Nieuwe boeken voor de autofan 07 . door VINCENT ARPONS

 

Lexikon Oldtimer-Technik.
Een must voor wie oldtimers restaureert, erin handelt of er zijn hobby van maakt. Dit boek is op nuttige wijze ingedeeld in de hoofdstukken motor, transmissie, onderstel, koetswerk, interieur, electriciteit, materialen en brandstoffen/smeerstoffen. In ieder kapittel krijg je een grondig technisch overzicht en daarop volgt een verklarende woordenlijst, allebei voorzien van verhelderende afbeeldingen. Helemaal achteraan vind je een interessante index
Eenvoudigweg klasse!
Auteur, uitgave: Oldtimermarkt. Taal: Duits.
ISBN: 978-3-95843-028-0. 21 x 30 cm. 158 blz.
Uitgever: Heel Verlag Königswinter (D). heel-verlag.de
Bugatti Type 57 Grand Prix.
 
De Bugatti T57 was een van de laatste ‘echte’ Bugatti’s en de Grand Prix-wagens waren natuurlijk de top. In dit boek wordt alles tot op de bodem uitgespit en worden heel wat mythes onderzocht. Hier wordt een totaal nieuwe blik geworpen op vele interne Bugatti-aangelegenheden en verneem je hoe Bugatti met zijn financiën worstelde en wat de rol was van Jean en ook Ettore. Dat alles geïllustreerd met niet eerder gepubliceerde foto’s en tekeningen. Bovendien vind je aan het eind een nuttige index en bibliografie. Schitterend, een must!
Auteur: N. M. Tomlinson. Taal: Engels.
ISBN: 978-1-845847-89-0. 25 x 26 cm. 176 blz.
Uitgever: Veloce UK. velocebooks.com
Fast alles über Autos.
 

Dit kleinformatig boekje, een zakboekje, is bijzonder grappig en onderhoudend. Er wordt een lukrake greep gemaakt uit honderden ‘automobiele’ wetenswaardigheden en je leert er de meest gekke dingen in kennen. Zo lees je dat de Duitse Kaiser Wilhelm II ooit zou gezegd hebben: ‘Ik geloof in het paard. De auto zal niet meer dan een voorbijgaand fenomeen zijn’ of dat ‘Bosozuku’ het Japanse woord is voor een Johny-bak met overdreven spoilers en uitlaten. Een ideaal boekje om bij de hand te hebben als je ergens moet wachten en toch de tijd nuttig wil gebruiken…
 Auteur: J. Pander. Taal: Duits.
ISBN: 978-3-7688-3754-5. 12 x 18 cm. 192 blz.
Uitgever: Delius-Klasing Bielefeld (D). delius-klasing.de
Taxis de New York. Ford Crown Victoria, 30 ans de règne.
 

Dertig jaar lang was de Ford Crown Victoria als taxi niet weg te denken in het centrum van New York. Nu het stadsbestuur na rijp beraad heeft gekozen voor de nuchtere Nissan NV200 zal een monument uit het straatbeeld verdwijnen. Auteur Patrick Affouard trok daarom met zijn camera in aanslag door Manhattan om de ooit 13000 stuks tellende maar toch uitstervende soort voor de eeuwigheid in beeld te bewaren. Een mooie ode aan een van de laatste dinosaurussen…
Auteur: P. Affouard. Taal: Frans.
ISBN: 979-10-283-0055-5. 25 x 30 cm. 176 blz.
Uitgever: E.T.A.I. France. editions-etai.fr
Volkswagen Raritäten. Protypen/Forschungswagen/Studien.
 

Geramond publiceerde in de reeks ‘Raritäten’ reeds eerder de prototypes en nooit geproduceerde versies van merken als Audi, BMW en Mercedes-Benz. Nu is VW aan de beurt en dat levert weer enkele ‘wenkbrauw fronsende’ ontdekkingen op. Het boek bevat ook info en foto’s van bepaalde Karmann-experimenten maar tevens de VW-designstudies en conceptwagens.. Een fantastische informatiebron voor wie zich voor de geschiedenis van het Duitse merk passioneert.
Auteur: C. Vieweg. Taal: Duits.
ISBN: 978-3-86245-721-2. 23 x 27 cm. 160 blz.
Uitgever: Geramond München (D). geramond.de
Chevrolet Camaro. Sports Car à l’américaine.
 

De komst van de Ford Mustang lokte heel wat onrustige reacties uit bij de concurrentie. Chrysler had zijn Plymouth Barracuda al klaar (eigenlijk 2 weken voor de Mustang gelanceerd!) maar GM’s antwoord liet even op zich wachten. Eind 1966 kwam de Chevrolet Camaro en het jaar daarna de Pontiac Firebird. Rambler/AMC daarentegen lanceerde al in 1965 zijn Marlin-fastback.
De Camaro is inmiddels een Amerikaans icoon geworden waarvan vooral de RS, SS, Z28 en ZL1 tot iedereens verbeelding spreken.
Dit boek beschrijft de ganse geschiedenis tot in 2014, inclusief de speciale versies van de tuners. Alles verzorgd geïllustreerd en goed ingedeeld. Mooi!
 Auteur: A. Chevalier. Foto’s: K.D. Bois. Taal: Frans.
ISBN: 979-10-283-0056-2. 25 x 29 cm. 160 blz.
Uitgever: E.T.A.I. France. editions-etai.fr
The book of the Mazda MX-5 Miata. The ‘Mk1’ NA-series 1988-1997.
 

Mazda’s Miata is een uniek fenomeen. Gebaseerd op het concept van een ‘moderne Lotus Elan’ werd de MX-5 een ongelooflijk en langdurig succesverhaal. In dit boek krijg je het hele scenario tot in 1997, compleet met alle speciale series en versies voor de export. Aangevuld met tabellen van productiecijfers en een nuttige index kunnen we alleen besluiten: fantastic!
 Auteur: B. Long. Taal: Engels.
ISBN: 978-1-845847-78-4. 21 x 25 cm. 144 blz.
Uitgever: Veloce UK. velocebooks.com.
Schatzkammer. Die wichtigste Exponate des Auto Museum Volswagen.
 

 Een ding moet je de Duitse automerken nageven: ze hechten bijzonder veel waarde aan hun verleden en zijn niet te beroerd om er prachtige musea aan te wijden. We denken hierbij aan het Mercedes Museum en Porsche Museum (beide in Stuttgart), BMW Welt in München en Audi’s Museum Mobile (Ingolstadt) en August Horch-Museum (Zwickau). Ook Volkswagen heeft zijn musea. Eerst en vooral het befaamde Autostadt in Wolfsburg dat aan meerdere merken van de groep gewijd is en waar je ook het Zeithaus vindt dat een blik biedt op alle milestones van de autogeschiedenis, dus ook van andere merken. Maar VW heeft ook sedert 1985 zijn eigen museum. Het 250 auto’s tellende AutoMuseum Volkswagen bevindt zich tevens in Wolfsburg (in de Dieselstrasse) en is dus enkel gewijd aan de producten van eigen merk. In dit boek krijg je een overzicht van de 100 belangrijkste stukken ingedeeld als volgt: de luchtgekoelde VW’s, de watergekoelde, andere (bijv. de met VW motoren gemonteerde Trabant en Wartburg van het laatste uur), studies en unikaten, renwagens (Formule V , Paris-Dakar wagens enz.).
Kortom, een zeer verzorgde uitgave zoals we van Delius–Klasing gewoon zijn.
Uitgever: Delius-Klasing, Bielefeld (D). Talen: Duits en deels Engels.
ISBN: 978-3-667-10260-7. 22 x 25 cm. 125 blz.
delius-klasing.de
La Citroën DS 1968-1975 de mon père.
 

 In de reeks ‘… de mon père’ verscheen na de uitgave over de eerste serie DS (1955-1967) nu ook die over de tweede reeks (1968-1975). De formule is ondertussen gekend en ook dit is een ongekunsteld overzicht van de godin met de draaiende koplichten. Leuke illustraties en foto’s vullen de compacte tekst aan.
 Auteur: D. Pagneux. Taal: Frans.
ISBN: 979-10-283-0094-4. 22 x 25 cm. 118 blz.
Uitgever: E.T.A.I. France. editions-etai.fr
 Oldtimer Katalog nr 29.
 

De nieuwste versie van Günther Zink’s oldtimerkataloog is uit en naar goede gewoonte is het een goede gids voor wie zich een oldtimer wenst aan te schaffen of snel info wil over een bepaald merk of type. Achteraan is nu ook een rubriek ‘Youngster’ waarin sommige wagens behandeld worden die binnen enkele jaren de status ‘klassieker’ krijgen.
 Auteur: G. Zink. Taal: Duits.
ISBN: 978-3-95843-029-7. 21 x 30 cm. 422 blz.
Uitgever: Heel Verlag Königswinter (D). heel-verlag.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait