CITROËN VIERT 90 JAAR VOORWIELAANDRIJVING, EEN ICONISCH MODEL MET 100 PATENTEN

  • De Traction Avant, bijgenaamd de auto met 100 patenten, combineert de modernste oplossingen van die tijd. Naast de voorwielaandrijving is hij uitgerust met een monocoque-structuur, hydraulische remmen en onafhankelijke wielophanging op alle 4 de wielen.
  • Het kenmerkende silhouet, dat in één oogopslag herkenbaar is, heeft zijn stempel gedrukt op de hoofden van verschillende generaties.
  • Geïntroduceerd op 18 april 1934 onder de naam “7”, nam het al snel de naam “Traction Avant” aan als verwijzing naar de manier van verzenden.
  • De Traction Avant was een echte maatstaf voor wegligging en comfort en werd tot 1957 geproduceerd.
  • Het zit boordevol innovaties en inspireert het merk vandaag de dag nog steeds, zowel op het gebied van comfort als technische oplossingen.

 

Poissy, 25 april 2024 – Citroën viert de 90e verjaardag van de Traction Avant, die op 18 april 1934 in Parijs werd gepresenteerd. Ontworpen om indruk te maken, heeft het tot doel Citroën nieuw leven in te blazen en de innovatiegeest te benadrukken van een fabrikant die in 1919 als eerste de productie van auto’s in Europa importeerde en tot dan toe onder meer de half-track in 1921, de volledig stalen carrosserie in 1924 en de drijvende motor in 1932 had uitgevonden. Gelanceerd onder de commerciële naam “7” als verwijzing naar zijn fiscale kracht, kreeg het al snel de bijnaam Traction Avant, een innovatie die net was verschenen en die het benadrukte.

De Traction Avant heeft de bijzonderheid dat hij op één model alle modernste technische oplossingen van die tijd samenbrengt, zoals de transmissie op de voorwielen, de monocoque-structuur, de hydraulische remmen of de onafhankelijke wielophanging op de 4 wielen. Destijds bleek het de auto te zijn die garant stond voor de beste wegligging, de veiligste en de meest comfortabele. Gedurende zijn hele carrière profiteerde hij van technologische ontwikkelingen en kreeg hij de bijnaam de auto met 100 patenten. Zijn karakteristieke aerodynamische stijl, geïnspireerd op de ‘Streamline’, maakte het al snel tot een emblematisch Citroën-model dat de tand des tijds zou doorstaan en zou oproepen tot een denkbeeldige wereld van verzetsstrijders of gangsters, die in veel films werd bestendigd. Er werden 760.000 exemplaren van de Traction Avant verkocht en de productie eindigde in 1957.

Het is nog steeds een embleem voor het merk en belichaamt zijn belofte van design en comfort ten dienste van de mobiliteit van zoveel mogelijk mensen. Waarden die vandaag de dag nog steeds terug te vinden zijn, van de nieuwe ë-C3, die innovatie demonstreert bij het toegankelijk maken van elektrische mobiliteit, tot de C5 X grand tourer, die alle elementen samenbrengt om van elke reis een moment van absolute sereniteit te maken.

De Traction Avant-revolutie, de auto met 100 patenten

Toen begin 1933 werd besloten om de in oktober 1932 gepresenteerde Citroën 8, 10 en 15 te vervangen, wilde André Citroën een slag toebrengen en alle concurrentie verrassen door een totaal revolutionaire auto te lanceren. Het doel was om ten minste twee jaar vooruit te lopen om zich te beschermen tegen de gevolgen van de wereldwijde economische crisis van de vroege jaren 1930, waarvan de gevolgen in Europa ernstig voelbaar begonnen te worden. Deze nieuwe auto zal daarom bijzonder opmerkelijk moeten zijn en zoveel mogelijk technische innovaties moeten samenbrengen.

Het programma omvat een volledig stalen monocoque carrosserie die het chassis elimineert en het zwaartepunt aanzienlijk verlaagt, voorwielaandrijving, een zwevende motor met kopkleppen en verwijderbare voeringen, hydraulisch bediende remmen, een vierwielige onafhankelijke torsiestaafophanging en een automatische transmissie. Vanwege een gebrek aan tijd voor de ontwikkeling werd het echter weggegooid toen de eerste exemplaren in 1934 in productie gingen.

Naast deze technische innovaties kreeg de Traction, die geen chassis had, een laaghangende carrosserie die aerodynamisch was, zowel qua lijnen als qua vlakke vloer. Ten slotte maken de motor en de versnellingsbak, die een compacte motortrekker vormen, het mogelijk om, naast het zeer lage zwaartepunt, zoveel mogelijk gewicht naar voren te plaatsen. De eerste journalisten en de eerste bestuurders waren lyrisch over de nieuwe Citroën. Nooit eerder maakte een auto het rijden in alle situaties zo veilig en gemakkelijk. Handling zet een nieuwe standaard op dit gebied. De motor is levendig, de remmen zijn krachtig en de veiligheid is perfect. Al deze kwaliteiten, die voortdurend werden verbeterd, zoals de invoering van tandheugelbesturing vanaf juni 1936, gaven de Traction een technisch voordeel ten opzichte van alle andere auto’s. En dit resulteerde in een briljante en uitzonderlijk lange carrière die pas in juli 1957 zou eindigen.

 

Modellen en hun evolutie van 1934 tot 1957

 

De 7, de eerste van de Traction

– Het eerste Traction-model, de 7 A, begon met de productie op 18 april 1934. Hij was uitgerust met een viercilindermotor met een boring x slag van 72 x 80 mm, 1.303 cm3 en 32 pk voor 7 pk. Het is de enige echte 7 CV!

– De 7 B, de vervanger, werd in juni van het volgende jaar gelanceerd. De nieuwe motorboring x slag werd verhoogd tot 78 x 80 mm voor 35 pk. De cilinderinhoud is nu 1.529 cm3 met een fiscaal vermogen van 9 PK. De 7 B haalt dan 100 km/u.

– In juli 1934 verscheen een sportieve versie van de 7, genaamd de 7 S of 7 Sport. Onder de motorkap bevindt zich een motor van 1.910 cm3 met een boring x slag van 78 x 100 mm die 46 pk ontwikkelt voor 11 pk en een topsnelheid van 115 km/u mogelijk maakt.

– Een paar dagen voor de Autosalon van Parijs, in september 1934, werd de 7 B vervangen door de 7 C, waarvan de motor nog in ontwikkeling was. Terwijl het fiscale vermogen nog steeds 9 pk bedraagt, neemt de cilinderinhoud toe tot 1.628 cm3 dankzij een boring x slag van 72 x 100 mm. Het werkelijke vermogen is nu 36 pk voor een topsnelheid van 100 km/u.

– Ten slotte kreeg de 7 C vanaf februari 1939 een nieuwe motor, de 7 Economique, waardoor het brandstofverbruik met tien procent kon worden verminderd.

De productie van de 7 eindigde in het voorjaar van 1941.

 

La 11 en zijn lange carrière

– De eerste 11 wordt 11 genoemd. De productie begon in augustus 1934, een maand na het verschijnen van de 7 S, waarvan hij de 1.910 cm3 motor, 78 x 100 mm boring x slag en 46 pk voor 11 pk kreeg. Uiterlijk verschilt hij van de 7 door zijn meer leefbare lichaam, 12 cm breder en 20 cm langer.

– In oktober 1934, op de Autosalon van Parijs, verving de 11 AL, of 11 Légère, de 7 S. Net als hij bestaat hij uit een carrosserie van 7 pk en een motor van 11 pk. Maar het verschilt ervan door het hogere niveau van interieurbekleding van de 11 A over te nemen.

– In februari 1937 vervingen de 11 B en 11 BL de 11 A en 11 AL. Tegelijkertijd werd een kleine serie van ongeveer 500 eenheden van 11 geproduceerd, genaamd 11 AM, voor 11 Verbeterd, uitgerust met een motor met een speciale cilinderkop.

– In april 1938 werd een utility-versie van de 11 gelanceerd onder de naam 11 C, d.w.z. 11 Commerciale. Mechanisch identiek aan de 11, is het een auto voor gemengd gebruik die naar believen kan worden getransformeerd en een toerconfiguratie of een utiliteitsconfiguratie biedt met een laadvermogen van 500 kg. Hij maakt gebruik van de lange wielbasis van de wagen en heeft een tweedelige achterklep voor eenvoudig laden.

– Een nieuwe motor, de 11 Performance, paste vanaf maart 1939 op alle 11 modellen. Het vermogen is 56 pk in plaats van 46.

– De laatste evolutie van de 11 B, 11 BL en 11 C vond plaats in mei 1955 met de goedkeuring van een nieuwe motor, de 11 D, waarvan het vermogen werd verhoogd tot 68 pk en een voorbode was van die van de toekomstige DS 19 en ID 19.

De productie van de 11 eindigde op 25 juli 1957 in de bleekfabriek. Het is de laatste van de Traction. In iets meer dan 23 jaar tijd zijn er 758.948 exemplaren van alle modellen geproduceerd.

 

La 22, of het mysterie van bleekmiddel

Van alle Traction-modellen blijft de 22 de meest prestigieuze en nog steeds de meest raadselachtige. Het was een topmodel en werd gepresenteerd op de Autosalon van Parijs in oktober 1934. Hij werd uitgerust met een volledig nieuwe V-acht motor met kopkleppen met dezelfde boring x slag van 78 x 100 mm als de 11. Zijn cilinderinhoud is 3.822 cm3 voor een vermogen van 100 pk en een topsnelheid van 140 km/u! Uiterlijk onderscheidt hij zich door gestroomlijnde koplampen, een grille gemarkeerd met het nummer acht en overlappende halfbladige bumpers. Er zouden slechts een twintigtal exemplaren van essays zijn geproduceerd, maar ondanks verschillende geruchten en het gepassioneerde onderzoek van verzamelaars en historici lijken ze allemaal definitief te zijn verdwenen…

 

La 15, de koningin van de weg

Na het stopzetten van het 22-project lanceerde Citroën, dat nog steeds een topklasse Traction op de markt wilde brengen, in oktober 1938 de 15 Six. Deze laatste kreeg een geheel nieuwe 2.867 cc zescilinder-in-lijn motor die 77 pk en 16 pk leverde. Het heeft de bijzonderheid om naar links te draaien, daarom wordt de nieuwkomer ook aangeduid als 15 Six G. De 15 Six biedt dezelfde uiterlijke presentatie als de 11 B, maar hun carrosserieën zijn in dit opzicht identiek. De nieuwe, langere motor vereist echter een 11 cm langere motorkap die hem al zijn persoonlijkheid geeft. Krachtig en stil, met uitzonderlijke rij- en comfortkwaliteiten, kreeg hij al snel de bijnaam Queen of the Road. In september 1947 werd de draairichting van de motor omgedraaid en volgde de 15 Six D de 15 Six G op. Na de oorlog was de 15 Six een succes en vestigde hij zich als de Franse topauto tot aan de top van de staat, waar hij een ware iconische status verwierf. In mei 1954 werd een nieuwe 15 Six op de markt gebracht, de 6 H, die de bijzonderheid had dat hij was uitgerust met een hydropneumatische vering op de achteras met constante hoogte. Het was niets minder dan de revolutionaire ophanging die de DS 19 bijna anderhalf jaar later zou uitrusten. De lancering van deze nieuwe bleekkoningin in oktober 1955 maakte definitief een einde aan de marketing van de 15 Six.

 

Eén auto en meerdere carrosserieën

Toen de 7 in 1934 op de markt kwam, was hij verkrijgbaar als vierdeurs sedan, maar ook als coupé (of faux-cabriolet) en als cabriolet met opklapbare voorruit (of roadster). Toen de 11 een paar maanden later verscheen, werd hij op zijn beurt aangeboden als sedan, coupé en cabriolet, maar ook als een lange carrosserie met zes ramen, uitgerust als een gezinsauto met 7-9 zitplaatsen, of als taxi, of als een 5-6-zits binnenrit, evenals een vierkleps lange carrosserie die was uitgerust als een 5-zits stadscoupé. Vanaf april 1938 was de 11 ook leverbaar als 5-persoons bedrijfswagen met een laadvermogen van 500 kg. De productie van de 7 en 11 coupés werd stopgezet in september 1938, terwijl de productie van de 7 en 11 cabriolets eindigde in november 1939. Toen de 15 Six in oktober 1938 in de verkoop ging, was hij verkrijgbaar als een 5-6 persoons sedan en het duurde tot mei 1939 voordat hij, net als de 11, ook werd aangeboden als een 5-6 persoons limousine en als een 8-9 persoons wagon. Minder dan een dozijn van de 15 Six cabrio’s zullen worden geassembleerd, maar dit model zal niet op de markt worden gebracht. Na de oorlog werden de wagons 11 en 15 pas in september 1953 weer aan het tarief toegevoegd en de commerciële 11 pas in maart 1954. In feite was de laatste Traction die op 24 juli 1957 werd geproduceerd een wagon 11B.

De heldendaden van de Traction

Sinds de lancering heeft de Traction zich onderscheiden in verschillende competities en sportieve prestaties. Allereerst onderscheidde hij zich in de zomer van 1934 op het gebied van elegantie tijdens de zeer populaire wedstrijden van Bagatelle, Bois de Boulogne en Deauville, waar hij als sedan, cabriolet of coupé door zijn laaghangende en aerodynamische lijnen verschillende hoofdprijzen, eerste prijzen, uitmuntendheidsprijzen en juryprijzen kon winnen.

Ook in 1934, met François Lecot en Maurice Penaud, toonde het zijn mechanische kwaliteiten door indrukwekkende uithoudingsraids uit te voeren, zoals een Tour de France et de Belgique van 5.007 kilometer in 77 uur en de eerste postverbinding Parijs-Moskou-Parijs met 3.200 kilometer afgelegd in acht dagen. Van 22 juli 1935 tot 26 juli 1936, onder controle van de Automobile Club de France, vertrok François Lecot alleen en voerde een raid uit van 400.000 kilometer, voornamelijk tussen Parijs en Monte Carlo, een gemiddelde van 1.000 kilometer per dag!

In de kleuren van de beroemde Yacco-oliën gaat een Traction genaamd Rosalie VII het circuit op van het autodrome Linas Montlhéry. Van 18 tot 23 juli 1934 vestigde ze vijf internationale E-klasse records, waaronder het zesdaagse record van 111,183 km/u en het 10.000 mijl record in 14 uur, 43 minuten, 14 seconden en 09/100sten voor een totale afstand van 16.093,420 km. Van maart tot mei 1936 voerde een andere Traction, ditmaal onder de naam Rosalie IX, een endurance raid uit op een openbare weg met Citroën-dealers en het Yacco-rijdersteam achter het stuur. Zijn overval legt dagelijks minimaal 1.500 km af en eindigt voor het hoofdkantoor van de Automobile Club de France na 104.000 km te hebben afgelegd.

Dichter bij huis zeilden twee Traction 11 B’s uit 1953, genaamd Chrome en Cambouis, van juli 1988 tot januari 1990 de wereld rond over de wereld van 100.000 km over vijf continenten met vier jonge Fransen. Een eeuwige reiziger, op de Nationale 7 of op de Afrikaanse sporen, de Traction is nog steeds de auto voor alle heldendaden en avonturen!

La Traction, een historisch monument en collector’s item

De Traction, een echt Frans icoon, is een van de weinige auto’s die door velen als een echt historisch monument wordt beschouwd. Sinds de lancering op 18 april 1934 heeft het het leven van het Franse volk begeleid. De auto van Mr. Everyman wordt op zijn beurt de auto van bankovervallers met de bende van Traction, auto van het leger van 1939 tot 1945, auto van het verzet met wie ze Frankrijk bevrijdt en auto van het land in wederopbouw. Samen met politici vestigde het zich ook als de officiële auto van de staat. De Traction is de favoriet van generaal de Gaulle! Ze is een waar symbool van macht en voelt zich overal thuis, zowel op de binnenplaats van het Elysée-paleis, in alle ministeries, maar ook in alle prefecturen.

In maart 1968, amper tien jaar nadat de productie was stopgezet, werd de eerste verzamelaarsclub opgericht die er volledig aan gewijd was. Onder de naam La Traction Universelle is het nu de grootste Traction-club ter wereld met meer dan 1.600 leden verdeeld over 17 regionale afdelingen in Frankrijk, maar ook op alle continenten. Sinds de vijftigste verjaardag van de Traction, die in 1984 werd gehouden op de Place de la Concorde en in Le Bourget, viert La Traction Universelle alle belangrijke jubilea van deze iconische Citroën. Zo verwelkomt de Franse club dit jaar, voor zijn 90e verjaardag, de Tractionnistes van 9 tot 11 mei in de Auvergne, op het Charade-circuit bij Clermont-Ferrand, waar al meer dan duizend teams zijn ingeschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait