Dacia op het Autosalon van Brussel 2023

Op het Autosalon van Brussel presenteert Dacia het volledige gamma met het nieuwe Dacia Link-embleem.

Met de Manifesto concept car geeft het merk zijn visie op een auto die essentieel, cool, robuust, toegankelijk en ecologisch efficiënt is.

Dacia introduceert in het Jogger-gamma een hybride aandrijflijn op de Dacia Jogger, met een gecombineerd vermogen van 140 pk en een brandstofverbruik en CO2-uitstoot op het beste niveau.

KODAK Digital Still Camera

EEN NIEUWE MERKIDENTITEIT VOOR HET HELE GAMMA

Dacia is zopas een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis begonnen met de introductie van een nieuwe merkidentiteit. Een nieuw logo, dat op het hele gamma (Spring, Sandero, Duster en Jogger) tegelijk wordt geïntroduceerd, nieuwe concessies, nieuw design, nieuwe kleuren … Op het Autosalon van Brussel zal Dacia zijn volledige gamma voorstellen met het nieuwe embleem, ‘Dacia Link’ gedoopt: een zuiver gelijnde ‘D’ en ‘C’ die als schakels van een ketting verbonden zijn en die de robuustheid en eenvoud van het merk weerspiegelen. Dacia bevestigt op die manier zijn waarden: een essentieel en cool merk, robuust, outdoorgericht en ‘eco-smart’ (economisch en ecologisch).

MANIFESTO CONCEPT

MANIFESTO is als een laboratorium om de meest geavanceerde innovaties te testen, waarvan sommige op termijn hun weg zullen vinden naar de serieproductie.

Het concept MANIFESTO is geen stijlstudie voor een toekomstig model, maar belichaamt de ambitie van het merk om zijn klanten te begeleiden in hun groeiende enthousiasme voor buitenactiviteiten en om voort te bouwen op de waarden en kwaliteiten die ten grondslag liggen aan het succes van het Dacia-gamma.

ESSENTIEEL MAAR COOL

MANIFESTO herdefinieert de essentie om een steeds eenvoudigere en authentiekere ervaring te bieden. Er is geen filter tussen de passagiers en hun omgeving: geen deuren, geen ramen, geen voorruit. Je wordt volledig ondergedompeld in de natuur. En wat is er beter dan de achterklep te vervangen door een werkblad met tal van functies om buitenactiviteiten te ondersteunen?

De inzittenden staan dicht bij de natuur terwijl ze toch verbonden blijven met de diensten van hun smartphone: Dacia’s eenvoudige, performante en economische ‘Bring your Own Device’-benadering maakt het mogelijk om smartphones volledig te integreren in het dashboard en de boordcomputer. Dat systeem wordt reeds op verschillende modellen van het merk aangeboden en zal in de toekomst nog evolueren.

Het concept MANIFESTO onthult nog een andere innovatie die eveneens op toekomstige modellen zal worden toegepast: YouClip, een systeem waarmee je heel eenvoudig nuttige en moduleerbare accessoires kunt bevestigen.

En tot slot, omdat cool bij Dacia altijd hand in hand gaat met functioneel: de enkele koplamp – waarom zou je er twee gebruiken als één volstaat om goed te verlichten – is uitneembaar en kan worden omgevormd tot een krachtige zaklamp!

ROBUUST EN OUTDOOR

Dacia’s staan vandaag de dag bekend om hun robuustheid en betrouwbaarheid. Duster, Jogger en Sandero Stepway werpen zich bovendien op als de ideale partners voor de outdooractiviteiten van onze klanten. Het concept MANIFESTO drijft deze kwaliteiten ten top en transformeert de auto tot een echte bemiddelaar tussen mens en natuur.

Het concept MANIFESTO respecteert de basisprincipes van outdooractiviteiten met een vierwielaandrijving, een meer dan royale bodemvrijheid in combinatie met grote wielen, en een koetswerk dat de moeilijkste terreinen trotseert.

Het concept MANIFESTO is ook waterbestendig: het interieur kan met een simpele waterstraal worden gereinigd.

De uitneembare bekleding van de zetels laat zich in luttele seconden omvormen tot een slaapzak.

Het moduleerbare dak kan alle soorten bagage vervoeren dankzij bevestigingsstangen die in diverse configuraties kunnen worden ontplooid (een domein waar Dacia zich al heeft bewezen met de innovatieve moduleerbare dakstangen van Sandero Stepway, Jogger en binnenkort ook Duster).

Een specifieke, uitneembare batterij levert elektriciteit via een klassiek huishoudstopcontact, waardoor het concept MANIFESTO als een energiebron fungeert om wanneer nodig outdooractiviteiten te ondersteunen.

ECO-SMART

Met het concept MANIFESTO biedt het merk zijn visie op een wagen die zijn ecologische voetafdruk tot het minimum beperkt. Hij is compact en licht en beperkt zo zijn energieverbruik. Dat streven naar efficiëntie past Dacia al lang toe in zijn gamma, naar het voorbeeld van Jogger, die 300 kilogram lichter is dan zijn concurrenten.

De belangrijkste kunststof onderdelen van de MANIFESTO conceptcarrosserie bevatten een aanzienlijk aandeel gerecyclede materialen. Dit materiaal, dat Starkle® wordt genoemd en is gemaakt van hergebruikt polypropyleen, onderscheidt zich door zijn gespikkelde afwerking.

Ook werd het interieur ingericht met natuurlijke elementen, zoals kurk op het dashboard, en net als bij de jongste Dacia’s is het sierchroom verdwenen.

Banden zonder lucht zijn eveneens een innovatief onderdeel van de wagen omdat ze zowel ecologisch als economisch zijn. Ze komen de duurzaamheid ten goede: doordat ze niet lek kunnen gaan, kunnen ze gedurende de hele levensduur van het voertuig dienen.

KODAK Digital Still Camera

EEN HYBRIDE AANDRIJFLIJN VOOR JOGGER

Jogger plukt de vruchten van de knowhow van Renault Group en wordt gebouwd in de fabriek van Mioveni in Roemenië. Het is het eerste Dacia-model met hybridetechnologie. Zo draagt hij bij tot de elektrificatie van het gamma.

Jogger heeft in België een vanafprijs van 24 790€ BTWi en is de meest toegankelijke hybride gezinswagen (5/7 plaatsen) op de markt.

Met Jogger maakt Dacia een veelzijdig gezinsmodel tot 7 plaatsen toegankelijk voor iedereen. Hij combineert de lengte van een break met de interieurruimte van een bestelbreak en de eigenschappen van een SUV.

Hij is robuust, ligt goed op de weg en biedt een uitstekend comfortniveau voor alle passagiers, zelfs voor volwassenen op de 3e zetelrij.

Deze nieuwe hybrideversie neemt alle troeven van Jogger over zonder compromissen: geen kleiner laadvolume en geen enkele impact op de interieurruimte. Het bewijs dat Dacia Jogger een veelzijdige wagen is? Hij is van meet af aan uitgedacht om plaats te bieden aan de aandrijfbatterij die eigen is aan de hybridemotor.

Deze batterij bevindt zich onder de vloer, op de plaats van het reservewiel, net als de LPG-tank van de ECO-G 100 motor.

Jogger HYBRID 140 is verkrijgbaar met de automatische versnellingsbak met ‘B’-modus (‘Brake’) die het regeneratief remmen versterkt en meer remt op de motor. Deze modus zorgt voor meer energierecuperatie en meer rijcomfort in de stad. Zo hoeft de bestuurder het rempedaal zo weinig mogelijk in te drukken en genieten alle inzittenden van ongezien comfort.

Jogger HYBRID 140 is voorzien van een specifiek digitaal instrumentenpaneel van 7″. Dit omvat naargelang de keuze van de bestuurder verscheidene informatiezones om essentiële informatie weer te geven, zoals het laadniveau van de aandrijfbatterij, het resterende rijbereik, de energiestroom, enz. En voor nog meer comfort is Jogger HYBRID 140 standaard uitgerust met een elektrische handrem en een centrale opbergconsole.

HYBRID 140: KRACHTIGE EN BEPROEFDE TECHNOLOGIE

Jogger introduceert de hybridemotor bij het merk Dacia, met een gecombineerd vermogen van 140 pk en een verbruik en CO2-uitstoot die tot de beste van het Jogger-gamma behoren. Hij is gebaseerd op beproefde en erkende technologieën van Renault Group, bestaande uit een 1,6-liter 4-cilinder benzinemotor van 90 pk, twee elektromotoren (een motor van 50 pk en een startmotor/hoogspanningsgenerator) en een geëlektrificeerde automatische versnellingsbak met vier verhoudingen voor de verbrandingsmotor en 2 andere voor de elektromotor. Deze gecombineerde technologie wordt mogelijk gemaakt door het ontbreken van een koppeling.

De combinatie van het regeneratieve remsysteem, de doorgedreven energierecuperatie van de batterijen (1,2 kWh / 230 V) en het rendement van de automatische versnellingsbak maakt het mogelijk om:

  • Tot 80% van de rijtijd in de stad volledig elektrisch te rijden.
  • Tot 40% minder te verbruiken (ten opzichte van een vergelijkbare verbrandingsmotor in de stad, zonder van rijgewoonten te veranderen).

De zuiver elektrische tractie bij het vertrekken en de automaat geven Jogger comfort en gebruiksgemak om het rijplezier en de energieprestaties te optimaliseren. De batterij wordt tijdens het rijden opgeladen dankzij remmen en vertragen: een hybride zonder beperkingen dus. Het rijbereik van Jogger HYBRID 140 bedraagt meer dan 900 km (over de gehomologeerde WLTP-cyclus).De batterij van Jogger HYBRID 140 heeft 8 jaar of 160.000 km garantie, naargelang wat het eerst wordt bereikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait