GR Yaris Rally2 krijgt FIA-homologatie

TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team (TGR-WRT) is verheugd te kunnen bevestigen dat de GR Yaris Rally2 vanaf 1 januari 2024 officieel is gehomologeerd door de Fédération Internationale de l’Automobile (FIA).

TOYOTA GAZOO Racing (TGR) heeft tot nu toe deelgenomen aan het FIA World Rally Championship [WRC] met de GR Yaris Rally1 hybride, het FIA World Endurance Championship [WEC] met de GR010 hybrid en het FIA World Rally Raid Championship [W2RC] met de DKR Hilux EVO T1U als fabrieksactiviteiten in de motorsport, en heeft ook de GR Supra GT4 ontwikkeld om het maken van ‘steeds betere auto’s’ te promoten door middel van motorsportactiviteiten voor klanten.

De GR Yaris Rally2 is ontwikkeld voor de rallysport van klanten.

Toyota Yaris GR Rally2
Photographer: Romain Thuillier
Worldwide copyright: Toyota Gazzo Racing

Voorzitter Akio Toyoda, ook wel bekend als ‘Morizo’, hoopt dat dit de auto zal zijn om de eerste stap te zetten in het bouwen van een brug tussen autosportvoertuigen en productievoertuigen door middel van rallycompetitie – iets dat zou kunnen bijdragen aan het verbeteren van de rallymarkt wereldwijd.

Met de toekenning van het homologatiecertificaat kan de distributie van de GR Yaris Rally2 nu beginnen naar klanten over de hele wereld. De eerste herdenkingsauto zal worden geleverd aan ROOKIE Racing, onder leiding van Morizo, terwijl vier teams van 25 tot 28 januari zullen deelnemen aan de Rallye Monte-Carlo met de GR Yaris Rally2.

De GR Yaris is de eerste sportwagen met vierwielaandrijving die 20 jaar lang exclusief door Toyota is ontwikkeld en is gemaakt door TGR met een missie om te winnen in het WRC. De GR Yaris Rally2 is geen auto die gemaakt is voor TGR om te winnen, maar een auto die gemaakt is voor klanten om te winnen: dit is het begin van onze nieuwe uitdaging.

De auto maakte zijn publieksdebuut tijdens de Rally van Japan in 2022, toen Morizo achter het stuur kroop en de prestaties meette. Sindsdien hebben we veel feedback gekregen van de vele coureurs die de Rally2-auto op verschillende ondergronden en in verschillende omstandigheden hebben getest. Er zijn meer dan 15.000 wedstrijdkilometers afgelegd, waaronder deelname aan het Japanse rallykampioenschap, dat ook diende als test op de Japanse wegen.

In het ontwikkelingsproces is feedback opgenomen van professionele topchauffeurs, jonge opkomende chauffeurs en ervaren klantchauffeurs. In de toekomst zal er een nog breder scala aan feedback worden verzameld van autosportconcurrenten in kampioenschappen zoals WRC, om verbeteringen te ontwikkelen om een steeds betere auto te maken.

GR Yaris Rally2 specificatie

Motor Type In-line driecilinder lijn, turbocompressor
Verplaatsing 1.618,2 cc
Boring x Slag 87,5 mm x 89,7 mm
Luchtbegrenzer 32 mm volgens FIA-reglementen
Overdracht Versnellingsbak Sequentiële transmissie met 5 versnellingen
Aandrijfsysteem 4WD Motorsport-specificatie sperdifferentieel
Ophanging en remmen Ophanging voor/achter MacPherson
Remsysteem Grind : 300mm
Asfalt : 355mm, 300mm
Chassis Lengte 3.995 mm
Breedte 1.820 mm
Hoogte Regelbaar
Gewicht 1.230 kg (inclusief 1 reservewiel) volgens de FIA-reglementen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait