De nieuwe BMW iX M60.

Groen licht voor het eerste BMW M model dat van bij het begin werd ontworpen als een zuiver elektrische wagen. De BMW Group presenteert de derde, nog krachtigere versie van zijn nieuwe technologische vlaggenschip: de BMW iX M60 (gecombineerd energieverbruik: 24,7 – 21,7 kWh/100 km* volgens WLTP; gecombineerde CO2-emissie: 0 g/km). Met een vermogen van 455 kW/619 pk**, een maximumkoppel van 1.015 Nm* in de modus Sport respectievelijk 1.100 Nm* met de functie Launch Control en een M specifieke ophanging introduceert hij een uitzonderlijke prestatie-ervaring in de wereld van de lokaal emissievrije mobiliteit.

De BMW iX M60 combineert een op duurzaamheid afgestemd voertuigconcept met het design van een modern Sports Activity Vehicle en meeslepende dynamische eigenschappen. Zo belichaamt hij het beste van drie werelden: BMW i, de BMW X-modellen en BMW M GmbH. Met zijn technologische hoogstandjes, onder meer op het gebied van autonoom rijden, bediening en connectiviteit, vertegenwoordigt de nieuwe BMW iX M60 een nieuwe kijk op geavanceerde luxe, topprestaties en een premium karakter.

Het startsein voor elektrische mobiliteit in typische BMW M stijl.
De BMW iX M60 accelereert in nauwelijks 3,8 seconden* van 0 naar 100 km/u. De vurige vermogensontplooiing van zijn M specifieke elektrische aandrijving loopt lineair door tot in de hogere toerentalregionen, zodat de snelheidstoename ook nagenoeg constant blijft tot de elektronisch begrensde topsnelheid van 250 km/u. Het rijbereik van de BMW iX M60 bedraagt tot 566 kilometer* over de WLTP-testcyclus.

Het debuut van de BMW iX M60 (gecombineerd stroomverbruik: 22,5 – 18,0 kWh/100 km* volgens WLTP; gecombineerde CO2-emissie: 0 g/km) is een mijlpaal in de geschiedenis van BMW M GmbH, die 50 jaar geleden begon. Samen met de BMW i4 M50 belichaamt hij de toetreding van het merk BMW M tot het segment van de geëlektrificeerde sportwagens. Het extreme vermogen en de nauwkeurige controle van de elektrische vierwielaandrijving staan garant voor de typische rijervaring, levendigheid en precisie van BMW M, net als de uiterst responsieve wielslipbeperking met actuator en de ophangingstechnologie met onder meer een speciaal afgestelde M luchtvering op beide assen met een automatische niveauregeling.

De BMW iX M60 wordt samen met de andere modelvarianten van het volledig elektrische Sports Activity Vehicle (SAV) geproduceerd in de fabriek van de BMW Group in Dingolfing. Hij viert zijn wereldpremière in januari 2022 op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas (VS). De wereldwijde marktlancering gaat van start in juni 2022.

Uitgebalanceerd voertuigconcept, uiterst sportieve oriëntatie.
Het voertuigconcept van de BMW iX vormt een ideale basis voor een volledig elektrische SAV met uiterst performante eigenschappen. Zowel de koetswerkstructuur als de designprincipes en de ophangingsafstelling zijn erop gericht een superieur rijcomfort te combineren met sportieve rijeigenschappen. Het concept met een aluminium spaceframe, een koolstofkooi en met koolstofvezel versterkte kunststof (CFRP) voor het dak, de zijkanten en de achterkant getuigt van een intelligente materiaalmix die een hogere stijfheid combineert met een geoptimaliseerd gewicht. Het gebruik van CFRP om het gewicht te verlagen is een lange traditie bij BMW M GmbH. Het bijzonder lichte en hoogtechnologische materiaal stond al garant voor het onovertroffen prestatieniveau en gewicht van de in 2003 gelanceerde BMW M3 CSL. BMW M GmbH was daarmee een pionier in het gebruik van CFRP in de grootschalige autoproductie. Op dit ogenblik maken het standaard dak in koolstofvezel en andere onderdelen in CFRP standaard deel uit van het intelligente lichtgewicht constructieprincipe van diverse prestatiegerichte sportwagens van BMW M GmbH.

Bij de BMW iX M60 plukken de prestaties, de efficiëntie en het rijbereik ook de vruchten van zijn geoptimaliseerde aerodynamische eigenschappen, die resulteerden in een luchtweerstandscoëfficiënt (Cxd-waarde) van 0,26 in de modus Sport. De hoogspanningsaccu bevindt zich diep in de bodemplaat en verlaagt het zwaartepunt van de wagen, wat een wendbaar rijgedrag en een evenwichtige aslastverdeling garandeert. De prestatiekenmerken van de BMW iX M60 vertalen zich dus niet alleen in fascinerend spontane acceleraties, maar ook in een uitstekende dynamiek in de bochten en een weggedrag dat zelfs in zeer dynamische omstandigheden op elk moment nauwkeurig kan worden gecontroleerd. De perfect uitgebalanceerde rijeigenschappen geven de BMW iX M60 bij alle snelheden een zelfverzekerd en lichtvoetig gevoel. Zelf op de limiet geeft hij zijn bestuurder duidelijke feedback in typische BMW M stijl.

Eerste BMW M model op basis van het nieuwe toekomstige modulaire systeem.
De BMW iX M60 combineert zijn typische M prestatiekenmerken met de uitzonderlijk geavanceerde technologie van het nieuwe toekomstige modulaire systeem van de BMW Group op het gebied van autonoom rijden, bediening, connectiviteit en digitale diensten. Dat creëert een prestigieuze mobiliteitservaring die haar gelijke niet kent in dit segment. Ook de volledig opnieuw ontwikkelde interieurarchitectuur draagt hiertoe bij door een uitzonderlijk royaal ruimtegevoel te creëren.

Net als de andere modelvarianten beschikt de BMW iX M60 over de meest uitgebreide standaarduitrusting die BMW ooit heeft aangeboden op het gebied van rijhulpsystemen en innovaties. Ook bieden de nieuwe generatie sensoren, het nieuwe softwarepakket en het krachtige computerplatform een aanzienlijk potentieel voor de voortdurende ontwikkeling van geautomatiseerde rij- en parkeerfuncties – die op middellange termijn niveau 3 zullen bereiken.

De jongste generatie van het iDrive-weergave- en -bedieningssysteem breidt de interactie tussen bestuurder en wagen uit met het oog op een natuurlijke dialoog. Het systeem steunt op het nieuwe BMW Operating System 8 en werd ontworpen met een duidelijke focus op de aanraakbediening van het nieuwe BMW Curved Display en gesproken communicatie met de ingrijpend verbeterde BMW Intelligent Personal Assistant. Remote Software Upgrades bieden dan weer de mogelijkheid om nieuwe en verbeterde voertuigfuncties ‘over-the-air’ te installeren. Het navigatiesysteem BMW Maps in de cloud en augmented reality-video op het Control Display garanderen een snelle en nauwkeurige routeplanning en een perfecte verkeersgeleiding. De BMW iX is ook een pionier qua datatransmissie via de 5G-standaard en integratie van de persoonlijke gsm-account in de wagen met behulp van Personal eSIM.

Heldere designtaal, innovatief ruimtegevoel, uitzonderlijk uitgebreide standaarduitrusting.
De krachtige proporties van een moderne SAV, het discrete oppervlaktedesign en de precieze details kenmerken de heldere koetswerklook en geven de BMW iX M60 zijn opvallende uitstraling. De blauw gelakte remzadels met M logo van het sportremsysteem, de BMW Individual Exterior Line Titanium Bronze en de M logo’s in de nieuwe afwerking Schwarz hochglänzend/Titanium Bronze op de voorste spatborden en de achterkant laten geen twijfel bestaan over het krachtige karakter van de BMW iX M60. BMW 22″ aerodynamische velgen met exclusief Titanium Bronze-design zijn als optie verkrijgbaar.

Het ruime, hoogwaardige en innovatief ontworpen interieur helpt de bestuurder om zich actief te concentreren op het rijden en tegelijk het reiscomfort en plezier van progressieve luxe te verzekeren. Multifunctionele zetels met geïntegreerde hoofdsteunen, het grote BMW Curved Display, het zeshoekige stuur en de antracietkleurige hemelbekleding dragen bij tot het rijplezier. Het ontbreken van een middentunnel creëert bovendien extra been- en opbergruimte en biedt plaats aan een middenconsole in de stijl van een hoogwaardig meubelstuk. Het optionele Suite-interieur omvat een afwerking in natuurleder voor de zetels, het instrumentenbord, de middenconsole en de deurbekleding, alsook oppervlakken en bedieningselementen in Gold Bronze. Ongeacht de gekozen schermlay-out en de geactiveerde My Mode wordt er links op het informatiedisplay een M logo weergegeven.

Het exclusieve karakter van de BMW iX M60 wordt nog benadrukt door zijn uitzonderlijk complete standaarduitrusting. Zo omvat hij onder meer de BMW Live Cockpit Navigation Professional en BMW Natural Interaction, om functies te bedienen met spraak en gebaren, het Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System, BMW Laserlight, comforttoegang, actieve zetelventilatie voor bestuurder en voorpassagier en het Heat Comfort Package.

Holistisch duurzaamheidsconcept: gecontroleerde grondstofwinning, productie met 100 procent groene stroom, hoog aandeel natuurlijke en gerecycleerde materialen.
Een verantwoord gebruik van hulpbronnen in de hele waardeketen en een maximale vermindering van de CO2-voetafdruk over de hele levenscyclus van het product geven aan hoe BMW i de premium mobiliteit van de toekomst begrijpt en definieert. Deze holistische benadering wordt consequent toegepast in de ontwikkeling van wagens, en dat over de hele toeleveringsketen en bij de productie van de BMW iX M60. Het merk BMW i staat voor ecologische en maatschappelijke duurzaamheid.

De BMW Group koopt het kobalt en lithium dat nodig is voor de hoogspanningsaccu’s bij gecontroleerde bronnen in Australië en Marokko, alvorens ze te leveren aan de accucelfabrikanten. Dankzij het ontwerpprincipe van de elektromotoren hoeft BMW geen zeldzame aardmetalen te gebruiken voor de rotors van de aandrijvingen. Daarnaast koopt de onderneming aluminium dat wordt geproduceerd met elektriciteit uit zonne-energiecentrales.

100 procent groene stroom wordt gebruikt voor de productie van de wagens en de productie van de accucellen. Het grote aandeel secundair aluminium en gerecycleerd plastic draagt eveneens bij tot de hulpbronefficiënte productie van de BMW iX. Het interieur is afgewerkt met FSC-gecertificeerd hout, leder gelooid met olijfbladextracten en andere natuurlijke materialen. Onder meer gerecycleerde visnetten dienen als grondstof voor vloerbekledingen en vloermatten.


* Voorspelde waarde op basis van de ontwikkelingsstatus van de wagen tot nu toe.
** Elektrische aandrijving met maximaal 397 kW; tijdens tijdelijke verhoging van de prestaties <10 seconden tot 455 kW.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *