CLOSE ENCOUNTERS 10. Jan Wintein

MARANELLO MAGIA

 

De fascinatie voor Ferrari blijft een onuitputtelijke bron van inspiratie voor de talloze boeken die over het merk uit Maranello zijn gepubliceerd. De huidige tendens bestaat erin boeken te publiceren die zijn toegespitst op één specifiek model of de lezer overrompelen met een massa aan concrete gegevens zoals chassisnummers en productieaantallen. Die informatie is ongetwijfeld nuttig, maar maakt dat de mensen die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van een bepaald merk, enigszins in de schaduw blijven staan. Speciaal voor hen die interesse hebben voor de menselijke verhalen achter Ferrari, hebben we hier 6 boeken geselecteerd.

  1. L’Ê ANDÉDA ACSÈ SERGIO SCAGLIETTI UNA LEGGENDA MODENESE

De titel van dit boek van de hand van Franco Gozzi betekent zoveel als ‘zo is het gebeurd’ in het dialect van de streek rond Modena en bevat een schat aan ‘inside’ informatie over de samenwerking tussen Sergio Scaglietti en Enzo Ferrari. De tekst is tweetalig (Italiaans en Engels) en de foto’s mag je gerust uniek noemen. Een van de leuke verhalen in het boek heeft betrekking op het bezoek dat Koning Leopold III en prinses Liliane de Rethy (allebei fervente Ferrari-klanten) brachten aan de werkplaatsen van Scaglietti. Sergio Scaglietti had vooraf wat gespreksstof bijeengebracht en wist dat Koning Leopold III een duivenliefhebber was en dus bracht hij dat onderwerp ook ter sprake. Groot was zijn verwondering toen één week na het bezoek de persoonlijke chauffeur van de koning met de auto vanuit Brussel een pakketje bij Scaglietti kwam afleveren. Het bleek te gaan om een koppel duiven ! Eerst dacht Sergio dat dit geschenk een culinaire hint was, maar een vriend van hem die ook de duivensport als hobby beoefende, nam de duiven mee en hield ze een jaar lang binnen om te voorkomen dat ze weer naar hun thuisland zouden vliegen. Met de duiven uit het nageslacht van dit koppel nam hij deel aan verscheidene nationale en internationale wedstrijden waarbij hij telkens waardevolle prijzen behaalde.

Het levensverhaal van Scaglietti leest als een roman, maar er is wel een nadeel : de oplage van het boek is beperkt tot 1.500 exemplaren die nooit in de handel zijn gebracht. Dat wordt dus zoeken…

  1. FERRARI UNDER THE SKIN

Dit Engelstalige boek werd gepubliceerd naar aanleiding van de Ferrari Under the Skin-expositie die van 15 november 2017 tot 15 april 2018 in het Londense Design Museum werd gehouden. Andrew Nahum en Martin Derrick schreven met de hulp van een aantal gastauteurs een origineel overzicht van de Ferrari-geschiedenis gespreid over 6 hoofdstukken met als titel Enzo Ferrari, Bones of a Ferrari, Form of a Ferrari, I Clienti, Racing en Ferrari Today.

  1. FERRARI HYPERCARS

Auteur Winston Goodfellow is een bekende Amerikaanse autokenner met een zwak voor Italiaanse automerken en belicht in dit boek de evolutie van de Ferrari supercars vanaf de beginjaren tot nu. Alleen al het stukje tekst en de twee foto’s van de F50GT maken van dit boek een echte aanrader.

  1. FERRARI MANIA

Als uitgangspunt voor zijn in het Frans geschreven boek koos Serge Bellu 100 namen gaande van Ascari tot Zagato die elk met het verhaal van Ferrari zijn verweven. In zijn voorwoord vermeldt hij duidelijk dat het zijn bedoeling is om vooral het verhaal te brengen van de ingenieurs, designers, piloten en leidinggevende personen die hebben bijgedragen tot het succes van Ferrari.

5. FERRARI 70 YEARS

Dennis Adler publiceerde ter gelegenheid van 70 jaar Ferrari een Engelstalig boek over de meest markante Ferrari-modellen. De ontwikkeling van de Italiaanse sportwagens en GT’s in het algemeen vormt de achtergrond van dit boek, dat uitblinkt qua tekst en fotomateriaal.

6. FERRARI, CHE MACCHINE en FERRARI, CHE GENTE

Het Italiaanse autotijdschrift Ruoteclassiche bracht in het kader van het 50-jarig bestaan van Ferrari twee volumes met harde kaft uit waarin een pak medewerkers hun eigen Ferrari-verhaal brengen. Ingenieurs, piloten, testrijders maar ook mensen uit de directe omgeving van Enzo Ferrari zoals zijn privé-secretaresse en privé-chauffeur komen aan het woord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait