CLOSE ENCOUNTERS 7. Jan Wintein.

MILLE MIGLIA 2022

De bezoekers aan Concours Paleis Soestdijk werden dit jaar getrakteerd op de aanwezigheid van een authentiek stukje Italiaans automobielerfgoed. De overwinning in de Mille Miglia editie 2022 werd behaald door Andrea Vesco en Fabio Salvinelli, die reden voor het Villa Trasqua team aan het stuur van een Alfa Romeo 6C 1750 Super Sport Zagato. Ook vorig jaar kaapten ze de eerste plaats weg en voor Andrea Vesco is dit al de derde overwinning op rij. Die zegereeks krijgt nog extra glans, als je weet dat Alfa Romeo met elf overwinningen in de periode 1927-1957 het meest succesvolle merk in de geschiedenis van deze legendarische wegrace is.  De 6C 1750 behoort tot de meest befaamde vooroorlogse Alfa Romeo-modellen en wordt aangedreven door een zescilindermotor met dubbele bovenliggende nokkenassen ontworpen door de geniale Vittorio Jano. De Super Sport had de krachtigste versie (95 pk) van deze motor dankzij de toevoeging van een compressor. Meestal werden de auto’s geleverd als een rijklaar onderstel waarop koetswerken van de hand van onder meer Zagato, Touring of Castagna werden bevestigd. De combinatie van racetechniek en lichte koetswerken maakte van deze Alfa’s niet alleen fantastische rijmachines in het gewone verkeer, maar ook echte winnaars op het circuit.

In zijn huidige vorm is de Mille Miglia geen snelheidsrace meer, maar een regelmatigheidsrit waarvoor auto’s kunnen worden ingeschreven die gebouwd zijn in de periode waarin de echte wegrace werd gereden en die ook effectief aan de start zijn verschenen. Ondanks de forse som die de deelnemers aan de moderne editie op tafel moeten leggen, ligt het aantal gegadigden elk jaar veel hoger dan het maximumaantal startnummers dat kan worden toegekend. Sedert de coronacrisis wordt de Mille Miglia verreden in juni in plaats van mei en dit jaar hadden veel deelnemers (en auto’s…) ferm te lijden onder de tropische temperatuur. Vroeger moesten de piloten de afstand van 1.000 mijl (1.600 km) vanuit Brescia naar Rome en terug afleggen op 2 dagen tijd, maar dit jaar bedroeg de afstand meer dan 1.800km die over 4 dagen moesten worden afgelegd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *