Maserati zet de GranTurismo in de spotlights tijdens de Milaan Design Week

Het merk met de drietand organiseerde tijdens de Milaan Design Week een soirée ter ere van de nieuwe GranTurismo en bracht een eerbetoon aan het model met drie unieke Fuoriserie-versies en de zeer exclusieve Launch Edition PrimaSerie 75th Anniversary.

 

Naarden, 19 april 2023 – Gisteravond onthulde Maserati de nieuwe GranTurismo in zijn nieuwe store in Milaan, gevestigd in het hart van de designhoofdstad van Italië. Temidden van diverse persoonlijkheden uit de mode-, showbizz-, sport- en muziekwereld introduceerde het merk met de drietand de exclusieve GranTurismo Launch Edition PrimaSerie 75th Anniversary. Om het belang van het model voor de historie van Maserati te benadrukken, werden ook drie andere meesterwerken onthuld: de GranTurismo One Off Prisma en Granturismo One Off Luce, ontworpen door Maserati Centro Stile, en tenslotte de Granturismo One Off Ouroboros, ontstaan uit de inspiratie van straatcultuur-pionier Hiroshi Fujiwara, tevens vriend van het huis met de drietand.

Samen met stijlpionier en wereldwijde merkambassadeur David Beckham bracht de Japanse ontwerper een persoonlijk eerbetoon aan de nieuwe GranTurismo. Daarna hieven alle aanwezigen, waaronder de Italiaanse pianist en componist Dardus en de Italiaanse actrice Matilda de Angelis, het glas om het 75-jarig bestaan van de GranTurismo te vieren. De allereerste GranTurismo werd in 1947 ontworpen met het idee om de ultieme sportwagen voor lange afstanden te creëren.

De GranTurismo One Off Prisma is uitgerust met de Nettuno V6-motor, een verwijzing naar het motorisch erfgoed van de auto. Het lakwerk is een chromatische samenwerking bestaande uit 14 verschillende kleuren – allemaal met de hand beschilderd – en verfraaid met details van meer dan 8.500 letters die met de hand zijn aangebracht en tezamen de namen van andere Maserati-modellen vormen. Twee van de 14 kleuren blikken vooruit op de toekomst, terwijl de andere twaalf een eerbetoon zijn aan de beschikbare tinten van de GranTurismo’s uit het verleden. Daaronder de karakteristieke kleur Amaranto, afkomstig van de Maserati A6 1500 uit 1947, en de kleur Oro Longchamps, waarmee de Maserati Khamsin uit 1973 geleverd werd.

De GranTurismo One Off Luce is bedoeld als een statement van innovatie en duurzaamheid, met de elektromotor uit de Folgore. De carrosserie is uitgevoerd met een chromatisch gespiegeld monoliet, gegraveerd met een laser-geëtst patroon en gelakt in een onopvallende kleur die de contouren van de auto laat opgaan in de omgeving. Het interieur van de One Off Light is een voorbode van de toekomst, omdat de gebruikte materialen zijn gemaakt van ECONYL®, een geregenereerd nylongaren. Dat resulteert in een interieur waarvan de kleur doet denken aan de bron van waaruit de grondstoffen voor het duurzame materiaal gewonnen zijn: de zee. De contouren van de stoelen worden geaccentueerd door subtiel aanwezige afbeeldingen, geëtst in een contrasterende kleur. Het spelen met contrast is dan ook het centrale thema van deze unieke GranTurismo, zowel aan de binnen- als de buitenkant.

Klaus Busse, Hoofd Design bij Maserati, legt uit : “De GranTurismo Prisma is een ode aan het 75-jarige erfgoed en de daarmee opgedane kennis waarmee alle auto’s die Maserati in de loop der tijd heeft gemaakt zijn doordrenkt. De GranTurismo Luce werpt een blik op onze toekomst en staat in perfecte balans met de Prisma – het bestaansrecht van beide modellen hangt af van de ander. Wat innovatie betreft drukt de Prisma alle schoonheid en excellence van het Italiaanse vakmanschap uit, evenals meesterschap in schilderen en kleuren. De Luce is een toonbeeld van alle technologie die tezamen met de Folgore is ontwikkeld en combineert onze vooruitstrevende houding met typisch Italiaanse creativiteit.”

Na in 2021 een langdurige samenwerking met het Japanse merk Fragment te zijn gestart, introduceerde Maserati op de Milaan Design Week ook de GranTurismo One Off Ouroboros. Deze virtuele GranTurismo werd ontworpen door de Japanse straatcultuur-pionier Hiroshi Fujiwara en is zijn eigen interpretatie van de hedendaagse, elektrische GranTurismo Folgore. Fujiwara werd geïnspireerd door de ‘Ouroboros’, één van de oudste, mythische symbolen ter wereld. Het drukt de eenheid uit van alle dingen die nooit echt verdwijnen, maar voortdurend van vorm veranderen in een eeuwige cyclus van vernietiging en recreatie. Zo ontwierp Fujiwara een unieke auto waarin onderscheidende designelementen voorkomen, samengesteld uit een selectie van Maserati-modellen uit het verleden. Zo combineert het ontwerp van de Granturismo Ouroboros de voorgrille van de A6GCS Berlinetta Pininfarina en de zijopeningen van de 3500 GT – beide iconen van elegantie van de jaren ‘50. Samen met afgedekte koplampen die kenmerkend waren voor de Maserati Tipo 151, de gesmede velgen die geïnspireerd zijn op die van de Bora uit de jaren ‘70 en het aangesloten achterlichtpaneel dat een directe verwijzing is naar de Shamal uit de jaren ’80, is de Ouroboros een uniek, visueel eerbetoon.

 

Hiroshi Fujiwara vertelt: “De GranTurismo Ouroboros is ontworpen als een visuele schakel tussen de verschillende tijdperken van Maserati-design en de huidige GranTurismo-generatie. We hebben samengewerkt met het Maserati-team om de technologie en prestaties van vandaag te verbinden met de stijliconen die het merk door de verschillende decennia heen aan zijn iconische status hebben geholpen.”

Tijdens de soirée – en als onderdeel van de samenwerking met Fragment – gaf Fujiwara een speciale preview van zijn exclusieve capsule-collectie, geïnspireerd op een luxe roadtrip aan boord van de Maserati GranTurismo, waarbij een nieuw logo de samenwerking tussen het merk met de drietand en Fragment uitdrukt. De collectie is beschikbaar vanaf de zomer van 2023 op Maserati.com en in geselecteerde Maserati-showrooms. Ze omvat T-shirts, sweaters met ritssluiting, joggingbroeken, een zwarte bolpet, een sleutelhanger in de vorm van de GranTurismo A6 1500, een ‘tote bag’, een collector’s edition van de kaart van Italië die werd ontworpen door Yorgo Tloupas, evenals een kasjmier deken en een draagbare stoel en tafel in samenwerking met Helinox – voor de perfecte stop tijdens een roadtrip met de Maserati GranTurismo.

Tenslotte scheen de spotlight op de GranTurismo Launch Edition PrimaSerie 75th Anniversary die werd tentoongesteld. Deze exclusieve uitvoering is beschikbaar in vier unieke configuraties en wordt in een oplage van 300 stuks gebouwd – 75 voor elke configuratie met een verbrandingsmotor in de kleuren Grigio Lamiera en Nero Cometa, en 75 voor de elektrische Folgore in de kleuren Rame Folgore en Blu Inchiostro. De PrimaSerie 75th Anniversary is het ultieme eerbetoon aan Italiaanse luxe, prestaties en schoonheid.

 

De vier meesterwerken belichamen samen Maserati’s nalatenschap voor de toekomst van het merk en zijn gemaakt binnen Fuoriserie, het speciale atelier van Maserati waar klanten hun persoonlijkheid en creativiteit kunnen uiten om unieke auto’s samen te stellen. Na de wereldwijde preview tijdens de Milaan Design Week zullen deze auto’s de wereld rondreizen voor een reeks Maserati GranTurismo-events waar autoliefhebbers de kans krijgen om ze van dichtbij te ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait