Knokke-Heist maakt zich op voor de ZOUTE GRAND PRIX WEEK 2022.

KONINKLIJKE FERRARI’S, EUROPA’S BELANGRIJKSTE VEILING VOOR HISTORISCHE WAGENS EN EEN UNIEKE ROLLS-ROYCE ‘MADE IN BELGIUM’

Knokke-Heist maakt zich op voor de ZOUTE GRAND PRIX WEEK 2022, één van de grootste en belangrijkste autoevenementen van Europa. 

 

Nu donderdag 6 oktober is het zo ver, dan wordt Knokke-Heist opnieuw omgetoverd tot een auto-, kunst, – en lifestyle ‘walhalla’ voor de 13e editie van de ZOUTE GRAND PRIX WEEK. Voor velen hét evenement van het najaar, en daar hoef je heus geen ‘pur sang’ autoliefhebber voor te zijn. Over de edities heen heeft het evenement ook aandacht besteed aan hedendaagse  wagens. Dit jaar tonen maar liefst 21 van de meest exclusieve automerken wat de toekomst van de automobiel in petto heeft. Toch blijven de organisatoren trouw aan waar het 13 jaar geleden allemaal mee begonnen is, een rally en samenkomst van vrienden en liefhebbers van historische wagens. Een ook dit jaar krijgen die heel wat aandacht!

 

EUROPA’S BELANGRIJKSTE VEILING EN EEN ROLLS ROYCE ‘MADE IN BELGIUM’

Lamborghini Miura P400 1968
9 oktober 2022, 13:00 CEST

 

De ZOUTE Sale by Bonhams, die doorgaat op zondag 9 oktober is één van de hoogtepunten van het evenement. In 2021 klopte de ZOUTE Sale af op maar liefst €12.700.000,- meteen het hoogste bedrag ooit voor de veiling in Knokke-Heist. Voor dit jaar wordt verwacht dat er voor meer dan 20 miljoen Euro aan unieke wagens van eigenaar zullen wisselen. Opnieuw een record in de maak en niet alleen voor de Zoute Grand Prix Week. Ook voor Bonham’s zou dit betekenen dat de veiling in Knokke-Heist hun grootste autoveiling wordt voor Europa.

 

Bij de ruim 75 wagens en motoren die dit jaar te koop worden aangeboden zitten heel wat unieke exemplaren, zoals de Ferrari 288 GTO Coupé uit 1985. Verwacht wordt dat de wagen van eigenaar wisselt voor een bedrag tussen de 3,7 en 4,1 miljoen euro!

Opvallend is dat er ook heel wat ‘Exclusive cars’ worden aangeboden. Moderne wagens met zeer unieke eigenschappen, die hen, ondanks hun ‘jeugdige leeftijd’,  reeds tot ‘collectoritems’ maakt. Wacht dacht je van de Rolls Royce ‘Silver Spectre’  Shooting Brake uit 2015. Jawel, een moderne Rolls-Royce omgebouwd tot een weliswaar sportieve break. Ontworpen door de Nederlandse coachbuilder Niels van Roij en uitgevoerd door het Belgische Carat Duchatelet. Er werd slechts één exemplaar van gebouwd en deze gaat op zondag 9 oktober onder de hamer in Knokke-Heist.

In de dagen voor de veiling kan je deze en vele andere unieke historische én eigentijdse wagens in alle rust en comfort komen bewonderen in de Bonham’s Marquee in Knokke-Heist. Voor een overzicht van alle wagens die verkocht worden en dus te bewonderen zijn kan je terecht op de website van BONHAMS.

75 jaar Ferrari met 2 ‘koninklijke’ exemplaren op de Concours d’Ėlégance by EY.

Hoogtepunt voor veel bezoekers aan de Zoute Grand Prix Week is de Concours d’Ėlégance by EY die doorgaat op de Fairways van de exclusieve Royal Zoute Golf Club. De naam zegt het al, een ‘concours d’élégance’ is een schoonheidswedstrijd voor historische wagens.

Dit jaar viert ook de Zoute Grand Prix de 75e verjaardag van de meest tot de verbeelding sprekende sportwagen ter wereld; FERRARI! Meer dan 20 super exclusieve Ferrari ’s maken hun opwachting op de Concours. En daarbij twee wagens die ooit behoorden tot de privécollectie van wijlen Prins Bernhard, echtgenoot van Koningin Julia der Nederlanden. Een Ferrari Superfast Speciale uit 1956 en een Ferrari 250 GT Pininfarina Coupé uit 1958. Uiteraard mogen ook de Ferrari F50 en Ferrari Testarossa niet ontbreken op het appèl.

Vergeet zeker niet om je in te schrijven aan één van de guided tours. 15 gidsen zijn beschikbaar voor privé-rondleidingen. Ongetwijfeld zult u genieten van de sappige verhalen en indrukwekkende cijfers over de 75 tentoongestelde auto’s. Op zondag 9 oktober weten we welke wagens door het internationaal panel van juryleden zijn verkozen tot de mooiste wagens.

 

 

De Zoute Rally by Stow blijft het hoogtepunt van het event en is al jaren een grote publiekstrekker. De wagens, die niet ‘jonger’ mogen zijn dan 47 jaar oud, zijn stuk voor stuk pareltjes van techniek en autogeschiedenis. Op donderdag, vrijdag én zaterdag zijn de 225 deelnemende wagens te bewonderen in de straten en op de zeedijk van de badstad.

 

De editie 2022 is ook de grote terugkeer van de ZOUTE GRAND PRIX WEEK in het straatbeeld van Knokke-Heist. Zo krijgt de gemeente een ‘aankleding’ op maat van het evenement. Denk daarbij aan strobalen en ‘checkered flags’ – decoratie die de omliggende straten de allure moeten geven van een authentiek circuit. Maar ook de wagens zelf maken hun retour in het straatbeeld. Op de Zeedijk-Het-Zoute komen immers opnieuw enkele podia te staan waarop unieke en opvallende wagens te zien zijn voor het grote publiek. Wie alle wagens wil bewonderen dient een ticket te kopen voor de PRADO en de Concours d’élégance.

 

ZOUTE GRAND PRIX WEEK 2022

Van donderdag 6 t.e.m. zondag 9 oktober

Voor meer informatie en tickets die je toegang geven tot de verschillende events kan je terecht op www.zoutegrandprix.be

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait