10 OP 10 VOOR DE CLIO TROPHY BELGIUM IN DE OMLOOP VAN VLAANDEREN

Casper Nielsen behaalt zijn eerste overwinning in de Trophy 

  • Indrukwekkende tijden van de jonge Deen Casper Nielsen
  • De Clio’s Rally5, snel en bedrijfszeker
  • Knap debuut van de 19-jarige Lander Depotter

 Ruim vier maanden na de vorige confrontatie in de Rally van Wallonië, stonden 10 teams aan de start van de Clio Trophy Belgium in het kader van de Omloop van Vlaanderen, verreden in Roeselare. Op de 19 verraderlijke klassementsproeven toonden de Renault Clio’s Rally5 eens te meer hun bedrijfszekerheid. 10 wagens aan de start, 10 wagens aan de finish. Bovendien maakten enkele jongeren indruk op de West-Vlaamse klassementsproeven rond Roeselare.

In het begin van het seizoen bleek Benoit Verlinde ongenaakbaar in de Clio Trophy Belgium, maar deze keer moest Verlinde zijn meerdere erkennen in de Deen Casper Nielsen. Die was de ganse wedstrijd indrukwekkend snel, wat hem niet alleen de 5 bonuspunten van de Powerstage in Passendale opleverde, maar ook zijn allereerste overwinning in de Clio Trophy Belgium. “In het begin van het seizoen had ik gewoon te weinig kilometers in de benen met de Clio Rally5. Na de Rally van Wallonië hebben Ward en ik zoveel mogelijk rally’s gereden om ritme en ervaring op te doen. Zo heb ik twee weken geleden nog in Ieper gereden. Ik heb nu niet alleen meer ritme, maar ik ken de limiet van de Clio ook veel beter. Vrijdag was ik zelfs sneller dan de Corsa Rally4 van Junior-kampioen Munster, maar op het droge kon ik het vermogen van zijn Rally4 niet meer compenseren. Ik ben wel trots op onze prestatie. En, de titel blijft mogelijk, dus ik kijk al uit naar de volgende wedstrijd,” lachte Casper Nielsen.

Benoit Verlinde moest tevreden zijn met de tweede plaats. “We hadden voldoende voorsprong in het kampioenschap om ons niet gek te laten maken door Casper, die dit weekend gewoon de snelste was. We hebben ons eigen tempo gereden en deze tweede plaats blijft een mooie prestatie met het oog op de titel.”

 Jeroen Catelin was aanvankelijk in gevecht met Benoit Verlinde, maar de piloot uit Oostrozebeke was toch tevreden met de derde plaats. “Daar ben ik zeker tevreden mee. Weet je, vorig jaar eindigde ik op minuten van Verlinde, nu zitten we op amper 22″ na 187 km op snelheid. De progressie is duidelijk. Ik had misschien zelfs voor Benoit kunnen eindigen, maar in Houthulst reden we een velg stuk, wat flink wat tijd kostte.”

 De 19-jarige Lander Depotter, genavigeerd door Willem Verbeke, de halfbroer en vroegere navigator van Niels Reynvoet, maakte een opgemerkt debuut. In amper zijn derde wedstrijd, stuurde hij zijn Clio Rally5 naar een knappe vierde plaats. “Vrijdagavond kenden we een lastige start. Op de vierde proef, in het donker en in de regen, schoven we even in een veld. Zaterdag ging het een stuk beter en uiteindelijk kon ik Nikolai Bruyneel net van de vierde plaats houden,” genoot Lander.

Achter Thibaut Vandeputte, pas hersteld van zijn schouderoperatie, Pierre-Manuel Brasseur en Xavier Dekeyser, de snelste Master, sloot Camille Mazuin in de kleuren van het RACB National Team het lijstje Clio’s af. De jongedame kon een lastig weekend positief afsluiten op het finishpodium.

“Ik heb een heel moeilijke wedstrijd achter de rug. Het was duidelijk dat ik nog veel ervaring mis in de rallysport. In de Omloop van Vlaanderen kreeg ik glad asfalt en smalle baantjes voorgeschoteld. Het deed me denken aan de TAC Rally, waar we zwaar van de baan gingen. Ik had geen vertrouwen, zeker omdat het vrijdag ook regende en donker was. Kortom, vier omstandigheden die een grote impact hadden op mijn vertrouwen. Ik reed veel te braaf vrijdagavond en ook zaterdag heb ik de ganse dag nodig gehad om mijn vertrouwen op te bouwen. Het positieve is dat we de auto zonder schade aan de finish hebben gebracht en dat ik weer veel nuttige kilometers in de benen heb,” aldus Camille Mazuin.

Vitalii Antonov was opnieuw te gast in ons land, nadat hij een paar weken terug in Finland aan hoge snelheid over de kop ging. “Het was een moeilijke wedstrijd voor ons. Vrijdag braken we een velg bij het snijden, waarbij we tegen de rand van het asfalt tikten met het wiel. Zaterdag braken we al vroeg de transmissie en in principe zat onze wedstrijd er toen op. Langs de proef konden we bij iemand in zijn garage de wagen herstellen en dankzij het soepele Belgische reglement, konden we na drie proeven weer aanpikken. Een goed resultaat was verkeken, maar zo kon ik mijn leerproces op dit parcours wel vervolgen.”

Sandrine Wanson, coördinatrice van de Clio Trophy Belgium, kon terugblikken op een geslaagde Omloop van Vlaanderen: “10 Clio’s aan de start en 10 Clio’s aan de finish, mooier kan je de betrouwbaarheid van de Clio Rally5 niet illustreren. Bovendien was de Clio ook competitief. Dat bewees Casper Nielsen met indrukwekkende tijden, waarmee hij zelfs kon strijden met Charly Munster in zijn Rally4. Verder bevestigde de Clio Trophy Belgium nog eens dat het de ideale formule is voor jonge, beginnende rallyrijders. Lander Depotter, amper 19 jaar, reed zich bij zijn debuut in de Clio Trophy meteen in de kijker met een 3de plaats bij de Juniors.”

Gilles Pyck oppermachtig in het Junior BRC

“De maximale score”

 Na het forfait van Tom Rensonnet, verdedigde Gilles Pyck met brio de kleuren van Renault in het Junior BRC. De jonge kerel uit Poperinge klopte overtuigend regerend Junior-kampioen Charles Munster, terwijl Jonas Dewilde van de baan ging. “Na onze sortie in Ieper, kon ik op zondag opnieuw starten, wat mijn vertrouwen goed heeft gedaan. In de Omloop van Vlaanderen waren de omstandigheden vrijdagavond in de regen heel moeilijk, maar ik kon meteen het verschil maken. Zaterdag ben ik blijven aanvallen om Charles Munster te kloppen en de maximale punten te scoren voor het Junior BRC,” aldus Gilles Pyck, die zijn opdracht met brio volbracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait