Brits rallykampioenschap is op weg naar België

  • Het British Rally Championship trekt voor het eerst sinds 2019 naar de sensationele Rally van Ardcea Ypres
  • Twee dagen van meedogenloze en supersnelle Belgische wegen wachten op BRC-bemanningen
  • Populair Europees evenement brengt rally naar de mensen met Ieper stadscentrum festivalsfeer
  • Met sterren bezaaide deelnemerslijst ziet Stéphane Lefebvre samen met Adrien Fourmaux in een Franse strijd om BRC-eer
  • BRC-bemanningen strijden tegen lokale experts om de eerste plaats

Na twee pulserende rondes van het Motorsport UK British Rally Championship trekt de serie Europa in voor de vierde ronde van het seizoen, de Ardeca Ypres Rally [22-24 juni].

Het Belgische evenement is een van de populairste rally’s ter wereld en de legendarische asfaltstroken met gesloten wegen in de regio Vlaanderen bieden enkele van de meest uitdagende en meedogenloze etappes die we in het BRC-rooster hebben gezien.

Het evenement van wereldklasse heeft een met sterren bezaaide deelnemerslijst aangetrokken met meer dan 25 top-flight Rally2-kanshebbers die klaar zijn om aan de driedaagse confrontatie te beginnen. De historische Grote Markt in het hart van het centrum van Ieper is gastheer van de rally met zijn inmiddels beroemde sfeervolle servicepark, een prominent kenmerk van het evenement.

Nadat de kwalificatiefase op donderdagavond de volgorde van de weg bepaalt, worden de kanshebbers op vrijdagmiddag weggevlagd onder de blik van de indrukwekkende Lakenhal in het oog van de stad, met twee actievolle dagen en meer dan 137 mijl aan competitieve actie voor de boeg, zowel bij daglicht als onder de dekmantel van duisternis.

Autograph session in Ypres

Iconische etappes zoals Westouter, Hollebeke en Kemmelberg liggen op de loer, want 18 speciale tests brengen de hoofdrolspelers van het British Rally Championship tegenover enkele van de beste coureurs in de branche.

Aan het hoofd van het meer dan 100-koppige veld staan regerend Belgisch kampioen en voormalig Citroën-fabrieksrijder Stéphane Lefebvre en co-rijder Loris Pascaud die op het laatste moment besloten om zich in te schrijven voor het British Rally Championship voor het evenement. Het Franse duo zal ook de door Michelin geschoeide Citroën C3 Rally2 zijn debuut in de serie geven en Lefebvre weet precies hoe hij met de Ieperse wegen moet omgaan en won de WRC2-categorie op het evenement in 2022 toen het een kwalificatieronde voor het Wereldkampioenschap Rally was.

Hij krijgt echter te maken met een zeer in vorm zijnde landgenoot in de vorm van Adrian Fourmaux die dit seizoen al twee BRC-zeges uit twee starts op zijn naam heeft staan. De door Pirelli ondersteunde Ford Fiesta Rally2-aas woont op een boogscheut van de podia en hij en bijrijder Alexandre Coria staan klaar om met hun landgenoot de prestigieuze Ieperse zege te pakken. Met viervoudig BRC-kampioen Keith Cronin die ervoor kiest om het evenement over te slaan, zou Fourmaux zijn voorsprong in het kampioenschap nog verder kunnen uitbreiden.

James Williams en Dai Roberts zullen proberen het onrecht recht te zetten van een torrid Jim Clark Rally, waarbij ze de weg verlieten na te hebben gevochten voor de podiumplaatsen. Als bestuurder van een Ford Fiesta Rally2 versloeg Williams’ laatste optreden hier de lokale bevolking in hun achtertuin in tweewielaangedreven machines en zou deze keer wel eens voor verrassingen kunnen zorgen.

Een ander die de Scottish Borders-ronde van vorige maand wil vergeten, zijn Garry Pearson en Daniel Barritt die er niet in slaagden om uit de openingswedstrijd te komen. Pearson’s door Hankook ondersteunde Polo GTi verliet de weg tijdens de tweede test, en nu staat hij voor het eerst in Ieper, gretig om het goed te maken en zijn kampioenschapsaspiraties weer op de rails te krijgen.

BRC3-aas Johnnie Mulholland is benieuwd hoe hij zich verhoudt tot de asfaltexperts van België, als hij naar Ieper trekt om zijn Ford Fiesta Rally3 zijn Europese debuut te geven.

De Academy Trophy-kampioen van 2021 maakte in 2023 de overstap naar de Rally3-categorie en heeft de eerste twee ronden van het seizoen besteed aan het acclimatiseren aan zowel vierwielaandrijving als de nieuwe rijstijl die nodig is in de stap omhoog van zijn Rally4 Fiesta van vorig seizoen. Hij en Eoin Treacy zullen strijden met een groot Rally3-contingent op het evenement en hebben een zware concurrentie voor de categorie-eer.

Net als zijn BRC1-tegenhanger heeft Junior BRC-leider Kyle White dit seizoen al twee BRC-overwinningen geboekt en is hij erop gebrand om er een hattrick van te maken in de Belgische banen. Samen met co-rijder Sean Topping heeft White genoten van het winnen, maar zal hij zich nu opnemen tegen de snelle asfalt-azen op het vasteland van Europa. Verwacht vuurwerk als hij zin heeft in een algemene overwinning in zijn Peugeot 208 Rally4.

Een ultra-veerkrachtige Kyle McBride doorstond een nachtmerrieronde op de Jim Clark na het crashen van zijn Fiesta Rally4 op de openingsavond. Het geweldige werk van het team zorgde er echter voor dat ze zijn Fiesta Rally4 voldoende herbouwden om de volgende dag door te gaan en waardevolle punten veilig te stellen in zijn Junior BRC-campagneparcours. McBride en Liam McIntyre hebben hun zinnen gezet op White, maar kunnen tijdens het weekend ook voor verrassingen zorgen, ondanks hun Europese rallydebuut.

Casey Jay Coleman moest de Jim Clark overslaan, maar keert terug naar België voor een gooi naar het Junior BRC. De jonge Ier heeft al wat ervaring in het buitenland, waaronder uitstapjes in Italië, maar dit is zijn eerste reis naar Ieper en zal zijn vertrouwde Fiesta Rally4 rijden.

In de strijd om de eerste plaats in de National Rally Title nemen Mike East en Emily Easton-Page hun Fiesta R2 mee over het kanaal. Met Jim Clark-winnaar Alan Carmichael die deze uitzit, is dit de ideale gelegenheid voor een goede score en East zal strijden met Opel Kadette GT / E-rijder Stuart McLaren voor die eer.

Blijf op de hoogte van de laatste BRC-ontwikkelingen door www.britishrallychampionship.co.uk te bezoeken of door ons te volgen op sociale media: Facebook, InstagramTikTok, YouTube en Twitter met behulp van #BRC.

 

James Williams / Dai Roberts – Ford Fiesta Rally 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait