Automobili Lamborghini werkt samen met legendarische fotograaf Anton Corbijn

Hij heeft gewerkt met de grootste namen in de muziek en de kunsten – nu maakt Anton Corbijn van Lamborghini’s nieuwe supersportwagen een rockster

Sant’Agata Bolognese, 20 september 2023 – De Lamborghini Revuelto[1], de geheel nieuwe hybride V12 supersportwagen van het bedrijf, heeft al tot de verbeelding gesproken met zijn combinatie van design, innovatieve technologie en hoge prestaties. Nu viert Automobili Lamborghini de komst van de nieuwe auto door een van ’s werelds grootste fotografen, Anton Corbijn, erbij te betrekken.

In een reeks exclusieve beelden heeft de Nederlandse kunstenaar zijn onvergelijkbare oog toegepast op de verbluffende maar zeer efficiënte vorm van de Revuelto. Tijdens een shoot verspreid over twee dagen in de Dolomieten, kanaliseerde Corbijn 50 jaar ervaring en visie in een onderwerp waar hij minder bekend om is: een auto. “Sommige mensen noemen me een muziekfotograaf, maar dat ben ik echt niet”, zegt hij. “Ik ga in ieder geval graag verder dan het gebied waar ik bekend om sta.”

Voor iedereen die geïnteresseerd is in muziek, fotografie of grafische kunsten heeft Anton Corbijn eigenlijk weinig introductie nodig. Geboren in Nederland in 1955, is hij een van de grote kunstenaars van onze tijd – fotograaf, filmmaker en creatief directeur. Hij begon zijn carrière als muziekfotograaf in zijn thuisland voordat hij eind jaren zeventig naar Londen verhuisde.

De laatste decennia scherpte hij zijn kenmerkende stijl zodanig aan dat zijn werk direct herkenbaar werd. Corbijn is verantwoordelijk voor enkele van de bepalende beelden van artiesten als David Bowie, Miles Davis, Joy Division, Gerhard Richter, Marlene Dumas, Bruce Springsteen, Tom Waits en talloze anderen. Maar meer nog dan dat, hielp hij bij het opzetten van een hele visuele en creatieve richting voor twee van de grootste bands in de muziekgeschiedenis, Depeche Mode en U2.

De hoes van diens albums The Joshua Tree (1987) en Achtung Baby (1991) behoren tot de meest gerespecteerde aller tijden, verbluffende visuele weergaven van de muziek binnenin. Corbijn werkt momenteel samen met Depeche Mode aan de wereldtournee van de band in 2023. Hij regisseerde ook een handvol bekroonde films, waaronder Control (2007), The American (2010), met George Clooney in de hoofdrol, en A Most Wanted Man (2014) met Philip Seymour Hoffman.

“Mensen zeggen dat ik een stijl heb, maar ik denk altijd dat die stijl wordt bepaald door je onvermogen om het op een andere manier te doen,” Zegt Corbijn. “Ik heb geen opleiding in fotografie gehad, dus ik moet het gewoon doen met wat ik heb. Techniek staat laag op mijn lijstje en ik kan niet zeggen dat ik iets onder de knie heb. Je vindt manieren om iets te maken als je niet alle mogelijkheden hebt. Dat heb ik eigenlijk van Brian Eno geleerd.”

Hij vervolgt: “Minimaliseer je keuzes en word dan heel inventief met de kleine dingen die je nog hebt. Ik fotografeerde in het begin zwart-wit omdat dat het enige was wat ik zelf kon ontwikkelen. Toen ontdekte ik dat het sterker was dan kleur in termen van zelfexpressie. Met slechts twee lenzen en een camera kan ik altijd een foto maken.”

Dit was een benadering die Lamborghini graag omarmde als het ging om zijn interpretatie van de langverwachte Revuelto. Met zijn koolstofvezel ‘monofuselage’ en expressieve ontwerp vertegenwoordigt de nieuwe auto de top van Lamborghini’s prestatie terwijl het bedrijf zijn 60e verjaardag viert. De Revuelto wordt aangedreven door een 6,5-liter V12, geholpen door drie elektromotoren, om een totaal vermogen van 1.015CV te leveren. Dit is echt de state-of-the-art, zoals die bestaat in Sant’Agata Bolognese, en een formidabele combinatie die Corbijn inspireerde.

“Lamborghini staat voor verfijning in auto’s. Het is een mooie, verfijnde en chique naam voor elk product”, zegt hij. “We kozen voor de Dolomieten om de auto het gevoel te geven dat het een vreemd lichaam in het bos is, als een dier dat raast om te gaan. De natuur is fantastisch om in te werken, maar het is erg moeilijk omdat de natuur meestal zo mooi is dat het het overneemt. De auto balanceert de schoonheid van het bos met de visuele kracht van de auto. Ik ben zelf een Stier, dus ik waardeer de wortels van de naam van de Revuelto. De auto is een sculptuur en toch beweegt hij verdomd snel.”

Voor Corbijn is het smeden van een persoonlijke band met het onderwerp alles. Hij werkt snel, zegt hij, en blijft trouw aan de waarden die Lamborghini zelf belichaamt: verder gaan, maar met moed en authenticiteit.

“Ik probeer authenticiteit in mijn werk te houden. Het is echt moeilijk omdat visuals erg populair zijn en iedereen nu fotograaf is, dus het is moeilijk om je stempel te drukken. Maar daarom moet je echt bij je eigen ding blijven. Ik fotografeer snel, in een soort documentaire benadering. Ik werk niet in een negen-tot-vijf baan, dus ik doe mijn eigen ding. Ik ben blij dat veel mensen het leuk lijken te vinden, maar ik zou het nog steeds doen, zelfs als dat niet het geval was. Mijn werk in het begin was erg dapper omdat niemand het echt leuk vond. Je moet in jezelf geloven en het blijven doen. Bovendien had ik geen idee wat ik anders moest doen.”

[1] Het voertuig wordt nog niet te koop aangeboden en valt daarom niet onder Richtlijn 1999/94/EG. De gegevens over het brandstofverbruik en de emissies bevinden zich in de goedkeuringsfase.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait