TOYOTA GAZOO Racing eindigt sterk op Zweedse sneeuw

Het TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team heeft een uitdagende Rally van Zweden op een hoogtepunt afgesloten, waarbij Elfyn Evans een sterke reeks punten scoorde voor het kampioenschap nadat ze op de laatste dag het tempo had bepaald en de tweede plaats in het algemeen klassement had opgeëist.

Het was een sterk herstel voor Evans nadat hij vrijdagmiddag als eerste op de weg moest rennen en door diepe sneeuw moest ploegen. Nadat hij tijdens de middagdienst slechts 1,9 seconden verwijderd was van de uiteindelijke winnaar, zorgden de extreme omstandigheden ervoor dat hij aan het einde van de dag 1m50s van de leiding verwijderd was.

Nadat hij zaterdagochtend van de vijfde naar de derde plaats was opgeklommen, stormde Evans vervolgens naar de tweede plaats in de openingsetappe van zondag. Hij was de snelste in de daaropvolgende tweede passage van die etappe en eindigde op een goede tweede plaats in de Power Stage die de rally afsloot. Dat was genoeg om bovenaan het ‘Super Sunday’-klassement te staan, wat hem en bijrijder Scott Martin een totaal van 24 punten van het weekend opleverde – meer dan welk ander team dan ook.

Zowel Kalle Rovanperä als Takamoto Katsuta vochten om de leiding in de rally voordat ze het slachtoffer werden van de sneeuwbanken langs de etappes. Rovanperä behield de vroege leiding totdat contact met een sneeuwbank in SS4 op vrijdag schade aan de radiator veroorzaakte. Hij herstartte op zaterdag en richtte zich op de punten van de fabrikanten op zondag, waar hij de hele dag de op één na snelste was na Evans en de snelste met slechts 0,039 seconden in de Power Stage. Het team pakte daarmee de maximale 22 punten die op zondag beschikbaar waren en blijft na twee ronden gezamenlijk aan de leiding van het constructeurskampioenschap.

Na een uitstekende rit door de veeleisende omstandigheden van vrijdag, was Katsuta slechts 0,9 seconden verwijderd van de eerste plaats voordat hij vast kwam te zitten in een sneeuwbank op de SS10 van zaterdagochtend. Ook hij kwam zondag weer in actie.

Lorenzo Bertelli genoot ervan om voor het tweede jaar op rij nog eens een vierde GR YARIS Rally1 HYBRID op de Zweedse podia te rijden via het klantenprogramma van TGR-WRT. Enthousiast als altijd bereikte de Italiaan de finish op de 10e plaats algemeen.

In het tweede WRC2-evenement bewees de GR Yaris Rally2 een competitieve kracht te zijn met vier auto’s die in de top vijf van de klasse eindigden en de algemene top 10 in handen van klantenteams. Sami Pajari eindigde uiteindelijk als tweede in WRC2 voor Printsport, voor Georg Linnamäe (RedGrey), Roope Korhonen (Rautio Motorsport) en Mikko Heikkilä (TGS). Er was ook een regelrechte ritzege in de extreme omstandigheden van vrijdagmiddag in handen van Linnamäe in SS5.

Citaten:
Jari-Matti Latvala (teambaas)
“Dit was een zwaarder weekend dan we hadden verwacht en het algehele resultaat is niet wat we hadden gewild, maar ik ben in ieder geval erg blij met wat we op deze laatste dag konden doen. Onze voorbereiding op dit evenement was goed, de auto presteerde goed en de coureurs hadden vertrouwen, maar we konden de laatste stap niet voltooien. Als je hard pusht, wat je moet doen als je wilt winnen, kunnen er fouten gebeuren en dit weekend gebeurde dat voor twee van onze coureurs. Elfyn bevond zich ondertussen in een zeer moeilijke positie op vrijdag toen hij de weg opende met zoveel sneeuw, dus hij heeft geweldig werk geleverd door op zondag tweede algemeen en snelste te worden, en hij was ook op weg om de Power Stage te winnen tot de laatste bochten. Dat we op zondag een één-twee hebben en de Power Stage helpt echt voor het constructeurskampioenschap.”

Kalle Rovanperä (Rijdersauto 69)
“Ons enige doel vandaag was om het team te helpen om wat punten te pakken en ik ben blij dat we dat hebben kunnen doen, en we hebben ook geprobeerd Elfyn te helpen waar we konden. Natuurlijk ben ik niet tevreden over ons weekend, want we kwamen hier om te winnen. Sorry en dank aan het team, want iedereen heeft heel goed werk geleverd in onze voorbereiding, de auto was snel genoeg om te winnen en we konden het gewoon niet allemaal bij elkaar brengen. We konden in ieder geval wat punten meenemen aan de finish en we kijken uit naar de volgende kans.”

Elfyn Evans (Coureur auto 33):
“Het was een weekend met veel ups en downs. Het zag er vrijdag niet zo goed uit toen we een moeilijke klus hadden met onze wegpositie. Maar we zijn erin geslaagd om er doorheen te komen, wat volgens mij belangrijk was, en gaf ons de kans om weer op te klimmen in het klassement. Toen de omstandigheden ons goed uitkwamen, was ons tempo redelijk OK en vandaag zijn we erin geslaagd om uiteindelijk een aantal goede punten te behalen. Ik denk dat we de Power Stage waarschijnlijk hadden moeten winnen, maar op het einde een paar fouten hebben gemaakt. Toch denk ik dat we redelijk tevreden kunnen zijn met waar we eerder in het weekend stonden en om er met een goede reeks punten uit te komen.”

Takamoto Katsuta (Coureur auto 18)
“Vandaag wilde ik proberen wat punten te pakken, maar het was niet gemakkelijk met onze positie op de weg en de zeer verschillende lijnen die we moesten volgen in de Power Stage. Het is een moeilijk weekend voor mij geweest. We hadden goede prestaties en de auto had een zeer goed potentieel, ik was gewoon niet in staat om het resultaat eruit te halen. Ik moet nadenken over hoe ik hiervan kan leren en het de volgende keer beter kan doen, zodat ik deze kansen kan grijpen als ze zich voordoen. Het volgende evenement in Kenia is al eerder goed voor me geweest, en ik moet gewoon resetten en de juiste aanpak kiezen voor die rally.”

VOORLOPIG EINDKLASSEMENT RALLY ZWEDEN 

1 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) 2u33m04.9s 2 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +29.6s3 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +47.9s4 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1m46.3s5 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +5m04.2s

6 Sami Pajari/Enni Mälkönen (Toyota GR Yaris Rally2) +6m23.9s 7 Georg Linnamäe/James Morgan (Toyota GR Yaris Rally2) +6m26.4.s
8 Roope Korhonen/Anssi Viinikka (Toyota GR Yaris Rally2) +6m48.1s 9 Mikko Heikkilä/Kristian Temonen (Toyota GR Yaris Rally2) +7m25.7s10 Lorenzo Bertelli/Simone Scattolin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +7m37.7s

39 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +48m31.9s
45 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +59m04.5s
(Resultaten vanaf 15:00 op zondag, voor de laatste resultaten kunt u terecht op www.wrc.com)

FIA World Rally Championship 2024 voor coureurs na ronde 2:
1 Thierry Neuville 48 punten
2 Elfyn Evans 45
3 Adrien Fourmaux 29 4 Sébastien Ogier 24
5 Ott Tänak 216 Esapekka Lappi 19

7 Takamoto Katsuta 12
8 Kalle Rovanperä 11

9 Oliver Solberg 8
10 Andreas Mikkelsen 6

2024 FIA World Rally Championship voor fabrikanten na ronde 2:
1= Hyundai Shell Mobis World Rally Team 87 punten
1= TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team 873 M-Sport Ford World Rally Team 47

Volg ons!
Volg TOYOTA GAZOO Racing WRT: ∇Facebook : https://www.facebook.com/TOYOTAGAZOORacingWRC
∇X : https://www.twitter.com/TGR_WRC (@TGR_WRC) ∇Instagram :
https://www.instagram.com/tgr_wrc/ (@TGR_WRC)

∇YouTube : https://www.youtube.com/channel/UCCtALHup92q5xIFb7n9UXVg

 

Wat is de volgende stap?
De legendarische Safari Rally Kenya – de enige Afrikaanse manche van het WRC – is verschoven van juni naar een eerdere datum van 28-31 maart voor 2024. Sinds de terugkeer naar het schema in 2021, blijft het evenement slopende omstandigheden bieden op ruwe en rotsachtige wegen, evenals hoge snelheden over open vlaktes.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait