BRC RALLY 2024

26ste Rally van Haspengouw

Halle-Booienhoven opnieuw op het programma

Na de razend spannende 25ste editie, gewonnen door William Wagner met amper 0″6 voorsprong op de latere kampioen Maxime Potty, maakt Topspeed Rallyclub Haspengouw  zich op voor een al even uitdagende editie op zaterdag 24 februari 2024.

De Rally van Haspengouw heeft de eer om het Kroon-Oil Belgian Rally Championship Divisie 1 te openen in 2024. Dat betekent dat de slotproef van de wedstrijd een Powerstage zal zijn, waar extra punten te verdienen zijn (3-2-1 punt) voor de snelste rijders (met een RC2, RC3, RC4, RC5 of RGT).

Het hoofdkwartier van de wedstrijd zal opnieuw gehuisvest worden in de prachtige gebouwen van Droneport in Sint-Truiden, terwijl het servicepark en het podium zich bevinden bij Hangar 66. Het servicepark is op donderdag al geopend, want dan begint het programma met een Testproef in de buurt van Aalst.

Op zaterdag 24 februari gaat de wedstrijd van start om 8h00. De openingsproef is KP Boekhout, waarvan het slot aangepast is. Na een erg korte verbinding volgt de tweede proef, KP Gelmen, identiek aan de editie van vorig jaar. Vervolgens keren de deelnemers voor een korte service terug naar Hangar 66.

Na de service trekken de teams naar KP Halle-Booienhoven, een klassieker die terug van de partij is. De ronde wordt afgesloten met KP Gingelom, identiek aan de proef van 2023. Deze klassementsproef zal dan ook de Powerstage zijn waarmee de wedstrijd wordt afgesloten.

Deze lus van vier proeven wordt drie keer afgewerkt, samen goed voor ongeveer 140 kilometer tegen de klok.

De organisatie legt ondertussen de laatste hand aan het reglement, dat op 9 januari 2024 gepubliceerd zal worden. De inschrijvingen zullen die avond om 20h geopend worden.

Ondertussen wenst Topspeed Rallyclub Haspengouw alle deelnemers, al zijn medewerkers en de rallyfans fijne feestdagen, een gelukkig nieuwjaar en een erg spannend rallyseizoen, dat ingezet zal worden met de 26ste Rally van Haspengouw op 24 februari.

Aantrekkelijke premies te verdienen op elk niveau

Naast de prijzenpot aan gratis Michelin-banden die te verdelen zijn in elke wedstrijd van Divisie 1 en Divisie 2, zijn er ook aantrekkelijke premies te verdienen in het Kroon-Oil Belgian Rally Championship 2024. Omdat vooral de deelnemers met een Rally2 een grote kans maken op de gratis banden, is het premiestelsel voorbehouden voor de andere klassen, zodat iedereen, ongeacht de klasse, mee kan strijden voor een mooie premie.

De premie die verdiend wordt is een kortingsbon van 500 euro voor de inschrijving van een volgende BRC-wedstrijd, te gebruiken binnen de 6 maanden.

In elke wedstrijd van Divisie 1 en Divisie 2 (niet de nevenwedstrijden van de Rally van Wallonië, de Ypres Rally en de Spa Rally), worden de winnaars van volgende klassen en/of klassementen beloond met een premie van 500 euro :
– RC1
– RC3
– RC4
– RC5
– RGT
– NAT1
– NAT2
– NAT3
– Junior BRC RC4
– Junior BRC RC5
– Historic
– Lady Driver
– 2WD Trophy

Verder zijn er premies van 500 euro die verloot worden tussen alle andere piloten die de finish gehaald hebben. In een rally van Divisie 1 betreft het één premie die verloot wordt, in Divisie 2 worden twee premies van 500 euro verloot. In een D2 nevenwedstrijd (Rally van Wallonië, Ypres Rally en Spa Rally) is er enkel een premie van 500 euro voor de winnaar van de 2WD Trophy (aangezien de andere premies al verdeeld worden in de D1-wedstrijd).

Deze premies zijn niet cumuleerbaar. Indien een piloot winnaar is in twee klassen, dan wordt er maar één kortingsbon uitgereikt. Indien er minder dan drie deelnemers in een klasse zijn, dan wordt er geen kortingsbon uitgereikt.

Kortom, een uniek premiestelsel op alle niveaus om steun te bieden aan trouwe deelnemers van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship.

Michelin schenkt 24 gratis banden in elke wedstrijd van Divisie 1 en Divisie 2

Voor meer dan 120.000 euro aan Michelin-banden te winnen

Goed nieuws voor het Kroon-Oil BRC 2024. Michelin, voor de volgende drie jaar de exclusieve bandenleverancier in het Belgisch rallykampioenschap voor de klasse RC2, RC3, RC4 en RC5, zal per wedstrijd, zowel in Divisie 1 als in Divisie 2, een prijzenpot van 24 banden verdelen. Over het ganse seizoen 2024 vertegenwoordigt dit een prijzenpot van meer dan 120.000 euro!

De eerste 20 banden worden verdeeld voor de Top 10 (voorbehouden voor wagens van de klassen RC2, RC3, RC4 en RC5):
P1 : 5 banden
P2 : 4 banden
P3 : 3 banden
P4 : 2 banden
P5 tot en met P10 : 1 band

Verder zijn er nog bijkomende prijzen voor:
– Winnaar in RC4 : 2 banden
– Winnaar in RC5 : 2 banden

En, dat is nog niet alles, want ook op het einde van het seizoen zijn er twee schitterende prijzen die uitgereikt worden in het Junior kampioenschap. Zowel de Junior-kampioen als de best geklasseerde jongere die enkel met een wagen van klasse RC5 heeft deelgenomen, ontvangen 30 gratis Michelin-banden, te gebruiken in het Belgian Rally Championship 2025.

Bovendien zal een technische specialist van Michelin aanwezig zijn op alle wedstrijden om de teams te helpen bij de keuze van de banden en het optimale gebruik ervan. De prijzen van de Michelin-banden liggen trouwens, dankzij dit partnership, voor de komende 3 jaar vast.

 

Een Powerstage in elke Divisie 1-wedstrijd

De voorbije jaren waren er in de tweedaagse rally’s van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship telkens bonuspunten te verdienen op de allerlaatste klassementsproef, de zogenaamde Powerstage. Vanaf 2024 zal er in elke manche van het Divisie 1 kampioenschap een Powerstage zijn, waar bonuspunten te verdienen zijn. Het aantal bonuspunten varieert wel naargelang de duur van de wedstrijd.

Eind vorig seizoen werd een aantal vaste tenoren van het Belgisch rallykampioenschap gevraagd wat ze zouden willen veranderen. Een van de bemerkingen die werd gemaakt was het feit dat er niet in elke wedstrijd van het kampioenschap een Powerstage was, waardoor een opgave in een tweedaagse rally meer punten kostte dan een opgave in een eendagswedstrijd.

De BRC Promotor en RACB Sport hebben geluisterd naar deze suggestie van de rijders. Voortaan is er een Powerstage in elke wedstrijd van Divisie 1. Er blijft wel een verschil in het aantal bonuspunten dat te verdienen is. Die bonuspunten worden enkel gescoord door wagens van de klassen RC2, RC3, RC4, RC5 of RGT.

De puntentelling in de tweedaagse D1-wedstrijden (Rally van Wallonië, Ardeca Ypres Rally, A&D Omloop van Vlaanderen, Spa Rally) blijft behouden: 5-4-3-2-1 punten voor de vijf snelste piloten. In een Divisie 1-eendagswedstrijd (Rally van Haspengouw, Sezoensrally, East Belgian Rally) is de puntentelling 3-2-1 voor de drie snelste piloten.

Wat de kalender betreft, zijn er eveneens twee belangrijke verschuivingen. De Aarova Oudenaarde Rally had plannen om opnieuw naar de herfst te verschuiven, de enige wedstrijd in Oost-Vlaanderen zal opnieuw verreden worden in de maand augustus, meer bepaald op zaterdag 24 augustus.

De Spa Rally, ook in 2024 de apotheose van een ongetwijfeld weer erg boeiend rallyseizoen, zal een week later verreden worden, op zaterdag 30 november en zondag 1 december.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait