EEN MIX VAN JEUGD EN ERVARING OM DE 9X8 VAN TEAM PEUGEOT TOTALENERGIES TE PROEVEN TIJDENS DE FIA WEC ROOKIE TEST (13 november 2022 in Bahrein)

Team Peugeot TotalEnergies heeft vier coureurs uitgenodigd om zijn PEUGEOT 9X8 uit te proberen tijdens de FIA World Endurance Championship Rookie Test op Bahrain International Circuit in Sakhir op 13 november, de dag na de seizoensfinale van de 8 uur van Bahrein. De line-up bestaat uit een mix van jeugd en ervaring, met de Duitser Maximilian Günther (25 jaar oud), de Deen Malthe Jakobsen (19), de Fransman Yann Ehrlacher (26) en Stoffel Vandoorne uit België (30) die allemaal klaar zijn om achter het stuur te kruipen van de baanbrekende hybride Hypercar van het merk.

 

De dag na de 8 uur van Bahrein (die op zaterdag 12 november om 14.00 uur lokale tijd van start gaat), zullen de bemanningen van de # 93 en # 94 Peugeot 9X8s er enigszins anders uitzien dan normaal. In plaats van de gebruikelijke gevestigde waarden van het team, zullen vier nieuwe gezichten het stuur van de twee LMH hybride auto’s overnemen voor de jaarlijkse FIA WEC Rookie Test.

 

Team Peugeot TotalEnergies kijkt ernaar uit om deze vier ‘rookies’ de kans te geven om hun auto te proberen. Met vijf uur beschikbare circuittijd belooft hun dialoog met de ingenieurs en de gebruikelijke coureurs van het team bijzonder interessant te worden. De sessie zal ook een kans zijn voor coureurs die strijden in auto’s van andere Groupe Stellantis-merken om de Hypercar-klasse van endurance racing te proeven.

 

Het programma voor de test ziet er als volgt uit:

In de #93-auto krijgt vaste coureur Mikkel Jensen gezelschap van Stoffel Vandoorne, de onlangs gekroonde ABB FIA Formule E-wereldkampioen die al twee keer zijn opwachting maakte op Le Mans en die ervaring met zich meebrengt in het racen in de Formule 1. Lange runs staan op de agenda voor het tweetal.

In de #94 verzorgt Nico Müller de eerste ronden in het PEUGEOT-prototype voordat hij toezicht houdt op de stints van Maximilian Günther, regerend Europees Le Mans Series LMP3-kampioen Malthe Jakobsen en tweevoudig FIA WTCR-titelhouder Yann Ehrlacher.

 

Net als Team Peugeot TotalEnergies zijn deze vier sporters – die samen een mix van jeugd, ervaring en succes belichamen – van plan om de kansen die de test biedt ten volle te benutten.

 

QUOTE, UNQUOTE…

Yann Ehrlacher

 • Leeftijd: 26
 • Nationaliteit: Frans
 • Hoogtepunten uit zijn carrière: 2020 en 2021 FIA WTCR-kampioen, overwinning op Estoril in de European Le Mans Series met Yvan Muller Racing in 2016

 

Van wat ik tot nu toe heb gezien, hou ik van de agressieve stijl van de 9X8. Zoals velen, denk ik, ben ik vooral geïntrigeerd door de afwezigheid van een achtervleugel. Ik klom in de cockpit voor mijn stoelmontage en ik was erg onder de indruk, moet ik zeggen. Alles aan de auto is ontworpen voor optimale prestaties – tot in de kleinste details. Ik kan niet wachten om op de baan te gaan in Bahrein. Het wordt een fantastische nieuwe ervaring en ik hoop er het beste uit te halen en goede feedback te geven aan de ingenieurs van het team. Voor een Franse coureur is het enorm spannend om zo’n kans te krijgen in zo’n ongelooflijke Franse auto. Niemand kan natuurlijk voorspellen wat de toekomst brengt, dus ik doe alles stap voor stap – en we zullen zien waar dat me naartoe leidt. ”

 

 

Maximiliaan Günther

 • Leeftijd: 25
 • Nationaliteit: Duits
 • Hoogtepunten uit de carrière: Formule E-racewinnaar, deelnemen aan de Formule E voor Maserati MSG Racing in 2023

 

Dit zal mijn eerste keer zijn in een prototype, en niet alleen dat, maar ook een Hypercar – het hoogtepunt van endurance racen en de 24 uur van Le Mans, een discipline en race die beide legendarisch zijn in deze sport. Het spreekt voor zich dat ik enorm uitkijk naar de test en ik ben Team Peugeot TotalEnergies erg dankbaar dat het mij deze kans heeft gegeven. De 9X8 heeft een opvallende uitstraling en het feit dat de LMH-regelgeving zo’n ontwerpvrijheid toestaat is fantastisch. Ik ben me terdege bewust van het succes en de prestaties van Peugeot in de endurance-racerij – met name de overwinning in Le Mans in 2009. Ik deed op dat moment mee aan karting en ik herinner me heel goed de ongebreidelde passie van het merk voor racen. Ik kan echt niet wachten om voor het eerst met de 9X8 te rijden en bij te dragen aan een productieve test in Bahrein.”

 

Malthe Jakobsen

 • Leeftijd: 19
 • Nationaliteit: Deens
 • Hoogtepunten van de carrière: 2022 ELMS LMP3-kampioen

 

Ik ben zo blij! Het is nog maar een paar weken geleden dat ik de European Le Mans Series LMP3-klassetitel won met COOL Racing / CLX Motorsport, en nu ben ik geselecteerd om deel te nemen aan de FIA WEC Rookie Test met Team Peugeot TotalEnergies! Ik heb net mijn derde seizoen in de endurance racerij achter de rug, wat enorm populair is in Denemarken vanwege Tom Kristensen. Persoonlijk geniet ik echt van het teamworkaspect van de discipline en de nauwe samenwerking die nodig is tussen coureurs om de beste set-up voor de auto te bepalen. Ik heb foto’s van de 9X8 op sociale media gezien en hij ziet er ongelooflijk uit met zijn gebrek aan achtervleugel. Zo origineel. Ik kan echt niet wachten op de test! Vergeleken met wat ik gewend ben in LMP3, zal het rijden in een Hypercar een enorme stap zijn, dus ik zal de dag ingaan met een bescheiden aanpak en het primaire doel om goed werk te leveren. ”

 

 

Stoffel Vandoorne

 • Leeftijd: 30
 • Nationaliteit: Belg
 • Hoogtepunten uit de carrière: kampioen in zowel de GP2 als de Formule E in 2022, DS Penske-coureur in de Formule E in 2023 en twee eerdere deelnames aan de 24 uur van Le Mans

 

Ik heb al de kans gehad om deel te nemen aan endurance-races en Le Mans te verslaan in zowel de LMP1- als de LMP2-categorieën. De Hypercar-klasse heeft een aantal grote fabrikanten aangetrokken, wat zal zorgen voor een zeer opwindend kampioenschap – en Peugeot heeft altijd iconische auto’s gebouwd in de endurance-racerij. Ik herinner me de 908, toen ik net begon in eenzitters, en nu heeft het unieke concept van de 9X8 iedereen weer over Peugeot. Tijdens een simulatorsessie kreeg ik de auto een beetje onder de knie, waardoor ik me vertrouwd kon maken met de verschillende systemen. Zelfs als er enkele overeenkomsten zijn met de Formule E, zal de rijervaring duidelijk heel anders zijn! Het wordt een leuke dag.

 

Een blik op Monza et Fuji:

Lions Insight Monza: https://www.youtube.com/watch?v=fuJOV6Held8&t=15s

Lions Insight Fuji:  https://www.youtube.com/watch?v=pPsspjnaAuQ

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *