Croatia Rally: Dag 3 TOYOTA GAZOO Racing pakt een één-twee in Kroatische thriller

Het TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team behaalde een één-twee finish in de Croatia Rally na een dramatische finale van een spannend evenement, waarbij Sébastien Ogier de overwinning pakte op teamgenoot Elfyn Evans.

TGR-WRT handhaaft zijn 100 procent winnende record op het veeleisende asfaltevenement sinds het in 2021 toetrad tot de FIA World Rally Championship-kalender. De etappes rond de Kroatische hoofdstad Zagreb leverden opnieuw uitdagende omstandigheden en nauwe concurrentie op, met minder dan 10 seconden tussen de top twee in het algemeen klassement gedurende het hele weekend.

Evans stond na vrijdag aan de leiding met zijn belangrijkste rivaal in het kampioenschap Thierry Neuville (Hyundai), met Ogier slechts 6,6 seconden terug nadat een verbluffende laatste etappetijd hem hielp een groot deel van de verloren tijd terug te winnen door verder terug te rijden op vuilere wegen verder terug in het peloton. Het TGR-duo hield de druk op de ketel tot de laatste dag en een dramatische tweede etappe van de ochtend waarin zowel Neuville als Evans tijd verloren met incidenten. Een clean run voor Ogier stelde hem in staat om de leiding te claimen, terwijl Evans zijn spin zonder grote schade overleefde en als tweede overall doorging.

In nog twee etappes hield Ogier stand en claimde hij de 59e overwinning en het 100e podium van zijn WRC-carrière. Hij en bijrijder Vincent Landais eindigden uiteindelijk 9,7 seconden voor Evans en Scott Martin.

Met een derde podium uit vier ronden en door zijn belangrijkste rivaal op zondag te verslaan, blijft Evans slechts zes punten verwijderd van de leiding in het rijderskampioenschap.

Takamoto Katsuta verbeterde zijn tempo en vertrouwen tijdens het evenement samen met bijrijder Aaron Johnston. Hij stond bovenaan het aparte Super Sunday-klassement, nadat hij beide passen had gewonnen tijdens de Trakošćan – Vrbnō-test, en klom op naar de vijfde plaats in het algemeen klassement.

Dankzij de inspanningen van alle drie de teams gedurende het weekend blijft TGR-WRT het constructeursklassement leiden met een grotere marge van zeven punten.

In slechts zijn tweede WRC-evenement op asfalt eindigde de GR Yaris Rally2 als derde in zijn categorie en als 10e algemeen in handen van Sami Pajari en Enni Mälkönen, die vier snelste tijden neerzetten in hun door Printsport gerunde auto.

Aanhalingstekens:
Akio Toyoda (voorzitter TGR-Wrat)
“Seb, Vincent, gefeliciteerd! Je hebt het team veel punten bezorgd voor het constructeurskampioenschap. Elfyn en Scott behaalden ook belangrijke punten met de tweede plaats, ook al voelen ze zich misschien teleurgesteld. Takamoto en Aaron hebben ook veel bijgedragen aan het team door de maximale Super Sunday-punten te behalen voor hun geweldige run op de laatste dag. Ik wil iedereen bedanken, want al onze bemanningen hebben deze moeilijke rally met onvoorspelbaar weer voltooid.

TOYOTA GAZOO Racing behaalde vier opeenvolgende overwinningen in Kroatië. Het betekent echter niet dat we uitblinken in de Kroatische etappes. Het team bereidde zich altijd voor op het wisselvallige weer in Kroatië in deze tijd van het jaar, en de coureurs reageerden met agressief rijgedrag om de overwinning te pakken. Misschien was het Kristian, de meteoroloog van het team, die deze keer de meeste druk voelde. Het weer is niet 100 procent te raden, maar hij voorspelt het met de opgebouwde kennis en ervaring om het team te begeleiden. Dat is een heel zware klus en ik waardeer zijn bijdrage aan het team enorm.

De volgende ronde is Portugal. Hoewel we daar vorig jaar wonnen, finishten de andere twee auto’s niet, dus het was een frustrerend evenement voor ons. Ik hoop dat de voorbereiding goed verloopt, zodat al onze auto’s de rally veilig kunnen voltooien, en ik weet zeker dat Jari-Matti en de teamleden hun geweldige werk zullen voortzetten om daar klaar voor te zijn.”

Jari-Mud Latwala (teambaas)
“Dit was een ongelooflijke rally met een fantastisch resultaat aan het einde voor ons team. Na zaterdag wist ik niet zeker of we konden winnen omdat Neuville er sterk uitzag, maar vanochtend gaf de aanval van Elfyn in de eerste etappe ons hoop. Wat er daarna gebeurde met zowel Thierry als Elfyn die tijd verloren, was iets wat we niet wilden, maar het betekende dat Seb plotseling aan de leiding lag en de overwinning kon pakken. Het was heel dramatisch, maar dit is een rally, en je hebt niets bereikt totdat je echt over de finish bent. Het laat ook zien hoe geweldig onze sport kan zijn met zo’n spannende strijd om de podiumplaatsen tot de laatste dag. Het is Seb’s 100e podium, wat een ongelooflijk aantal is: dat hij na bijna drie maanden afwezigheid binnenkomt en uiteindelijk het evenement wint, laat zien waarom hij achtvoudig wereldkampioen is en het is geweldig om hem in ons team te hebben.”

Elfyn Evans (Bestuurder auto 33)
“Er is een gevoel van teleurstelling vandaag. Het begon vrij goed in de eerste etappe vanochtend, maar we waren te optimistisch met onze bandenkeuze en met de harde band was het een worsteling in de tweede etappe: deze bocht zat behoorlijk vol modder en de achterkant kwam om. Je moet erin zitten om het te winnen en dat is vandaag niet gelukt. Toch was het weekend over het algemeen redelijk goed met een groot gevecht de hele weg en een tweede plaats aan het einde. Het is een geweldig teamresultaat en leuk om met Seb te strijden. Het voelt niet alsof het team volledig is beloond voor dat een-tweetje qua punten, maar zo is het nu eenmaal.”

Sébastien Ogier (Bestuurder auto 17)
“Ik ben erg blij met deze overwinning. Het is een zwaar weekend geweest: we wisten dat we hier met onze startpositie kwamen, maar we hebben het hele weekend gepusht, we hebben nooit opgegeven en de druk zoveel mogelijk opgevoerd. Ik denk dat ik nog nooit zoveel momenten in één rally heb gehad om de grenzen op deze manier te verleggen, maar het belangrijkste was dat we het met een overwinning naar huis brachten. Honderd podiumplaatsen is een mooi aantal en het is geweldig om dat met een overwinning te bereiken. Ik geniet van elke gelegenheid die ik heb om met deze auto’s te rijden en het is leuk om te zien dat we nog wat snelheid hebben. Ik ben superblij voor het team, ook al kunnen we niet zoveel verschil maken in de punten. Het was een geweldige teamprestatie en laten we zo blijven pushen.”

Takamoto Katsuta (Bestuurder auto 18)
“Het was een goed weekend voor mij, want ik kreeg steeds meer vertrouwen. Al op zaterdag voelden sommige etappes goed aan, en ik probeerde gewoon op dezelfde manier door te gaan en ik had een nog beter gevoel in de auto. Ik was een beetje teleurgesteld over de Power Stage waar ik iets te voorzichtig was, maar verder ging alles goed vandaag. We waren het snelst op Super Sunday en scoorden een aantal goede punten voor het team, wat me erg blij maakt en het was een goed resultaat voor het team in het algemeen. De volgende keer wil ik vanaf het begin van de rally beter zijn en dan kan het resultaat veel beter zijn, maar over het algemeen is het een goed weekend geweest.”

VOORLOPIG EINDKLASSEMENT RALLY VAN KROATIË

1 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 2:40:23.6
2 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +9.7s

3 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +45.8s
4 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +58.6s
5 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m55.5s
6 Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +4m01.0s
7 Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID) +5m11.0s
8 Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Citroën C3 Rally2) +9m21.3s
9 Yohan Rossel/Arnaud Dunand (Citroën C3 Rally2) +9m59.5s
10 Sami Pajari/Enni Mälkönen (Toyota GR Yaris Rally2) +10m22.7s
(Uitslagen vanaf zondag 14:20 uur, voor de laatste uitslagen kunt u terecht op www.wrc.com)

FIA World Rally Championship 2024 voor coureurs na ronde 4:
1 Thierry Neuville 86 punten
2 Elfyn Evans 80
3 Adrien Fourmaux 59
4 Ott Tänak 53
5 Sébastien Ogier 45
6 Takamoto Katsuta 45

7 Kalle Rovanperä 31
8 Jesabek Lappi 23
9 Andreas Mikkelsen 14
10 Oliver Solberg 12

FIA World Rally Championship 2024 voor fabrikanten na ronde 4:
1 TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team 176 punten
2 Hyundai Shell Mobis World Rally Team 169
3 M-Sport Ford World Rally Team 96

Wat is de volgende stap?
De populaire Rally de Portugal (9-12 mei) vindt plaats in Matosinhos bij Porto in het noorden van het land, en bestaat uit klassieke etappes op zanderige en rotsachtige wegen.

 

Volg ons!
Volg TOYOTA GAZOO Racing WRT:
∇Facebook : https://www.facebook.com/Toyotakesuresu
∇X : https://www.twitter.com/TGR_WRC (@TGR_WRC)
∇Instagram : https://www.instagram.com/tgr_wrc/ (@TGR_WRC)
∇YouTube : hatps://vv.youtube.com/channel/uktalhoop92k5sifb7n9uxvg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait