Reims bezoek aan het Circuit. Wilfried Geerts.

Bezoek aan het oude racecircuit van Reims

Wie een reisje plant naar de Champagnestreek van Reims en Epernay moet zeker van de gelegenheid gebruik maken om het oude racecircuit van Gueux te bezoeken.

Bij ons was het eerder het omgekeerde…  Iedere zondag is er wel iets te doen op het circuit en dan is ook de Boutique open. Wij namen contact op met de vereniging ‘’ Les amis du circuit de Gueux ” en werden uitgenodigd voor een gezellige babbel en een glaasje champagne.

Voorzitter Hervé Dravigny stond ons keurig op te wachten aan de ingang en we kregen een rondleiding in het mooie gerestaureerde paviljoen dat ook dienst doet als  clubhouse.  De mooi herstelde BP mozaïek is de absolute trots van de vereniging. In de shop is er de gelegenheid om mooie souvenirs , kledij en boeken aan te kopen.

Restaureren kost geld , veel geld en gelukkig kan de vereniging rekenen op vele gepassioneerde liefhebbers. Binnenkort wordt er ook gestart met de restauratie van de tribunes.  Het circuit van Reims dateert reeds van 1926 maar toen liep het tracé ook door de dorpskern van Gueux.   Pas vanaf 1952 zou het circuit hertekend worden.

Net als Spa en Le Mans was het circuit van Reims een razendsnelle omloop.  Vele jaren was Reims de gastheer van de Grote Prijs van Frankrijk F1.  Deze vond telkens plaats begin juli en vaak onder een verschroeiende zon.

Op de vooravond van de Grote Prijs vond ook de 12 Uren van Reims plaats. Deze startte omstreeks middernacht tot de zondagmiddag. In 1969 vonden de laatste races plaats en ook de heropgestarte Ronde van Frankrijk deed het circuit van Reims aan.  Een felle strijd tussen de Corvette van Henri Greder en de  Porsche 911R van winnaar Gerard Larrousse staat nog bij de lokale bevolking in het geheugen gegrift. Tot slot kunnen we iedere autosportliefhebber aanraden om dit legendarisch toch minstens ooit één keer te hebben bezocht.

www.amis-du-circuit-de-gueux.fr

 

Wilfried Geerts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *