De vernieuwe Car-Pass wetgeving is een feit

Op 17 februari verscheen in het Belgisch Staatsblad de vernieuwde Car-Pass wet, die eind 2022 unaniem door de Kamer van volksvertegenwoordigers was goedgekeurd. We geven een overzicht van de belangrijkste wijzigingen:

  1. De actieradius van elektrische voertuigen, gemeten volgens de WLTP procedure, zal op de Car-Pass vermeld worden. Het is een aanvulling op de CO2-emissies van thermische motoren, die de Car-Pass reeds toont. Dit is uiteraard waardevolle informatie voor de kopers van elektrische voertuigen maar ook van plug-in hybrides.
  2. De vzw Car-Pass beschikt over heel wat gegevens, die een waardevolle bron van informatie kunnen zijn voor studies met betrekking tot mobiliteit en voor economische analyses van de automobielsector in België. De Car-Pass wetgeving liet dit echter niet toe. De wetswijziging maakt het mogelijk om de data onder strikte voorwaarden ter beschikking te stellen voor archivering in het algemeen belang, voor studies en onderzoeken voor wetenschappelijke, historische of statistische doeleinden. Dit alles uiteraard met respect voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Commerciële toepassingen blijven uitgesloten.
  3. De onderneming die werken uitvoert aan een voertuig zal ook een beschrijving van deze werken, aan de vzw Car-Pass moeten meedelen. Wanneer een Car-Pass document wordt afgeleverd of wanneer het voertuig te koop wordt aangeboden, zal deze informatie dan raadpleegbaar zijn voor de koper. Kopers van een tweedehandsvoertuig stellen zich bijna altijd de vraag of het voertuig correct werd onderhouden door de vorige eigenaar(s). Ze zullen in de toekomst deze info kunnen terugvinden op de Car-Pass. Anderzijds wil de verkoper aantonen dat hij het voertuig steeds goed heeft onderhouden en in sommige gevallen dure herstellingen heeft laten uitvoeren (bv. vervanging riem, revisie motor, restauratie oldtimer, enz.). Hij moet daarvoor normaliter bewijsstukken kunnen voorleggen zoals facturen of het onderhoudsboekje. Deze stukken kunnen echter verloren gaan of vervalst worden. De nieuwe wet biedt ook voor dit probleem een antwoord.

De eerste 3 bepalingen worden op 1 juli 2023 van kracht, de laatste op 1 januari 2024.

www.car-pass.be

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait