Met de smart #1 Art Car, maakt smart opnieuw contact met zijn artistieke DNA

De smart #1 is net op de Belgische markt verschenen en eert de artistieke geschiedenis van het merk met deze Art Car, gemaakt door de Belgische kunstenaar Oli-B.

Laten we even terugblikken…
Bijna 25 jaar geleden lanceerde Mercedes in samenwerking met de horlogemakersgroep Swatch de smart Fortwo, een micro-auto genoemd naar de samentrekking van de woorden Swatch Mercedes en ART. Destijds was het idee om een carrosserie met verwisselbare kleuren aan te bieden. Het resultaat was dat er tegen 1998 een heleboel kleurrijke of gemerkte smarts vrolijk hun weg door het stadsverkeer baanden.

Hoewel de nieuwe smart #1 SUV goed gegroeid is en niet meer op de oorspronkelijke auto lijkt, wilde smart Belgium het DNA van het merk nieuw leven inblazen door toenadering te zoeken tot verschillende artistieke kringen, waaronder de hedendaagse kunst en schilderkunst.

De smart #1 Art Car is de eerste #1 die met dit idee in het achterhoofd is gemaakt.

Een kleurrijke, feestelijke auto

De opdracht was duidelijk: het oorspronkelijke kleurrijke en artistieke concept van smart nieuw leven inblazen door kleur en optimisme toe te voegen.
Door te kiezen voor Oli-B bevestigt smart Belgium niet alleen de Belgische roots van zijn Art Car, maar vooral ook een kunstenaar die helemaal past bij het concept dat smart Belgium voor ogen heeft.

 

Oli-B, schilderijen, meubels, gevels en… een auto

Oli-B’s wereld bestaat uit kleuren die hij met passie combineert. In het Brusselse atelier van deze schilder tonen de doeken kleurrijke geometrische abstracties, soms levendig, vaak zacht met subtiele gradaties.  Zijn kunst is ook te vinden op gevels (in Knokke, Brussel en zelfs Los Angeles).
Het was niet meer dan logisch dat smart Belgium werd geïnspireerd door zijn aanpak.
Om de smart Art Car te creëren, baseerde Oli-B zich op plannen van de auto, waarop hij eerst delen van bestaande doeken projecteerde.  Hij paste de motieven en kleuren aan, hertekende elementen en werkte rond de technische beperkingen van de volumes en vormen van de auto. De kunstenaar jongleert gemakkelijk tussen ‘klassieke’ schildergereedschappen en digitaal ontwerp.  Dit is digitale kunst, mapping dat werkt als een collage.
Het uiteindelijke werk wordt gedaan in een gespecialiseerde werkplaats. “Natuurlijk zijn er altijd een paar verrassingen, omdat ik niet direct aan de auto werk.  Maar ik denk dat het resultaat een groot succes is.
De samenwerking met smart Belgium is in alle opzichten een succes.  “Ik werk graag met merken die een goede reputatie hebben,” voegt de kunstenaar eraan toe.
(https://oli-b.be/)

 

Wil je deze artistieke auto zelf zien?  

Hij stond van 10 tot 21 augustus in Knokke, bij smart agent Van Mossel.
Hij staat van 25 tot 30 september bij smart GMS Leuven.
Hij staat van 2 tot 7 oktober bij de smart agent Star Mobility Center Mechelen.
Hij zal te vinden zijn bij de smart Saga Piret Nivelles van 16 tot 27 oktober.
Hij zal te vinden zijn bij de smart Groep Jam Hasselt van 30 oktober tot 5 november.
Hij zal aanwezig zijn op de Interclassics beurs in Brussels Expo van 17 tot 19 november.
Hij is van 21 november tot 1 december te vinden bij smart agent Mannès in Overijse.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *