Chantilly Arts et Elegance 2015 Patrick Peter: (auto)god in Frankrijk

Een jaar is snel om en dat bleek eens te meer toen we de uitnodiging kregen voor de tweede editie van Chantilly Arts et Elégance op zondag 6 september.
De organisatie van Patrick Peter, bekend als Peter Auto, blonk ook deze keer uit in efficiëntie, perfectie en kwaliteit en zag zich bovenop nog met mooi weer beloond. Naar verluidt steeg het bezoekersaantal met 35% tot 13.500: ‘il faut le faire… Chapeau!’
Een honderdtal auto’s stelden zich kandidaat voor het concours, meer dan 40 clubs waren aanwezig en op de weides rond het kasteel stonden 850 oude vehikels verzameld. Kortom, een groot en vooral prestigieus oldtimerevenement.
Dat is sommige constructeurs ondertussen niet ontgaan en die toonden er hun nieuwste modellen, zo bijvoorbeeld Mercedes de GLC, GLE en S-Klasse Coupé. Je kon er tevens de nieuwste creaties en Concept Cars zien zoals de Citroën DS Numéro 9, de Alpine-Renault Célébration, de Zagato Maserati ‘Mostro’, de Mc Laren 570S, de Ford GT en last but not least de BMW 3.0 CSL Hommage R.
Verder was er een pleiade aan Citroën DS en SM te zien met speciale koetswerkversies ondermeer van Chapron of Heuliez. Aan de overkant van de kasteeltuin stond een rijk aanbod aan F1’s uit de jaren zestig/zeventig terwijl er net als vorig jaar een prachtig palet aan elitaire auto’s uit het interbellum (Voisin, Mercedes-Benz, Delahaye, Ballot, Bugatti enz.) te zien was. Dat alles nog eens bijgekruid met een waaier van Italiaanse ‘Etceterini’ zoals de Engelsen dat zo mooi formuleren.
In een woord: grandioos. En dan ook nog het bijzonder sfeervol kader van de ‘Château de Chantilly’. Patrick Peter weet zijn plekjes te kiezen…
Een ander leuk thema was dat van de auto’s die ooit toebehoorden aan beroemde vrouwen zoals ondermeer Brigitte Bardot (Rolls-Royce Silver Cloud), Madonna (MB 280 SE), Liliane Baels- Princesse de Réthy (Ferrari 250 GT Europa), Ursula Andress (BMW 507), Raquel Welch (Ferrari 275 GTS uit de collectie van Roland D’Ieteren) of Helle Nice de omstreden cabaretdanseres en vurig pilote van de Bugatti 35B.
Ook bij de clubs en de vele individuele deelnemers stonden uitzonderlijke vierwielers: ik denk alleen al aan die prachtige Delage ‘Skiff’, de Cadillac die dienst deed tijdens het huwelijk van Fabiola en Boudewijn en het groepje met zeldzame Georges Irat waaronder de rode Roadster MM uit 1936 met voorwielaandrijving en voorzien van een Ruby-motor beademd door een Cozette-compressor. Even vermelden dat deze wagen de voorpagina sierde van het nummer 98 van de Encyclopédie Alpha Auto op 6 april 1976… Heerlijk!
Zoals je ziet zouden we zo nog vele pagina’s lang kunnen doorgaan maar dat doen we niet omdat je het allemaal kan bekijken in onze fotoreportage.
Geniet ervan en noteer alvast in je agenda dat al dat fraais opnieuw plaats vindt op 4 september 2016!
Belangrijkste resultaten:
Grand Prix des Clubs: Club Delage.
Prix FIVA: Bugatti 57 C
1er Prix Concours d’Elégance: BMW 3.0 CSL Hommage R.
Best of Show:Mercedes-Benz 500K Special Roadster (collectie Louwman)
Tekst en foto’s:  Vincent Arpons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait