reeks successen. “Het lijdt absoluut geen twijfel dat we hebben wat nodig is om races te winnen. De hoogtepunten van het afgelopen seizoen hebben dit heel duidelijk gemaakt”, zegt Thomas Laudenbach, de man die op 1 oktober van dit jaar de leiding van Porsche Motorsport overnam van Fritz Enzinger. “In de afgelopen maanden heeft ons ontwikkelingsteam in Weissach alle wijzigingen aangebracht die door de reglementen zijn toegestaan en we zijn er vast van overtuigd dat de Porsche 99X Electric in staat zal zijn om het komende seizoen voorop te lopen.” Het TAG Heuer Porsche Formule E Team heeft vertrouwen in de continuïteit in de twee cockpits: fabrieksrijders André Lotterer (#36) en Pascal Wehrlein (#94) staan in 2022 weer op de grid voor het team uit Weissach. Mocht een van de twee afhaken, dan staat Simona de Silvestro of Neel Jani klaar om in te springen. Het nieuwe seizoen staat gepland voor 28/29 januari 2022 met twee races in Diriyah, Saoedi-Arabië.


Twee fabrieks-Porsche 911 RSR opnieuw ingeschreven in de FIA WEC
In het World Endurance Championship (FIA WEC) zal Porsche in het seizoen 2022 opnieuw twee 515 PK 911 RSR
inzetten. De twee raceauto’s zullen deelnemen aan de komende zes races onder leiding van Alexander Stehlig, Overall Project Manager en Head of Operations, en zullen een iets andere rijdersbemanning opstellen. De Italiaan Gianmaria Bruni en de Oostenrijker Richard Lietz zullen opnieuw de rijtaken delen in de nr. 91-auto. In de nr. 92 zusterauto wisselt Kévin Estre uit Frankrijk van stoel met de ervaren Deen Michael Christensen. Het duo had drie jaar geleden een klassezege behaald in de 24 uur van Le Mans en pakte de titel van 2018/2019. De eerste race van het nieuwe seizoen vindt plaats op 18 maart in Sebring (VS) en op 11/12 juni 2022 nemen de twee Porsche 911 RSR deel aan de 90e editie van de Franse enduranceklassieker. Wanneer ze deelnemen aan het hoogtepunt van het jaar, worden de twee rijdersploegen ondersteund door fabrieksrijders Frédéric Makowiecki uit Frankrijk (#91) en de Belg Laurens Vanthoor (#92).

Voorbereiding op de LMDh-uitrol: Cameron en Nasr toegevoegd aan rijdersbezetting


Dane Cameron en Felipe Nasr worden vanaf 2022 opgenomen in de fabrieksrijdersbezetting van Porsche Motorsport.

Cameron, de 33-jarige Amerikaan, won de IMSA WeatherTech SportsCar Championship DPi-titel in 2016 en 2019, terwijl Nasr, de 29-jarige ex-Formule 1-coureur uit Brazilië, zich in 2018 en 2021 verzekerde van het kampioenschap in de Noord-Amerikaanse endurance-raceseries. De twee nieuwe fabrieksrijders worden intensief betrokken bij de verdere ontwikkeling van Porsche’s LMDh-prototypes. Het beheer van deze baanbrekende endurance-raceactiviteiten voor Porsche zal in de bekwame handen zijn van de ervaren Zwitserse staatsburger, Urs Kuratle. De 500 kW (680 pk) sterke hybride racewagen moet in 2022 tal van testritten afleggen.
Vanaf 2023 zal het LMDh-prototype door Porsche Penske Motorsport worden ingeschreven in zowel het FIA World Endurance Championship als het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar
Championship. Voor het eerst in zo’n 30 jaar zal het dan mogelijk zijn om met auto’s van identieke bouw te strijden voor algemene overwinningen in de endurance klassiekers op Le Mans, Sebring en Daytona. “We werken samen met onze partner Penske aan de ontwikkeling van het nieuwe LMDh-prototype en werken te allen tijde nauw samen met de chassisfabrikant Multimatic”, legt Thomas Laudenbach uit. “In januari beginnen we met intensieve tests om ervoor te zorgen dat we optimaal voorbereid zijn op ons competitiedebuut in 2023.”


Klantenraces: sterke aanwezigheid in de VS, DTM en bij de klassiekers
In het seizoen 2022 zal Porsche opnieuw tal van klantenteams ondersteunen die met de 911 GT3 R zullen concurreren op grote internationale podia.
In Duitsland betekent dit vooral de ADAC GT Masters en ook, voor het eerst, de DTM, waar ervaren partners een heel raceseizoen zullen strijden: Team SSR Performance is tot nu toe uiterst succesvol geweest in de ADAC GT Masters en zal twee nine-elevens inzetten. Team 75 Bernhard stuurt een identiek geconstrueerde auto met meer dan 500 pk volgens de FIA GT3-reglementen naar wat waarschijnlijk acht evenementen zullen zijn in het komende jaar. Fabrieksrijder Thomas Preining (Oostenrijk) zal achter het stuur zitten in het team van de tweevoudige overall Le Mans-winnaar en Porsche-merkambassadeur. Porsche zal de twee DTM-klantenteams ondersteunen op basis van zijn beproefde concept, bestaande uit ingenieurs, reserveonderdelenservice en coureurs van het team van de in Stuttgart gevestigde sportwagenfabrikant.
In de Noord-Amerikaanse IMSA-raceserie strijden de klantenteams in 2021 opnieuw om overwinningen na zes titeloverwinningen in een uiterst succesvol
jaar. In de nieuwe GTD Pro-klasse zet Pfaff Motorsports een Porsche 911 GT3 R in met de twee fabrieksrijders Matt Campbell (Australië) en Mathieu Jaminet (Frankrijk). Meer GT3-auto’s van klantenteams zijn gepland voor de GTD-categorie. Voor de Europese enduranceklassiekers op de Nürburgring en Spa-Francorchamps sturen de partners talloze nine-elevens uit Weissach de strijd in. Team Manthey – titelverdediger en recordwinnaar in de 24 uur van de Nürburgring – neemt het opnieuw op tegen een formidabele bemanning. Fabrieksrijders Kévin Estre, Michael Christensen, Laurens Vanthoor en Frédéric Makowiecki zullen de cockpit van de Porsche 911 GT3 R, liefkozend “Grello” genoemd, delen. De komst van nog eens vier versies van de 500+ PS nine-eleven op deze Duitse klassieker is nu bevestigd.
Klantenteams die deelnemen aan onder andere de Intercontinental GT Challenge, de GT World Challenge, het FIA WEC, de European Le Mans Series en de Asian Le Mans Series krijgen dezelfde ondersteuning van Porsche als vorig
jaar. In de talrijke GT4-raceseries die over de hele wereld plaatsvinden, waaronder ook de Duitse DTM Trophy, zal de Porsche 718 Cayman GT4 RS Clubsport, die in november werd onthuld, in 2022 voor het eerst op de startgrid verschijnen. De gehomologeerde racewagen ontwikkelt 368 kW (500 pk) en is daarmee aanzienlijk krachtiger dan zijn voorganger. Bij de ontwikkeling van de nieuwe GT4-racer lag de focus ook op rijeigenschappen en nog efficiëntere aerodynamica.

Porsche Mobil 1 Supercup voorafgaand aan 30e seizoen: focus op nieuwe Porsche Junior
De huidige 375 kW (510 pk) Porsche 911 GT3 Cup neemt in 2022 in zijn tweede raceseizoen deel aan tal van one-make cups wereldwijd.

Ook het komende jaar ligt de focus weer op de Porsche Mobil 1 Supercup. De internationale Porsche one-make cup wordt verreden als onderdeel van de Formule 1 en zal ook in 2022 een bijzondere mijlpaal bereiken: dit wordt het 30e seizoen van de Supercup. Vanuit de gelederen van het Porsche-team zijn de verwachtingen hooggespannen voor de Duitse coureur Laurin Heinrich, terwijl hij zich voorbereidt op de wedstrijd, die in totaal acht evenementen zal omvatten: tijdens een scoutingsessie in november bestaande uit twaalf deelnemers zette de 20-jarige een overtuigende show neer en krijgt hij nu als nieuwe Porsche Junior uitgebreide ondersteuning van Porsche Motorsport.

Porsche Cup: Jan Heylen wint van Alfred en Robert Renauer
De traditionele Porsche Cup, die sinds 1970 jaarlijks wordt uitgereikt aan de meest succesvolle particuliere Porsche-rijder, gaat in 2021 naar Jan Heylen.

Samen met fabrieksrijder Patrick Long en zijn Amerikaanse landgenoot Trent Hindman won de ervaren Belg vorig seizoen de IMSA Michelin Endurance Cup aan het stuur van een Porsche 911 GT3 R van Wright Motorsports. Dit oordeel houdt rekening met de vier belangrijkste endurance races in Noord-Amerika. Heylen won ook de IMSA Michelin Pilot Challenge voor GT4-auto’s samen met de Amerikaanse coureur Ryan Hardwick. In dit evenement nam het klantenteam uit de Amerikaanse staat Ohio deel aan een Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport. De 41-jarige wielerliefhebber, die al jaren in de VS woont, krijgt naast de felbegeerde trofee een nieuwe Porsche-sportwagen ter waarde van 150.000 euro. De prijs voor succesvolle amateurrijders, die al 52 jaar wordt uitgereikt, is gebaseerd op een idee van Ferry Porsche.

Porsche TAG Heuer Esports Supercup: Joshua Rogers viert tweede titel
Tijdens de digitale Porsche Night of Champions op 18 december werd de Australiër Joshua Rogers voor de tweede keer gehuldigd als kampioen van de Porsche TAG Heuer Esports Supercup.

De 22-jarige van het Coanda Simsport-team verzekerde zich dit jaar voor de tweede keer van de titel in de raceserie, die op het iRacing-platform wordt gehouden, na het behalen van de titel in 2019. De Porsche TAG Heuer Esports Supercup 2022 start op 5 februari op de virtuele versie van het GP-circuit in Hockenheim.

Porsche 911 RSR, Porsche GT Team (#91), Gianmaria Bruni (I), Richard Lietz (A), Frederic Makowiecki (F); Porsche GT Team (#92), Kevin Estre (F), Neel Jani (CH), Michael Christensen (DK)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait