Nieuwe boeken voor de autofan 05   (samenstelling: Vincent Arpons)

The man who saved the V8.
 

De jaren vijftig waren een droomperiode voor de Amerikaanse auto-industrie. Meer bepaald voor de ‘Big Three’ want de ‘Independents’ kregen rake klappen. Dat kwam ondermeer omdat de ‘seller’s market’ veranderde in een ‘buyer’s market’ en omdat Ford koortsachtig met GM streed om het marktleiderschap.
Alles begon toen Henry Ford II eind de jaren veertig Ernest Breech samen met een hoop andere collega’s bij GM weghaalde met als doel Ford te herstructureren en fit te maken voor de naoorlogse toekomst. Net in diezelfde periode gingen bij Ford ook de beruchte ‘Whiz Kids’ aan de slag, een stel jonge en dynamische lui die zich in groep (!) aanboden bij Henry Ford II.
Het was in deze turbulente omgeving dat de jonge Chase Morsey Junior zijn carrière begon voor Ford na een leerzame aanloop bij IBM.
Morsey beschrijft in dit boek hoe het er bij Ford aan toeging en hoe voor model year 1952 het besluit werd genomen om de productie van de legendarische V8 te stoppen en nog enkel een zes-in-lijn aan te bieden. Een op het eerste zicht logische stap aangezien Chevrolet, dat toen uitsluitend zescilinders aanbood, er jaar na jaar in slaagde om Ford te domineren. Morsey was echter van oordeel dat net de V8 voor vele Fordklanten de reden was om niet bij een ander merk te gaan shoppen. Hij waagde zich dan ook aan een vurig pleidooi voor de V8 bij een afkerige directie die reeds alle productieplannen op de zescilinder had gezet.
In dit boek beschrijft de ondertussen 96-jarige (!) Morsey zijn succesvolle ondernemen met, het moet gezegd, de nodige eigenlof. Het klinkt allemaal nogal zelfvoldaan en hij valt erg vaak in herhaling.
Daartegenover staat dat je een mooie tijdsblik krijgt op het interne reilen en zeilen bij Ford en de overige autoconstructeurs. Interessant ook omwille van de nuttige index achteraan.
Auteur: Chase Morsey Jr. Taal: Engels.
ISBN: 9781492357339. 15 x 23 cm. 142 blz.
Uitgever: CreateSpace Independent Publishing Platform. amazon.co.uk
Henry Ford. Pocket Giants.
 

De serie Pocket Giants bestaat uit een reeks biografieën van beroemde mensen zoals Abraham Lincoln, Giuseppe Verdi, Charles Darwin enz. Allemaal ‘Giants’ dus. Nu verscheen er ook een werkje over Henry Ford. Door zijn compacte formaat is het boekje uiteraard gelimiteerd tot de meest essentiële info over de bekende autoconstructeur maar het is dan ook het ideale middel om op korte (lees)tijd een inzicht te krijgen in leven en werk van deze interessante maar ook controversiële figuur.
Auteur: D. Long. Taal: Engels.
ISBN: 978-0-7509-5855-4. 13 x 20 cm. 127 blz.
Uitgever: The History Press UK. thehistorypress.co.uk
I invented the modern age. The rise of Henry Ford.
 

Het lijkt misschien alsof we niet genoeg kunnen krijgen van Henry Ford. Ook dit boek beschrijft Ford’s leven en werk maar gezien vanuit een sterk veranderend wereldbeeld. Er is een hemelsbreed verschil tussen de Amerikaanse farmer-samenleving waarin de jonge Ford opgroeide en het Amerika van na de Tweede Wereldoorlog op het moment dat Henry stierf. Uiteindelijk was het Ford zelf die aan de basis lag van de sterk veranderde maatschappij. Met zijn T-model revolutioneerde hij de Amerikaanse samenleving en schiep zo de mogelijkheden voor talloze nieuwe uitvindingen en ontdekkingen. In zijn biografie ‘The secret life of Henry Ford’ vertelt Ford’s (vermoedelijke) bastaardzoon John C. Dallinger hoe Henry tijdens een discussie uitriep ‘Young man, I invented the modern age!’ Meteen een gepaste titel voor dit boek dat de verwezenlijkingen beschrijft van Amerka’s bekendste industriëel en constructeur van ‘The car of the century’!
Auteur: R. Snow. Taal: Engels.
ISBN: 978-1-4516-4557-6. 16 x 24 cm. 364 blz.
Uitgever: Scribner New York. SimonandSchuster.com
I personaggi dell’automobile.
 

Deze 360 pagina’s tellende uitgave van Quattroruote is een bijzonder naslagwerk voor de autofanaat die meer wil weten over ontwerpers, piloten, constructeurs en designers. Van Carlo Abarth tot Dieter Zetsche vind je alles over vroegere en actuele autopersonages. Prachtig!
Auteur: G.L. Pellegrini. Taal: Italiaans.
17 x 24 cm. 360 blz.
Uitgever: Editoriale Domus. quattroruote.it
Darl’mat. Des Peugeot d’exception.
Het is altijd leuk wanneer een boek verschijnt omtrent een minder bekend onderwerp. Dit is hier het geval met het boeiende verhaal over Emile Darl’mat. Deze Franse Peugeot-garagist slaagde erin om in de periode 1928-1960 een reeks gepersonaliseerde versies maar ook speciaal ontworpen sportwagens te bouwen op basis van de productie van het eerder conservatieve merk uit Sochaux. Hiervoor verzekerde hij zich de medewerking van bekwame mensen als de stylist Paulin en de carrossier Pourtout. Naar goede E.T.A.I.-gewoonte is het boek mooi gepresenteerd en goed geïllustreerd. Een must!
Auteur: L. Cornée. Taal: Frans.
ISBN: 979-10-283-0004-3. 25 x 40 cm. 159 blz.
Uitgever: E.T.A.I. France. editions-etai.fr
The British Motor Industry.
 
De teloorgang van de talloze Britse automerken valt op het eerste zicht moeilijk te verklaren als je weet dat Engeland de bakermat was van de industrie, dat het tot in de jaren vijftig en zestig een grote invloed had op de wereldmarkt (denk maar aan de Common Wealth) en overal nog sterk in aanzien stond. Ondanks het compacte, dunne formaat van dit boekje slaagt de auteur erin om de trieste neergang in verschillende episodes uit te spinnen. Achteraan vind je bovendien een nuttige index.
Auteur: J. Wood. Taal: Engels.
ISBN: 978-0-74780-768-1. 14 x 21 cm. 64 blz.
Uitgever: Shire Publications Ltd. shirebooks.co.uk
Automobily Jawa, Walter, A “Z” S Karoseriemi Sodomka.
 
Jawa, Walter and “Z” cars with bodywork by Sodomka.
Dit is het zesde deel in de reeks over de beroemde Tsjechische carrossier Sodomka. Deel I behandelt de personenwagens van Tatra, deel II de vrachtwagens en bussen van Tatra, deel III gaat over Aero, deel IV beschrijft de koetswerken op Praga-basis en deel V op zijn beurt de auto’s, vrachtwagens en bussen van Škoda. Onnodig te zeggen dat deze boeken een schat van informatie bevatten over styling en design die hier niet zo bekend zijn. Leuk dat de tekst naast Tsjechisch ook Engels is. Puik werk!
Auteur: J. Černý, M. Štěpán, J. Králík, P. Wirkner, P. Cincibuch.
Talen: Tsjechisch, Engels.
ISBN: 978-80-904401-4-2. 21 x 30 cm. 204 blz.
Uitgever: Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě. museum.myto.cz
Moretti. Motocliclette, automobili, carrozzerie.
 

Giovanni Moretti slaagde er ondanks zijn moeilijke jeugd (hij verloor heel vroeg zijn vader en daarna ook zijn moeder) in om een succesvol bedrijf op te zetten. Eerst met de productie van motorrijwielen, later tijdens WO II met elektrische bestelwagens en daarna vanaf de jaren vijftig met auto’s van eigen ontwerp. Intussen waren ook zijn zoons Gianni en Sergio mee op de kar gesprongen. Omdat de relatief kleine serieproductie steeds minder rendabel werd ging Moretti tenslotte over op speciale koetswerken met Fiat-onderstel. Zo is hij hier door zijn Fiat 127/128/124 het best bekend en later mede voor zijn Minimaxi (op Fiat 500 of 126 basis), Midimaxi (127). Kortom een spannend industrieel avontuur dat je in dit goed gedocumenteerde en geïllustreerde boek kan nalezen.
Auteur: A. Sannia. Taal: Italiaans, Engels.
ISBN: 978-88-96796-27-6. 22 x 30 cm. 211 blz.
Uitgever: Il Cammello. ilcammello.it
Austin & Morris Mini. Unser Mini ist der Grösste!
 

 Over de Mini verschenen reeds ettelijke boeken dus vult deze uitgave zeker geen gapende leemte… Door zijn mooie foto’s en beknopte historiek zal het echter wel een nuttige inleiding zijn voor wie alsnog geen lectuur over dit automobiele fenomeen bezit.
Auteurs: P. Kurze/H. Schrader. Taal: Duits.
ISBN: 978-3-667-10123-5. 21 x 25 cm. 112 blz.
Uitgever: Delius-Klasing, Bielefeld (D). delius-klasing.de
“Mit der Karre kommste nicht weit…”
 

 De bekende auteur en journalist Halwart Schrader blies net 80 kaarsjes uit en blikt zo terug op een goed gevuld leven. Uiteraard laat deze oldtimerliefhebber van het eerste uur ons in dit boek mee genieten van de vele anekdotes en belevenissen uit zijn boeiende tijd als medewerker van talloze tijdschriften. Een mooi verslag ook van diverse interessante ontmoetingen voorzien van vele leuke tijdsbeelden.
Auteur: H. Schrader. Taal: Duits.
ISBN: 978-3-667-10130-3. 15 x 23 cm. 238 blz.
Uitgever: Delius-Klasing Bielefeld (D). delius-klasing.de
Ferruccio Lamborghini. La storia ufficiale.
 

Aan het sportieve Italiaanse merk zijn reeds meerdere boeken gewijd waarvan enkele van de hand zijn van Tonino Lamborghini, zoon van Ferruccio. Zo verschenen van hem eerder al ‘Ferruccio Lamborghini e dintorni… quasi tutta una vita…’ maar ook ‘Diventerò Lamborghini’ en ‘Onora il padre e la madre’. In de nieuwe uitgave zijn ook krantenartikels verwerkt en bijdragen van journalist Buzzonetti zodat alles nog meer kadert in de heropbloei van het naoorlogse Italië. Een must, niet alleen voor de liefhebbers van ‘brullende stieren’!
Auteur: T. Lamborghini. Taal. Italiaans.
ISBN: 978-88-95373-06-5. 20 x 30 cm. 284 blz.
Uitgever: Golinelli Communication.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait